본 논문은 유라시아 지역의 우즈베키스탄 고려인의 정체성을 고찰하고 있다. 연구방법 및 내용은 문화적 표상으로 자리매김한 우즈베키스탄 고려인의 음식문화를 분석하고 있다. 연구결과, 고려인 음식 문화에 다문화적이고 초국가적인 요소들이 나타나게 되었는데, 요약하면 다음과 같다. 첫째, 우즈베크 민족이 가장 좋아하는 고려인 샐러드는 전통적인 한식이 유라시아 민족의 음식문화와 접촉하여 창조된 음식이다. 둘째, 우즈베키스탄 고려인들의 일상밥상에 ‘빵-육류-차’ 식단의 초국가적인 특성이 나타나고 있다. 셋째, 고려인들이 낯선 중앙아시아로 강제이주당한 이후 고려인의 동질성을 유지하기 위한 먹거리였던 ‘국시’는 현재 우즈베크 민족이 가장 사랑하는 고려인 음식이다. 넷째, 우즈베크 민족의 음식 문화가 영향을 끼쳐 고려인들의 밥상에 자주 오르는 음식은 라그만, 쁠롭이다.This thesis examines the identity of Koryuin in Uzbekistan in Eurasia. The research method and contents are analyzing the food culture of Uzbek Koryuin, which has established itself as a cultural representation. As a result of the study, multicultural and transnational elements appeared in the Koryuin food culture, which can be summarized as follows: First, the Koryuin salad, the favorite of the Uzbek people, is a food created by traditional Korean food in contact with the food culture of the Eurasian people. Second, the transnational characteristics of the ‘bread-meat-tea’ diet are appearing in the daily meal of Koryuin in Uzbekistan. Third, ‘Guksi’, which was used as a food to maintain the homogeneity of the Koryuin after they were forcibly relocated to unfamiliar Central Asia, is now the most loved Koryuin food by the Uzbek people. Fourth, Laghman and Pilaf are the foods that are frequently served on the table of Koryuin due to the influence of the food culture of the Uzbek people.