본 실험은 사료단백질의 이용성을 증진시키기 위해 반추동물의 사료 단백질로 주로 사용되고 있는 대두박과, 저가의 단백질 공급원으로서 DDGS와 밀기울을 채택하여 단백분해효소로 가수분해시킴으로서 반추위내 건물과 단백질의분해 특성을 예측하고자 반추위에 누관이 장착된 젖소 3두를 이용하여 mobile nylon bag 기법으로 시험을 수행하였다. 대두박, DDGS 및 밀기울의 일반성분과 아미노산 조성에 있어서 대조구와 비교하여 효소 처리구에서 중요한 변화는 없었으나, 수분함량이 다소 높아짐에 따라 고형분 함량이 감소하는 경향을 나타내었다. 시험사료의 반추위내 건물분해율은 대조구에 비하여 효소처리구에서 높게 나타났고,반추위내 48시간 발효 시 처리구의 건물 분해율은 대두박(97.70%), 밀기울(74.26%), DDGS(72.39%)의 순으로 높았다. 특히, DDGS의 경우 효소처리구에서 3, 6, 12, 24, 48시간으로 반추위내 발효시간이 경과함에 따라 건물 분해율이43.62%, 45.99%, 55.97%, 69.87% 및 72.39%로 유의적으로상승하였다. 또한 단백질 분해율에 있어서는 밀기울과 대두박의 경우 대조구에 비하여 처리구에서 유의적으로 감소했으나, DDGS는 이와는 반대로 증가하였다. 밀기울의 경우 6시간과 12시간에서, 대두박의 경우 3시간과 6시간에서 단백질 분해율이 유의적으로 감소하였으며, DDGS의 경우 3시간과 6시간의 분해율이 증가하였다. 반추위내 48시간 발효시 처리구의 단백질 분해율은 대두박(91.81%), 밀기울(86.36%), DDGS(58.87%)의 순으로 높았다. 따라서, 단백질분해효소를 처리한 사료단백질의 반추위내 분해 특성 시험에서 밀기울과 대두박의 경우 6 및 12시간에 단백질 분해율을 감소시키는 결과를 나타내었으며, 추후 착유우를 이용한급여시험을 통하여 사료이용효율 및 유단백질 증진효과에대하여 추가적인 연구가 수행되어야 할 것이다.This study was conducted to investigate the effects on in situ ruminal degradation of feed protein sources (soybean meal, P-SBM; dried distillers grain with solubles, P-DDGS; wheat bran, P-WB) treated with protease as compared with conventional feed protein sources (soybean meal, SBM; dried distillers grain with solubles, DDGS; wheat bran, WB). There was no significant change in the chemical composition and amino acid profiles of enzyme treatment protein sources compared with the non-treated groups (p<0.05). But for treatment groups, the solid content and total amino acids were reduced by increasing the moisture content due to proteolytic conditions. On the entire incubation time in situ ruminal degradation rate of dry matter appeared higher in treatment groups compared to control groups (p<0.05), and that of the treatment groups suspended during 48 hours were in the order of P-SBM (97.70%), P-WB (74.26%) and P-DDGS (72.39%). In particular, DM degradation rate of enzyme treated DDGS significantly increased to 43.62%, 45.99%, 55.97%, 69.87% and 72.39%, respectively, incubated during 3, 6, 12, 24 and 48 hours in rumen (p<0.05). Also protein degradation rate of P-WB and P-SBM significantly decreased compared to their respective non-treated sources; however, by contrast, in DDGS it was increased. For P-SBM, protein degradation rate significantly decreased at 6 and 12 hours, and for P-DDGS it was increased at 3 and 6 hours of suspension times in rumen (p<0.05). In particular, protein degradation rate of enzyme treated group suspended for 48 hours were in the order of P-SBM (91.81%), P-WB (86.36%) and P-DDGS (58.87%). This result suggests that protease treatment of feed protein sources might be utilized to increase the bypass ratio into post-rumen for wheat bran, soybean meal, and to improve the utilization of feed protein.