전통적으로, 한국의 벼생산 시스템은 곡물생산이라는 주목적 이외에, 지하수 수자원 함양, 장마기의 담수기능에 의한 홍수 방지 등 논가 가지는 다기능성이 주용한 특징으로 자리잡고 있다. 이러한 의미에서, 앞으로 다가올 기후변화에 대응한 새로운 작물생산 기술의 개발은 벼 생산 시스템의 다기능성과 IT, BT, NT 를 융합한 체계로 나가가야 할 필요가 있다. 이러한 요구는 농업생산체계가 다음과 같은 새로운 파라다임으로 전환하는것을 원하고 있다. 우선, 현재 혹은 미래에 필수적인 국가 농지를 유지 하고 보전하는 것이다. 둘째, 농업생산구조가 에너지 수지를 고려한 저탄소 녹색 농업체계로 전환하는 것이다. 그리고, 셋째, 벼 생산 체계의 다기능성을 이러한 시대적 요구와 더불어 더욱 극대화하는 것이다.Traditionally, the paddy fields in Korea, besides rice production, have multifunction such as water supplement source to ground water and prevention of floods via securing the rainfall during a monsoon season. Therefore, the development of food production technology to be adapted in the future climate change in Korea has to take into account the integration of the multi-function of paddy fields with IT, BT, and NT. This demands forward movements in agriculture paradigm as followings. First of all, a national strategy is necessary to maintain and conserve the agricultural farmlands. Second of all, the agricultural structure needs to be shift to low carbon dioxide green agriculture taking into accounts the energy balance. Third of all, our attitude needs to be changed toward maximizing the multifunction of the paddy farming.