현재 농촌은 경쟁력 강화와 부가가치창출을 위해 체험, 관광, 농특산물 개발등 디자인과 관련된 연구가 확대되고 있으며 이는 체계적인 연구의 중요성을 인식할 수 있게 해준다. 이에 본 연구는 국내 민박농가에서 판매 되고 있는 농특산물의 포장디자인을 중심으로 현황분석과 개선방안을 제안하고자 한다. 조사기간은 2012년3월-8월까지 진행되었으며 조사대상은 국내를 5권역으로 나누어 총 50곳을 현장 방문하여 면담조사와 샘플 218개를 수집하였다. 실증분석을 위해 면담조사결과와 권역별 포장디자인 요소를 빈도분석과 디자인 분석을 통해 카테고리항목 및 속성을 분류하였으며 수집된 샘플에 대입하여 수량화 Ⅲ류 분석을 실시하였다. 그 결과 민박농가의 농특산물 포장디자인은 개인, 법인, 기계적인, 수공예적인 4가지 언어로 정리되며 주요 품목은 잡곡류, 발효류, 장류 등으로 나타났다. 군집된 요소들을 분석하여 정리한 결과 개인 비용으로 홈 메이드 방식의 수공예적인 방법으로 포장디자인 되었으며 재료 또한 일상에서 쉽게 구할 수 있거나 재활용하거나 친환경 재료를 사용하는 반면 완성도가 매우 미흡함을 확인 할 수 있었다. 이에 포장디자인 미흡한 현황과 농가의 디자인 비용 부담에 따라 농특산물 포장 디자인 가이드북 개발과 품목별 표준화 라벨 개발을 제안하고자 하며 발효류, 장류 및 가공품류가 주를 이루는 반면 제대로 된 가공허가절차 및 가공포장방법 등 가공품류에 관한 정보가 매우 미흡한 실정에 따라 민박농가의 가공업 컨설팅 지원안 등을 개선방안으로 제안하고자 한다.In these days the studies related to experience, tour, development of special agricultural products and their designs are increasing in order to beef up competitveness and create value added in agricultural communities, which results in the recognition of the importance of systematic studies. Accordingly, this study, focusing on package design of special agricultural products sold by domestic farming families, will examine the status and problem through analysis of status and package design in order to propose the ways for improvement. The period of research was from Mar to Aug 2012, and the subjects for the study were divided into five regions with 50 spots which were visited for interviews and collection of 218 samples. The result of interview and the factors of package design by region were classified as category items and attributes, which were applied to the collected samples for Quantification Theory Analysis Type Ⅲ. As a result, package design of special agricultural products from farming families are categorized into four languages - self-employee, corporation, machine and manual. Mixed grains, fermented products, and sauces were found to be major products. By the analysis of grouped factors, it was revealed that their packages are designed in the method of handicraft in homemade manner and that their completeness is not satisfying due to the utilization of recycled or environment-friendly materials which are very available in daily lives. This study, considering unsatisfied design and burden of farming families, will propose the development of guidebook for package design and of standardized labels by item, and also it considers such insufficient information on processed products as proper marks for processing procedure and production of the products - fermented products, sauces and processed products - so that it may recommend the idea of consultation support for their processing industry.