2008년 4월 진주시 농산물도매시장에 유통 판매중인 딸기
에서 이상증상이 발생하였다. 병징은 과실표면에 상처 부위가
수침상으로 물러지면서 빠르게 부패되었다. 균총은 처음 흰색
에서 연한 갈색으로 되고 검은색의 포자낭을 많이 형성하
였으며 균사생육 적온은 30oC이었다. 포자낭은 검은색으로
구형 또는 반구형이며 크기는 82~198 μm이었다. 포자낭경은
처음 흰색에서 연한 회색을 나타내며 폭은 12~24 μm이었다.
주축은 반구형이며 크기는 68~92 μm 이었다. 포자낭포자는
담갈색으로 단포이며 구형 또는 타원형이고 불규칙한 것도
있으며 크기는 9~20 × 7~8 μm이었다. PDA배지에 배양할
경우 포복균사를 형성하는데 접촉부위에 뿌리모양의 가근을
형성하였다.
이상과 같이 딸기 과실에 발생한 병징과 병원균의 균학적
특징 및 병원성을 검정한 결과, 본 병해를 Rhizopus stolonifer
에 의한 딸기 무름병으로 보고한다.Rhizopus soft rot caused by Rhizopus stolonifer occurred on strawberry (Fragaria × ananassa) in the
plastic boxes in Jinju City Wholesale Market of Agricultural Products at Gyeongnam province in Korea on April
2008. The infected fruits were rapidly softened, water soaked and finally rotted. The symptoms were mainly occurred
through wounds at harvest time. The colony color was white, cottony to brownish black after fully matured and
numerous sporangiospores were formed on sporangia. The optimum growth temperature of the fungus was 30oC on
potato dextrose agar. Sporangia were globose or hemispheric shape of white color at initial stage and gradually
changed with black color of 82~195 μm in size. Sporangiophores were 12~25 μm in width. Columella were hemispheric
in shape, and 70~92 μm in size. Sporangiospores were irregular round or oval in shape, brownish-black in color
and 9~21 × 7~8 μm in size. This fungus formed stolones and rhizoid on PDA. On the basis of symptom, mycological
characteristics and pathogenicity of the fungus, the causal fungus was identified as Rhizopus stolonifer (Ehrenb.) Vuill.