표제지
목차
국문 초록 7
I. 서론 10
II. 연구방법 13
1. 연구 대상 및 기간 13
2. 일반사항 13
3. 신체 활동 14
4. 식습관 및 식생활 태도 14
5. 식품에 대한 기호도 및 섭취 빈도 조사 14
6. 과식 조절에 대한 식이자아효능감 15
7. 스트레스 15
8. 체형인식 및 체중조절 실태 15
9. 영양지식 및 영양교육 16
10. 통계처리 16
III. 결과 및 고찰 17
1. 조사대상자의 일반사항 17
2. 조사대상자의 신체계측 21
3. 조사대상자의 신체활동 24
4. 조사대상자의 식생활 습관 27
5. 조사대상자의 간식섭취 실태 33
6. 조사대상자의 식행동 36
7. 조사대상자의 식품 기호도 38
8. 조사대상자의 식품섭취 빈도 40
9. 조사대상자의 식이자아 효능감 42
10. 조사대상자의 스트레스 조사 결과 44
11. 조사대상자의 체형인식 및 체중조절 인식 46
12. 조사대상자의 체중조절 관심도 52
13. 조사 대상자의 영양지식 및 영양교육 결과 58
IV. 요약 및 결론 62
V. 참고문헌 65
Abstract 75
설문지 79
Table 1. General characteristics of the subjects by BMI groups 19
Table 2. Physical characteristics of subjects by BMI groups 23
Table 3. Physical activities of subjects by BMI groups 26
Table 4. Eating habits of subjects by BMI groups 30
Table 5. Eating habits scores of subjects by BMI groups 32
Table 6. Frequency, kinds of snacks or late snacks of the subject according to the level of BMI 35
Table 7. Eating behaviors of subjects by BMI groups 37
Table 8. Food preference scores of subjects by BMI groups 39
Table 9. Food frequency scores of subjects by BMI groups 41
Table 10. Dietary related self-efficacy of subjects by BMI groups 43
Table 11. The stress scores of subjects by BMI groups 45
Table 12. Perception of body shape in subjects by BMI groups 48
Table 13. Perception of each subject about their body shape by BMI groups 51
Table 14. Weight management of the subject by BMI groups 54
Table 15. Weight management by BMI groups 57
Table 16. Nutritional instruction of the subject by BMI groups 60