본 연구는 농업인들이 시간을 사용함에 있어 느끼는 시간제약과 시간관리에 관한 인식실태를 분석하고자 하였으며 그 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 농업인들의 95.0%가 가사일과 농사일을 병행하기에 늘 시간이 부족하다고 느끼고 있었다. 농업인들의 시간제약은 농업노동 시간의 과다로 인한 요인이 많다. 시간 배분이 노동시간에 집중되어 있기에 상대적으로 사회문화적 시간, 생리적 시간 등이 절대적으로 부족한 결과를 초래하게 되었다. 시간적 여유가 없다고 인식하는 경우가 93.7%이었고 무엇인가에 쫓기는 기분이 든다는 경우도 83.0%이었다. 또한 연령층으로는 40~49세 집단에서 시간이 부족하다고 느끼고 있었으며, 농사일이 많을 때에는 잠을 줄여서라도 해야 한다는 생각을 갖고 있었다. 전문대졸 이상 집단에서는 해야 할 집안일에 비해 시간이 부족하다는 생각을 갖고 있었으며, 시설원예 작목을 하는 경우에 돈 보다는 시간이 없어서 여가를 즐기지 못한다고 응답하였다. 둘째, 시간제약에 대한 관리전략으로는 일의 우선순위를 정해 놓고 하고 있었으며(54.5%), 집안일에도 순서가 있었고(33.6%), 중요하지 않은 일에 시간을 낭비하지는 않았는지 평가(49.6%)를 실시하였으며 수면시간이 너무 많거나 적은 지 등 다른 시간과의 배분을 평가(45.6%)하는 경우도 있었다. 가정기구나 기기를 손쉽게 사용하기 위하여 배치에도 신경을 쓰는 비율(49.8%)도 높았다. 그리고 같이 할 수 있는 일은 모아서(61.2%) 하고 있었으며, 시간부족 등에 대하여 가족과 상의(38.2%)하거나 이웃의 도움을 받고(59.6%)있었다. 그러나 응답자의 36.5%는 할 일을 미루는 경향이 있었으며, 집안일은 계획을 세우지 않고 매일 반복적으로 하는(47.2%) 비율도 높았다. 39세 이하의 젊은 농업인들이 미루는 경향이 다소 높았다. 이러한 시간제약을 극복하기 위하여 반복적으로 수행하는 일에 대한 표준화를 하여야 한다는 것과 일의 내용을 분담하는 방향의 시간관리와 1개월 이상의 중장기 계획을 수립하여 실천할 수 있게 지원해야 한다는 것을 제언하고자 한다.This study aimed to provide an efficient time management scheme for farmers by analysing how they experience time constraints in spending their time and understand time management. Firstly, farmers found that they didn't have enough time for farm keeping as a result of house work obligations. It was caused by excessive time for agricultural work. Thus, 93.7% of respondents recognized that ‘they were pressed for time' because there is relatively less time to spend for socio-cultural and physiological matters. In addition, 83.0% responded that they felt the pressure of something. Respondents who were in forties reduced their sleeping hours due to lack of time. The majority of people who were in the farmhouse doing controlled horticulture cannot enjoy their own time for leisure owing to a lack of time. Secondly, respondents under thirty-nine years of age were solving the problems of time constraints as prioritizing matters, planning handling time and utilizing household instruments. On the other hand, respondents who were in forties found the solution by reflecting on their conduct toward a time consumption plan, self-evaluation and received help from their family and/or neighbors. A group of respondents who had already graduated from college or higher education often reflected on their conduct and self-evaluated. Respondants who participatied in farmhouse controlled horticulture, generally took turns in managing their house work. For reducing farmers' time constraints and managing their time efficiently, they should standardize matters done repeatedly and also manage time by dividing work among family members. Furthermore, if a long-term time scheme such as more than a month is established and practiced, time constraints may be somewhat solved.