표제지 1
판권기 3
발간사 / 박병홍 6
목차 7
CONTENTS 9
I. 세네갈 양계 개요(Overview of indigenous chicken industry in Senegal) 12
01. 세네갈 양계 현황(Profile of Senegal Poultry Industry) 13
II. 세네갈 토종닭 사육과 핵심 번식기술(Raising Senegalese indigenous chicken and the key chicken propagation technologies) 18
01. 육추장 설계(Chick Brooder) 19
02. 세네갈 기후 조건에 필요한 닭장 면적(Comments on the Chicken Coop's Space in Senegal Climate) 27
03. 어떤 물, 얼마나 필요한가?(What Kind of, How Much Water Is Needed?) 31
04. DIY 급수기(DIY Waterer) 33
05. 닭의 사료섭취 급변 대책(When the Feed Intake Changes Suddenly) 35
06. 닭 사료급여 방식 2가지(Two Ways to Feed Chicken) 37
I. 무제한급이(Free-choice Feeding) 37
II. 제한급이(Restricted Feeding) 37
07. 닭의 사료 버리는 버릇에 대하여(Prevention of Feed Loss by Chicken) 39
08. DIY 급이기(DIY Feeder) 41
09. 급이기 배치(Feeder Arrangement) 43
10. 사료허실 방지 5대 수칙(Five Ways to Prevent from Feed Loss) 45
11. 카니발리즘(Cannibalism) 47
12. 종란의 수집과 보관(Collection and Storage of Hatching Eggs) 51
13. 나쁜 종란 제거 요령(How to Remove Bad Hatching Eggs) 53
14. 전란(轉卵)(Turning Eggs for Incubation) 55
15. 부화기 온도 관리(Control of Incubator Temperature) 57
16. 부화 습도 관리(Management of Hatching Humidity) 61
17. 부화기 최고 성능을 위한 자작 매뉴얼 만들기(Make My Own Manual for the Best Performance of the Incubator) 63
18. 부화기와 부화실 소독(Disinfection Incubator and Incubator Room) 65
19. 부화란 1차 검사(Primary Inspection of Hatching Eggs) 67
20. 부화란 2차 검사(Secondary Inspection of Hatching Eggs) 69
21. DIY 검란등(DIY Candler) 71
22. 부화 실패 원인 진단(Causes of Hatching Failure) 73
23. 부화율 개선 사례(Example of Hatching Rate Improvement) 75
24. 육추실 전구히터 사용(Utilization of Bulb Heater for Brooding) 79
25. 육추온도(Chick breeding temperature) 81
26. 병아리 사육시설 위생 관리(Hygiene and Safety of Breeding Facility) 83
27. 닭장 횃대 설치(Making Chicken Perch) 85
28. 병아리 급수(Watering for Chicks) 87
29. 병아리 급수기 관리(Management of Chicken Waterer) 89
30. 병아리에서 산란까지 사료 급여(Feeding from chick to layer) 93
31. 병아리 급이기(Chicken Feeder) 95
32. 암탉(산란계, 종계) 체중조절(Control of Hens(Layer, Breeding Bird) Weight) 99
33. 종계·산란계 예방접종 프로그램 소개(Vaccination Program for Breeding Bird and Layer) 101
뒷표지 105