표제지
목차
국문 요약 8
I. 서론 10
제1장 시금치 뿌리의 항산화능에 관한 연구 14
1. 개요 14
2. 실험 재료 및 방법 15
1) 실험 재료 15
2) 실험방법 15
3. 실험결과 및 고찰 19
1) 총 페놀 화합물의 함량 및 라디컬 소거능 19
2) FTC법(Ferric thiocyanate method)을 이용한 항산화활성 측정 21
3) TBA(2-thiobarbituric acid)을 이용한 항산화 활성 측정 23
제2장 시금치 뿌리 분말을 첨가한 식빵의 품질 특성 및 기호도 측정 24
1. 개요 24
2. 실험 재료 및 방법 24
1) 실험 재료 24
2) 시금치 분말을 첨가한 식빵의 제조 25
3) 발효 팽창력 27
4) 색도 측정 28
5) 물성 측정 28
6) 관능검사 28
7) 통계처리 29
3. 실험 결과 및 고찰 30
1) 발효 팽창력 30
2) 시금치 뿌리 분말을 첨가한 식빵의 제조 31
3) 색도 측정 33
4) 물성 측정 34
5) 관능검사 36
6) 시금치 뿌리 분말 첨가 식빵의 이용 가능성 38
II. 결론 및 요약 40
참고문헌 42
SUMMARY 45
Appendix 48
Chapter I 6
Table 1-1. Contents of Total Phenolics Compounds and Radical-scavenging Activity of Spinacia oleracea L. root Powder Extracted... 21
Chapter II 6
Table 2-1. Ingredient composition of steamed breads with different amount of dried Spinacia oleracea L. root powder. 26
Table 2-2. Effect of volume of dough after fermentation with different amount dried of Spinacia oleracea L. root powder. 31
Table 2-3. Color of white breads with dried Spinacia oleracea L. root Powder. 34
Table 2-4. Textural characteristics of white breads with dried Spinacia oleracea L. root Powder. 35
Table 2-5. Sensory characteristics of white breads with dried Spinacia oleracea L. root Powder. 37
Table 2-6. Textural characteristics of white breads with dried spinacia oleracea L. root Powder(0, 1%). 39
Chapter I 7
Figure 1-1. Antioxidative activities of spinacia oleracea L. root Powder Extracted with Water and 80% Ethanol by FTC method. 22
Figure 1-2. Antioxidative activities of spinacia oleracea L. root Powder E xtracted with Water and 80% Ethanol by TBA method. 23
Chapter II 7
Figure 2-1. Process of Baking. 27
Figure 2-2. Photographs of white bread with different ratio Spinacia oleracea L. root powder. 32