표제지
목차
I. 서론 7
II. 이론적 배경 10
1. 당뇨병 예방 한약재의 종류와 특징 10
2. 쌀의 종류 및 특성 12
III. 재료 및 방법 14
1. 실험재료 14
2. 한약재 추출액 제조 14
3. 한약재 추출액의 pH, 색도 및 생리활성 측정 16
1) pH 16
2) 색도 16
3) 총 폴리페놀 함량 16
4) 전자공여능 16
5) SOD 유사활성 17
6) 아질산염소거능 17
4. 한약재 추출액을 이용한 현미밥 제조 18
5. 한약재 추출액으로 제조한 현미밥의 품질특성 측정 20
1) 수분함량 20
2) 색도 20
3) 물성특성 20
4) 관능검사 20
6. 통계처리 21
IV. 결과 및 고찰 22
1. 한약재 추출액의 pH, 색도 및 생리활성 22
1) pH 22
2) 색도 23
3) 총 폴리페놀 함량 24
4) 전자공여능 25
5) SOD 유사활성 27
6) 아질산염소거능 28
2. 한약재 추출액으로 제조한 현미밥의 품질특성 32
1) 수분함량 32
2) 색도 34
3) 물성특성 38
4) 관능검사 41
V. 요약 및 결론 46
VI. 참고문헌 48
VII. 국문초록 58
VIII. Abstract 60
Table 1. Medicinal herbs extract formula 15
Table 2. Composition of brown rice with medicinal herbs extract 19
Table 3. pH of medicinal herbs extract 22
Table 4. Hunter's color value of medicinal herbs extract 23
Table 5. Total polyphenol content in medicinal herbs extract 24
Table 6. Moisture contents of brown rice cooked in medicinal herbs extract 33
Table 7. Hunter's color value of cooked white rice and brown rice and without medicinal herbs addition 34
Table 8. Hunter's color value of brown rice cooked by using CMHG 36
Table 9. Hunter's color value of brown rice cooked by using CMDG 37
Table10. Texture profile analysis of brown rice cooked by using CMHG 39
Table11. Texture profile analysis of brown rice cooked by using CMDG 40
Table12. Sensory evaluation of brown rice cooked by using CMHG 42
Table13. Sensory evaluation of brown rice cooked by using CMDG 44
List of Figuresa
Figure. 1. Electron releasing ability of medicinal herbs extract 26
Figure. 2. SOD-like activity of medicinal herbs extract 27
Figure. 3. Nitrite scavenging ability of medicinal herbs extract in pH 1.2 29
Figure. 4. Nitrite scavenging ability of medicinal herbs extract in pH 3.0 30
Figure. 5. Nitrite scavenging ability of medicinal herbs extract inp H 6.0 31
Figure. 6. QDA profiles of brown rice cooked by using CMHG 43
Figure. 7. QDA profiles of brown rice cooked by using CMDG 45