표제지
판권기
발간사(Forward) / 라승용(Ra Seungyong)
목차
I. 스리랑카 양파채종, 증식·보급사업 추진배경 12
01. 스리랑카 양파 생산현황 13
02. 양파종자생산 시범마을 선정 13
03. 시범마을별 농업환경 특징 17
II. 스리랑카 양파재배 현황 및 문제점 22
01. 양파 종자 생산과정 23
02. 스리랑카의 양파종자 생산현황 및 개선점 25
III. 스리랑카 양파채종, 어떤 기술을 투입하였나? 28
01. 육묘기술 29
1. 파종적기 29
2. 적정 파종량 31
3. 육묘상 설치 33
4. 적정 파종간격 35
5. 토양 소독 37
6. 파종 후 관리 39
7. 비닐터널 활용 41
02. 재배관리기술 43
1. 본밭 선택 43
2. 퇴비 활용 45
3. 비료 살포 47
4. 정식시기 선택 49
5. 묘 채취 및 관리 51
6. 정식방법 및 정식거리 53
7. 생육초기 제초 55
8. 정식 후 물 관리 57
9. 탄저병 예방 59
03. 수확 후 관리기술 61
1. 수확시기 선택 61
2. 수확 후 건조 63
3. 줄기 절단여부에 따른 양파무게 차이 65
4. 장기보관기술 67
5. 양파 보관시설 만들기 69
6. 모구 수확 후 관리 71
04. 채종재배기술 73
1. 채종재배용 비가림 시설 설치 73
2. 채종재배 적지 선정 75
3. 토양 개량 77
4. 태양열 소독 79
5. 태양열 소독 순서 및 후기관리 81
6. 모구 준비 83
7. 모구 저온처리 85
8. 저온처리 적기와 방법 87
9. 모구 소독 89
10. 모구 정식시기와 정식간격 91
11. 한국형 비가림 하우스 모구 정식법 93
12. 모구 정식 시 분리재배 95
13. 점적관수시설 활용 물 관리 97
14. 쓰러짐 방지시설 활용 99
15. 양파 꽃 수정 101
16. 잡초 방제 103
17. 탄저병 예방 105
18. 해충 방제 107
19. 적기 수확 109
20. 종자 건조 및 조제 111
21. 우량종자 생산 113
22. 비가림하우스 관리 115
IV. 채종재배의 성공과 실패 사례 118
성공사례 01. 채종재배기술 실천해 종자 생산량 3배 증가 119
성공사례 02. 실패를 거울삼아 새롭게 도전해 양파종자 다수확 121
성공사례 03. 실패한 묘상에 소토법 추진으로 우량묘 생산 123
실패사례 01. 탄저병 초기방제 소홀로 전면적 확산피해 발생 125
실패사례 02. 수정작업 소홀로 수량 감소 및 불량종자 생산 127
실패사례 03. 양파 모구 저장관리 부실로 부패되어 모구 부족 129
부록 132
01. 농약 안전사용과 관리요령 133
02. 양파 활용요리 135
Contents
I. Background of the Model Village Project for Onion Seed Production and Dissemination 12
01. Onion Production in Sri Lanka 14
02. Site Selection for the Model Village Project 14
03. Situations and Issues of Participating Villages 18
II. Current Practices and Issues of Onion Cultivation in Sri Lanka 22
01. Standard Process for Onion Seed Production 24
02. Technical Challenges in Onion Seed Production in Sri Lanka 26
III. Technologies Developed for Onion Seed Production by KOPIA Project 28
01. Raising Seedlings 30
1. Optimum Sowing Time for Onion 30
2. Optimum Seeding Rate 32
3. Seedbed Preparation 34
4. Row Spacing and Sowing Depth 36
5. Soil Sterilization of Seedbeds 38
6. Management After Seeding 40
7. Use of Polytunnels 42
02. Growing Plants 44
1. Field Conditions for Growing Onions 44
2. Use of Compost 46
3. Application of Fertilizer 48
4. Transplanting Time 50
5. Proper Handling of Seedlings 52
6. Transplanting Method and Spacing 54
7. Weeding at Early Growth Stage 56
8. Water Management After Transplanting 58
9. Prevention of Onion Anthracnose 60
03. Post-Harvest Management 62
1. Harvesting Time 62
2. Drying After Harvesting 64
3. Effect of Removing Leaves on Bulb Weight 66
4. Storing Technology 68
5. Building Onion Storage Facility 70
6. Postharvest Management for Mother Bulbs 72
04. Seed Production 74
1. Use of Rain Shelter for Seed Production 74
2. Site Selection for Onion Seed Production 76
3. Soil Improvement 78
4. Sun Heat Sterilization of Soil 80
5. Sun Heat Sterilization Process and Management 82
6. Preparation of Mother Bulbs 84
7. Cold Treatment(Vernalization) of Mother Bulbs 86
8. Best Timing and Method of Vernalization 88
9. Sterilization of Onion Mother Bulb 90
10. Planting Time and Distance of Mother Bulbs 92
11. Planting Mother Bulbs in Korean Rain Shelter Greenhouse 94
12. Sorting of Mother Bulbs 96
13. Water Management Using Drip Irrigation System 98
14. Use of Crop Support Net for Holding Plants 100
15. Pollination 102
16. Weed Control 104
17. Prevention of Onion Anthracnose 106
18. Pest Control 108
19. Proper Time for Harvesting 110
20. Drying Umbels and Preparing Seeds 112
21. Good Quality Seed Production 114
22. Rain Shelter Greenhouse Management 116
IV. Case Studies 118
Success Story 01. Triplication of Onion Seed Production by Applying New Technology 120
Success Story 02. High Yield of Onion Seeds Through Learning from Failures 122
Success Story 03. Production of Good and Healthy Seedlings by Soil Burning 124
Failure Case 01. Outbreak of Anthracnose Due to the Lack of Immediate Prevention 126
Failure Case 02. Unhealthy Seeds and Low Yield Due to the Lack of Manual Pollination 128
Failure Case 03. Mother Bulb Shortage Due to Rotting Caused by Poor Postharvest Management 130
Appendix 132
01. Safe Use and Proper Handling of Agricultural Chemicals 134
02. How to Make Pickled Onions 136