음복연(飮福宴)은 의례의 성격상 오례(五禮) 가운데 가례(嘉禮)에 속하는 의례지만 음복연 단독으로 독립하여 연행되는 의례가 아니라는 점에서 그 특수성을 지닌다. 선행의례로서 ‘음복(飮福)’을 해야 할 이유가 있는 특정 의례가 연행된 후라야 비로소 설행(設行)되는 의례가 곧 음복연이기 때문이다.
따라서 본고에서는 음복연이 지닌 특수성을 주목하여 조선시대 음복연의 의미와 설행시기, 내용 등을 파악해 보고 음복연의 절차를 기록한 의주(儀註) 및 음복연에서 연행하는 악무(樂舞) 등의 의미와 내용에 대해 고찰하였다. 이와 더불어 제사의 한 절차인 음복례(飮福禮)의 의미와 내용도 아울러 파악하였다. ‘음복례’와 ‘음복연’은 의미상 중복된다는 혐의가 제기되는 의례이므로 이 두 의례의 의미 파악이 필요한 실정이다.
음복연 대해 고찰한 결과 일반 연례(宴禮)의 악무(樂舞) 설행 관습을 따르는 것으로 확인되었다. 음복연을 행하는 의미는 ‘신의 은혜를 멈추지 않는다(不留神惠)’는 데에 있고, ‘복을 받는 것’이 중요한 일로 여겨졌으므로, 왕 이하가 제사지낸 술, 즉 복주(福酒)를 마시는 절차가 그 핵심을 이룬다는 사실이 일반 연례와의 차이점으로 파악되었다. 음복연은 17세기 후반 이후 더 이상 실행되지 않았다.Umbokyeon 飮福宴, the feast in partaking of sacrificial food and drink was one of Orye(五禮 Five Rites) as Garye(嘉禮 felicitous rites), but it could not be performed by itself. It is notable that Umbokyeon was not performed until the preceding ceremony had been carried out first.
This paper looks into the meaning of Umbokyeon, the period of its performance, the process and then clarifies the formal commentaries recording the ritual procedure and music and dance in Umbokyeon. Furthermore, I illustrate the meaning of Umbokrye 飮福禮, the rite of partaking food and drink in ancestor worship. Also, the difference of Umbokrye and Umbokyeon need to be clarified.
It is certain that Umbokyeon followed the custom of performing music and dance in general court feast. However, the meaning of partaking sacrificial food and drink lied in 'God's blessing never stopps (不留神惠)'. 'Being blessed' was considered important, so the procedure of drinking wine which King and his servant sanctified was the core of the ceremony, unlike the general court feast(宴禮). Umbokyeon was not performed any more since the late seventeenth century.