표제지
목차
Abstract 12
I. 서론 14
II. 재료 및 방법 18
1. 대상 지역 18
2. 자료 수집 21
3. 조사 방법 21
가. 수질 조사 21
나. 부영양화 평가 22
다. 식물성플랑크톤 조사 및 분석 24
라. Self organizing map (SOM) 분석 26
마. SOM 그룹과 환경인자 간 분석 30
III. 결과 및 고찰 33
1. 호소 별 환경과 수질 및 부영양화 평가 33
가. 소양호 33
나. 파로호 46
다. 춘천호 59
라. 의암호 72
마. 청평호 85
바. 팔당호 98
사. 부영양화 종합평가 109
2. 식물성플랑크톤 분포 특성 112
3. SOM 그룹 분석 117
가. 식물성플랑크톤 군집 유형화 117
나. SOM 그룹별 지표종 분석 121
다. 식물성플랑크톤 군집의 시간적 변동 121
4. SOM 그룹과 환경인자 간의 관계 124
가. SOM 그룹과 종 다양성 지수 124
나. SOM 그룹과 수질 인자 124
다. SOM 그룹과 지형학적·수문학적 인자 125
라. SOM 그룹과 한국형 부영양화 지수 125
마. SOM 그룹과 호소 위치의 관계 130
5. 한국형 부영양화지수(TSIKO)와 SOM의 활용[이미지참조] 132
가. 호소의 부영양화 관리 132
나. SOM 분석을 이용한 유역별 수질 특성 133
다. 호소 생태계 관리 138
IV. 결론 140
참고문헌 142
요약문 155
부록(Appendix) 157
Table 1. Information of survey point 20
Table 2. Classification of the Korean Trophic State Index (TSIKO)[이미지참조] 23
Table 3. List and Calculation formula of diversity index for analyzing... 25
Table 4. Description of water quality factors in six lakes with experimental methods 27
Table 5. Phytoplankton community characteristics for six lakes 113
Table 6. Number of lakes classified in SOM according to their trophic status 129
Fig. 1. Location of sampling sites in the Han River watershed, Korea 19
Fig. 2. Water Environment Information System (by NIER) 22
Fig. 3. Structure of self organizing map 31
Fig. 4. Research methods and procedures for statistical analysis 32
Fig. 5. Basin map of Soyang lake 33
Fig. 6. Results of seasonal water quality analysis at Soyang lake in 2016 39
Fig. 7. Nutritional status of Soyang lake using Korean trophic state index (TSIKO)[이미지참조] 45
Fig. 8. Basin map of Paro lake 46
Fig. 9. Results of seasonal water quality analysis at Paro lake in 2016 52
Fig. 10. Nutritional status of Paro lake using Korean trophic state index (TSIKO)[이미지참조] 58
Fig. 11. Basin map of Chuncheon lake 59
Fig. 12. Results of seasonal water quality analysis at Chuncheon lake in 2016 65
Fig. 13. Nutritional status of Chuncheon lake using Korean trophic state index (TSIKO)[이미지참조] 71
Fig. 14. Basin map of Uiam lake 72
Fig. 15. Results of seasonal water quality analysis at Uiam lake in 2016 78
Fig. 16. Nutritional status of Uiam lake using Korean trophic state index (TSIKO)[이미지참조] 84
Fig. 17. Basin map of Cheongpyeong lake 85
Fig. 18. Results of seasonal water quality analysis at Cheongpyeong lake in 2016 91
Fig. 19. Nutritional status of Cheongpyeong lake using Korean trophic state... 97
Fig. 20. Basin map of Paldang lake 98
Fig. 21. Results of seasonal water quality analysis at Paldang lake in 2016 104
Fig. 22. Nutritional status of Paldang lake using Korean trophic state index (TSIKO)[이미지참조] 110
Fig. 23. TSIKO range of six major lakes in the Han River watershed[이미지참조] 111
Fig. 24. Phytoplankton density of six lakes by year (2008~2016) 114
Fig. 25. Relative abundance of lakes by year (2008~2016) 115
Fig. 26. Species richness and diversity of lakes by year (2008~2016) 116
Fig. 27. U-matrixs generated SOM learning 118
Fig. 28. Classification of SOM groups 119
Fig. 29. Classification of 54 samples composed of 6 lakes from 2008 to... 120
Fig. 30. Relative abundance of 25 good indicator species by the indicator... 122
Fig. 31. Temporal fluctuations in phytoplankton communities from six lakes... 123
Fig. 32. Difference in community indices for five clusters defined by the SOM 126
Fig. 33. Difference of water quality factors among cluster after SOM 127
Fig. 34. Difference of hydrological factors among cluster after SOM 128
Fig. 35. Relationship with SOM group according to location of lake 131