국내 경제의 큰 부분을 차지하는 자영업자들이 영업을 오래 지속하지 못하고 이른 시간에 폐업하여 개인 및 국가에 막대한 손해를 야기하고 있다. 자영업자들의 소규모 상업시설이 공간적으로 집적하여 형성된 상권은 시간이 지남에 따라 성장, 쇠퇴하여 상업시설의 생존과 폐업에 영향을 미치는 다양한 요인들에 변화를 가져온다. 따라서 상업시설의 생존을 분석할 때는 상권의 시계열적 변화인 성장과 쇠퇴를 반영해야 한다. 이에 본 논문에서는 폐업한 자영업자들이 가장 많이 종사했고 생존주기가 가장 짧은 업종인 외식산업을 대상으로, 상권의 성장, 쇠퇴유형에 따른 상업시설의 생존과 폐업을 분석하는 것을 목적으로 한다. 이를 위해 첫째, 상권활성화지수를 산출하여 상권의 성장 쇠퇴유형을 구분하고, 둘째, 상권의 성장, 쇠퇴유형별로 상업시설의 생존율의 차이를 확인한다. 본 논문의 결과는 다음과 같다. 첫째, 본 논문에서 산출한 상권활성화지수로 서울시를 5개의 상권유형으로 구분하였다. 둘째, 카플란−마이어 방법을 사용해 상권유형별 외식산업의 생존함수를 도출하여 성장상권에 위치한 사업체의 생존율이 쇠퇴상권에 위치한 사업체의 생존율보다 높다는 것을 실증하였다. 본 논문은 다양한 지표를 사용해 서울시를 5가지 상권유형으로 구분하고, 상권 유형별로 상업시설의 생존율을 비교하였다는 것에 그 의의가 있다.Commercial districts grow and decline for a variety of reasons, such as urban redevelopment and gentrification, over time, which affect the survival of commercial facilities in the districts When analyzing the survival and the closing of commercial facilities in commercial districts, one should consider temporal changes of the commercial districts : growth and decline. This research analyzes and compares the survival and the closing of commercial facilities that are located in differing types of commercial districts that experience growth vs. decline, focusing on the restaurant industry in Seoul. To this end, we classify growing- and declining- commercial districts based on the Commercial area Vitality Index. Second, we analyze the difference in survival rates by the types of commercial districts. The results of this study are as follows. First, we divided Seoul into five types of commercial districts based on the Commercial area Vitality Index. Second, comparing the survival functions of commercial facilities operating in the differing types of commercial area, we confirmed that the restaurant industry has the highest survival rate in areas where commercial activities are active and have become stronger over time.