표제지
목차
Abstract 17
제1장 서론 22
제2장 본론 27
제1절 비만쥐(db/db mice)에서 함초열수추출물이 항당뇨와 산화적 손상에 미치는 영향 27
1. 서론 27
2. 실험 재료 및 방법 29
(1) 함초추출물의 조제 29
(2) 실험동물 및 식이 조성 30
(3) 혈당(blood glucose) 측정 32
(4) 당화혈색소 (glycated hemoglobin, HbA1c) 측정 32
(5) 포도당 부하 내성 검사(IPGTT; Intraperitoneal glucose tolerance test) 32
(6) 희생 및 채혈 방법 32
(7) 혈장에서의 insulin 함량 측정 32
(8) 혈중 지질과산화물 측정 33
(9) Western blotting 33
(10) 조직병리학적 검사 34
(11) 자료처리 방법 34
3. 결과 및 고찰 35
(1) 체중 증가량과 물 섭취량의 변화 35
(2) 혈당 변화 38
(3) 당화혈색소(HbA1c) 함량 40
(4) 포도당 부하 내성 검사(IPGTT; Intraperitoneal glucose tolerance test) 42
(5) 혈중 Insulin 함량 44
(6) 혈중 지질과산화물 함량 비교 46
(7) 간의 지질과산화물 함량 비교 48
(8) 지방조직에서 NF-kB의 발현량(발현양) 50
(9) 지방조직의 Histologic Photomicrogram 52
(10) 간조직에서 지방구(lipid droplet) 분포 56
(11) 신장조직의 Histologic Photomicrogram 60
4. 요약 66
제2절 염 민감쥐(Dahl salt-sensitive(salt-senstive) rat)에서 함초열수추출물의 혈압상승 억제 효과 및 산화적 스트레스 저하 효과 67
1. 서론 67
2. 실험 재료 및 방법 69
(1) 실험동물 및 식이조성 69
(2) 물 섭취량 및 식이효율 69
(3) 혈압 측정 69
(4) 희생 및 채혈 74
(5) 혈청에서 angiotensin I -converting enzyme (ACE) 활성 74
(6) 조직의 전처리 74
(7) Western blotting 75
(8) 혈장 및 뇨의 미네랄 함량 분석 75
(9) 혈중 지질과산화물 함량 측정 76
(10) 단백질 카르보닐화 화합물(PCOs) 함량 측정 76
(11) 혈장 및 뇨의 대사체 분석 76
(12) 자료처리 방법 77
3. 결과 및 고찰 78
(1) 체중 증가량과 식이 및 물 섭취량의 변화 78
(2) 수축기 및 이완기 혈압의 변화 82
(3) 혈청에서 angiotensin I -converting enzyme (ACE) 활성 86
(4) 혈압 조절 인자들의 발현량(발현양) 88
(5) 혈장에서의 미네랄 함량 92
(6) 뇨에서 미네랄 함량 95
(7) 혈중 지질과산화물 함량 97
(8) 간에서 단백질 산화 화합물 함량 99
(9) 지방조직에서 pIRS1ser307의 발현량(발현양)(이미지참조) 101
(10) 혈장 및 뇨의 대사체 분석 104
4. 요약 110
제3절 함초를 이용한 응용 제품의 생리활성 평가 111
1. 함초소금의 항당뇨 및 산화적 스트레스 저하 효과 111
(1) 서론 111
(2) 실험 재료 및 방법 113
1) 소금의 제조 113
2) 실험동물 및 식이 조성 113
3) 당화혈색소(HbA1c) 측정 113
4) 포도당 부하 내성 검사 (OGTT; Oral glucose tolerance test) 113
5) 희생 및 채혈 방법 114
6) 지방조직과 근육조직에서의 포도당 이용률 (glucose uptake) 측정 114
7) Western blotting 115
8) 혈중 지질과산화물 함량 측정 115
9) 뇨의 미네랄 함량 측정 116
10) 자료 처리 방법 116
(3) 결과 및 고찰 117
1) 체중 증가량과 식이 및 물 섭취량의 변화 117
2) 당화혈색소(HbA1c) 함량 119
3) 포도당 부하 내성 검사 (OGTT) 121
4) 지방조직과 근육조직에서의 포도당 이용률(glucose uptake) 123
5) 근육조직에서 pIRS1ser307의 발현량(발현양)(이미지참조) 125
6) 지방조직에서 NF-kB의 발현량(발현양) 127
7) 혈중 지질과산화물 함량 129
8) 뇨에서 미네랄 함량 131
(4) 요약 133
2. 함초 발효액의 이화학적 특성과 생리활성 조사 134
(1) 서론 134
(2) 실험 재료 및 방법 135
1) 실험재료 135
2) 일반성분 및 식염함량 분석 135
3) 무기질 분석 135
4) 유리아미노산의 분석 136
5) 총페놀성 화합물 함량 분석 136
6) 항산화 활성 137
7) Angiotensin I converting enzyme (ACE) 저해 활성 137
8) α-Glucosidase 저해 활성 138
9) 동물실험 138
10) 포도당 부하 내성 검사(Oral glucose tolerance test) 139
11) 통계 처리 139
(3) 결과 및 고찰 141
1) 일반성분 함량 141
2) 무기질 함량 143
3) 유리아미노산 함량 145
4) 총페놀성 화합물 함량 147
5) 함초발효액의 radical-scavenging 활성 149
6) 함초발효액의 ACE 저해 활성 151
7) 함초발효액의 α-glucosidase 저해 활성 153
8) 실험동물의 성장 상태 155
9) 포도당 부하 내성 검사(OGTT) 157
(4) 요약 159
3. 함초발효액으로부터 항산화물질 분리 160
(1) 서론 160
(2) 실험 재료 및 방법 160
1) 실험재료 160
2) 용매분획물의 조제 160
3) Sephadex LH-20 column chromatography의 분자크기에 의한 정제 161
4) Sephadex LH-20 column chromatography의 흡착에 의한 정제 161
5) 분리된 활성물질의 기기분석 161
6) 항산화 활성 측정 162
7) 정제 및 단리과정에서 항산화 활성 검정 163
(3) 결과 및 고찰 164
1) 함초발효액 용매분획물의 DPPH와 ABTS+ radical-scavenging 활성(이미지참조) 164
2) 활성물질의 단리 및 정제 167
3) 활성물질의 구조해석 168
4) 단리 화합물들의 DPPH 및 ABTS+ radical-scavenging 활성(이미지참조) 174
(4) 요약 178
참고문헌 179
국문초록 191
Table 1-1. Composition of AIN-93G and experimental diet 31
Table 1-2. Thickness of basal membranes in glomerulus of mice fed diets containing hot water extract of glasswort 65
Table 2-1. Mineral composition in the plasma of rats fed diets containing hot water extract of glasswort 94
Table 2-2. Mineral composition in the urine of rats diets containing hot water extract of glasswort 96
Table 2-3. Metabolites in plasma of rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 107
Table 2-4. Metabolites in urine of rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 109
Table 3-1-1. General characteristics of rats fed diets containing 8% salt 118
Table 3-1-2. Urine mineral contents and mineral excretion of rats fed diets containing 8% salt 132
Table 3-2-1. Composition of control and experimental diets 140
Table 3-2-2. Proximate compositions of glasswort juices fermented for different periods 142
Table 3-2-3. Mineral contents of glasswort juices fermented for the different periods 144
Table 3-2-4. Free amino acid contents of glasswort juices fermented for the different periods 146
Table 3-2-5. Effects of supplementation of fermented glasswort juice on the body weight, food intake, water intake, and FER in SD rats. 156
Table 3-3-1. ¹H- (400 MHz) and 13C- (100 MHz) NMR data of 1 (CD₃OD)(이미지참조) 171
Table 3-3-2. ¹H- (400 MHz) and 13C- (100 MHz) NMR data of 2 (DMSO-d6)(이미지참조) 172
Table 3-3-3. Free radical-scavenging activities of the compounds isolated from fermented glasswort juice. 177
Fig. 1. Insulin signaling pathway. 26
Fig. 1-1. Produce of hot water extract powder of glasswort. 29
Fig. 1-2. Change of body weight in mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 36
Fig. 1-3. Change of water intake in mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 37
Fig. 1-4. Change of blood glucose content of mice fed dites containing hot water extract of glasswort. 39
Fig. 1-5. Change of glycated hemoglobin (HbA1c) of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 41
Fig. 1-6. Intraperitoneal glucose tolerance test (IPGTT) of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 43
Fig. 1-7. Plasma insulin content of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 45
Fig. 1-8. Plasma lipid peroxide contents of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 47
Fig. 1-9. Lipid peroxide contents in liver tissue of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 49
Fig. 1-10. Expression level of NF-kB in adipose tissue of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 51
Fig. 1-11. Light microscopic images (x200) of adipose tissues in mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 54
Fig. 1-12. Transmission electron microscopic (TEM) images of adipose tissues in mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 55
Fig. 1-13. Light microscopic images of normal and fatty livers. 57
Fig. 1-14. Light microscopic images (x200) of lipid droplets or vacuoles in livers of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 58
Fig. 1-15. Transmission electron microscopic (TEM) images of lipid droplets in livers of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 59
Fig. 1-16. Diagram that shows scientific term of glomerulus in kidney 61
Fig. 1-17. Light microscopic images of kidney tissue of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 62
Fig. 1-18. Diagram shows detailed structure of glomerulus. 63
Fig. 1-19. TEM images of glomerulus in kidneys of mice fed normal (N) and solar salt diet (C). 63
Fig. 1-20. TEM images of glomerulus in kidneys of mice fed diets containing hot water extract of glasswort. 64
Fig. 2-1. PhysioTelR PA-C40 small animal transmitter.(이미지참조) 71
Fig. 2-2. Surgical implantation of PhysioTelR PA-C40 transmitter.(이미지참조) 72
Fig. 2-3. PhysioTelR PA-C40 telemetry systems for blood pressure measurement by Dataquest A.R.T. 4.3 software.(이미지참조) 73
Fig. 2-4. Body weight in rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 79
Fig. 2-5. Food intake in rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 80
Fig. 2-6. Water intake in rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 81
Fig. 2-7. Changes of systolic blood pressure in rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 83
Fig. 2-8. Changes of diastolic blood pressure in rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 85
Fig. 2-9. Levels of ACE activity in serum of rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 87
Fig. 2-10. VEGF and RhoA related-high blood pressure signaling pathway. 89
Fig. 2-11. Protein expressions level of VEGF in kidney by western blotting analysis. 90
Fig. 2-12. Protein expressions level of RhoA in kidney by western blotting analysis. 91
Fig. 2-13. Lipid peroxidation in plasma of rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 98
Fig. 2-14. PCOs contents in liver of rats fed diets containing hot water extract of glasswort. 100
Fig. 2-15. Schematic shows mechanisms of TNF/FFA-mediated inhibition of insulin signaling pathway. 102
Fig. 2-16. Protein expressions level of pIRS1ser307 in adipose tissue by western blotting analysis.(이미지참조) 103
Fig. 2-17. PLS-DA score plot (A), PLS-DA loading plot (B) and S-plot (C) of UPLC-Q-TOF MS data set of metabolites in plasma of rats fed glasswort(galsswort) extract for four weeks. 106
Fig. 2-18. PLS-DA score plot (A), PLS-DA loading plot (B) and S-plot (C) of UPLC-Q-TOF MS data set of metabolites in urine of rats fed glasswort(galsswort) extract for four weeks. 108
Fig. 3-1-1. Change of blood glycated hemoglobin (HbA1c) of rats fed diets containing 8% salt. 120
Fig. 3-1-2. Change of blood glucose levels during oral glucose tolerance test (OGTT) of rats fed diets containing 8% salt. 122
Fig. 3-1-3. Glucose uptake into adipose tissue (A) and skeletal muscle (B) in rats fed diets containing 8% salt. 124
Fig. 3-1-4. Protein expressions level of pIRS1ser307 in skeletal muscle of rat fed diets containing 8% salt.(이미지참조) 126
Fig. 3-1-5. Protein expressions level of NF-κB in adipose tissue of rat fed diets containing 8% salt. 128
Fig. 3-1-6. Lipid peroxidation in plasma of rats fed diets containing 8% salt. 130
Fig. 3-2-1. Total phenolic contents of glasswort juices fermented for the different periods. 148
Fig. 3-2-2. DPPH (A), and ABTS+ (B) radical-scavenging activities of glasswort juices fermented for the different periods.(이미지참조) 150
Fig. 3-2-3. ACE inhibition activities of glasswort juices fermented for the different periods. 152
Fig. 3-2-4. α-Glucosidase inhibition activities of glasswort juices fermented for the different periods. Values are mean±SD of triplicate experiments.... 154
Fig. 3-2-5. Oral glucose tolerance test of SD rats fed diets containing fermented glasswort juice for four weeks. Values are mean±SD (n=9). ns: satatistically no significant difference at p〈0.05 by t-test.... 158
Fig. 3-3-1. DPPH radical-scavenging activity of each fraction after solvent fractionation of fermented glasswort juice. 165
Fig. 3-3-2. ABTS+ radical-scavenging activity of each fraction after solvent fractionation of fermented glasswort juice.(이미지참조) 166
Fig. 3-3-3. Structures of 1 and 2. 173