표제지
목차
I. 서론 6
II. 재료 및 방법 9
1. 실험재료 9
2. 실험분석 방법 9
(1) pH 및 당도 분석 9
(2) 총 페놀성 화합물 함량 10
(3) 총 플라보노이드 함량 10
(4) 1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl(DPPH) 라디칼 소거능 측정 10
(5) ABTS radical 소거능 11
(6) 환원력 측정 11
(7) 커피 HPLC 분석 11
(8) 관능평가 12
3. 통계분석 12
III. 결과 및 고찰 13
1. pH 및 당도 13
2. 카페인 및 페놀산 함량 14
3. 총 폴리페놀 및 플라보노이드 함량 16
4. DPPH 및 ABTS 자유라디칼 소거능 17
5. 환원력 19
6. 관능평가 및 종합선호도 21
IV. 요약 24
V. 참고문헌 26
ABSTRACT 31
Table 1. pH and Sugar(Brix) of coffee extract according to country... 13
Table 2. Contents of pure carbohydrate matrices of coffee extract... 14
Table 3. Total contents of polyphenols and flavonoids of coffee... 17
Table 4. DPPH and ABTS radical scavenging activity of coffee... 19
Table 5. Reducing power of coffee extract according to country of origin 20
Table 6. Sensory scale of aroma, flavour, after taste, acidity,... 21
Figure 1. Process of coffee extraction by using a french press 9
Figure 2. Preference of coffee extract according to country of origin 22