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표제지
목차
Abstract 8
제1장 서론 10
제1절 연구 배경 10
제2절 연구 목적 13
제3절 연구방법 및 구성 14
1. 연구의 방법 14
2. 연구의 구성 15
제2장 이론적 배경 17
제1절 소셜커머스 17
1. 소셜커머스의 개념 및 유형 17
2. 외식 소셜커머스의 선행연구 20
제2절 확장된 기술수용모델 22
1. 기술수용모델의 개념 및 구성 22
2. 확장된 기술수용모델의 개념 25
제3절 소비가치(Consumption Value) 26
1. 소비가치의 개념 26
2. 소비가치의 구성요소 27
3. 소비가치의 선행연구 29
제4절 주관적 규범(Subjective Norm) 30
1. 주관적 규범의 개념 30
제5절 소셜커머스의 신뢰(Trust) 32
1. 소셜커머스 신뢰의 개념 32
제6절 만족(Satisfaction) 34
1. 만족의 개념 34
제7절 재구매 의도(Repurchase Intention) 35
1. 재구매 의도의 개념 35
제3장 연구방법 36
제1절 연구모형 및 가설의 설정 36
1. 연구모형의 설계 36
2. 연구가설 37
제2절 연구방법 및 설계 43
1. 모집단 정의 및 표본 설계 43
2. 분석방법 44
3. 요인의 조작적 정의 45
4. 설문지의 구성과 분석방법 47
제4장 실증분석 49
제1절 표본의 일반적 특성 49
1. 인구통계학적 특성 49
2. 소비형태 특성 52
제2절 타당성 및 신뢰도 검증 54
1. 측정 요인의 타당성 분석 및 신뢰도 분석 55
제3절 구성개념 간 상관관계 및 판별타당성 75
제4절 전체 연구모형의 적합도 평가 78
제5절 간접효과 검증 82
제5장 결론 83
제1절 연구결과의 요약 및 시사점과 한계점 83
1. 연구결과의 요약 및 시사점 83
제2절 연구의 한계점과 향후 연구방향 89
참고문헌 90
설문지 101
〈표 2-1〉 소셜커머스의 개념 18
〈표 3-1〉 표본 설계 과정 44
〈표 3-2〉 설문지의 구성 48
〈표 4-1〉 표본의 인구통계학적 특성 50
〈표 4-2〉 표본의 소비형태 특성 53
〈표 4-3〉 설문문항들에 대한 평균 및 표준편차 57
〈표 4-4〉 외생요인들에 대한 탐색적 요인분석 결과 60
〈표 4-5〉 내생요인들의 탐색적 요인분석 결과 62
〈표 4-6〉 외생요인들의 확인적 요인분석 결과 66
〈표 4-7〉 연구모형 적합도 지수 67
〈표 4-8〉 내생요인들의 확인적 요인분석 결과 70
〈표 4-9〉 연구모형 적합도 지수 71
〈표 4-10〉 요인들의 확인적 요인분석 결과 73
〈표 4-11〉 상관관계 및 판별타당성 분석 결과 77
〈표 4-12〉 연구모형 적합도 지수 80
〈표 4-13〉 연구모형 구조방정식 분석결과 81
〈표 4-14〉 간접효과(indirect)분석 결과 82
〈그림 1-1〉 연구의 흐름도 16
〈그림 2-1〉 합리적 행위 이론 22
〈그림 2-2〉 계획된 행동 이론 23
〈그림 2-3〉 기술수용모델 24
〈그림 2-4〉 확장된 기술수용모델 26
〈그림 3-1〉 연구 모형 37
〈그림 4-1〉 외생요인들의 확인적 요인분석 결과(비표준화계수) 65
〈그림 4-2〉 내생요인들의 확인적 요인분석 결과(비표준화계수) 68
〈그림 4-3〉 연구모형 분석 결과 79
초록보기 더보기
This study intended to investigate structural relationships among foodservice customer’s perceived social commerce consumption value, subjective norm, acceptance attitude, trust, satisfaction and repurchase intention.
Coupang, Ticket monster, Wemakeprice, Groupon, other companies which are on the list research online distributor Ministry of Trade, Industry and Energy 2016 were selected as survey targets. During two month from may 1 to June 30, 2016, 479 questionnaires out of 500 which the researcher had distribute were returned and excluding 24 incorrectly replied questionnaires, 455 questionnaires were used for empirical analysis of the research. The data of 455 customers of youth age 15 and older foodservice industry social commerce of Daegu and Gyeongsangbuk-do area were analyzed with SPSS 18.0(Statistical Package for the Social Science), AMOS 18.0 and th hypothesis was verified with the structural equation model after frequency analysis, exploratory and confirmatory factor analysis.
The result were as follows: consumption value, subjective norm has positive effect on perceived ease of use.
The first, consumption value and subjective norm has positive(+) effect on perceived ease of use. It is possible for customers to use easier economic benefits, convenience and prompt service through the social commerce. In addition, experience and interview of reference group affect to use for information technology. Second, consumption value and subject norm has positive(+) effect on perceived of usefulness. Hedonic value of information technology use affects to social commerce usefulness. Social commerce, moreover, provides customers fun through the events such as reviews, recommend events and various services. Strategy which can be smoothly achieved communication among customers needs to be established since reference group give an effect to social commerce customers. Third, perceived ease of use has positive(+) effects on usefulness. Customers are able to use function which is more various and complicated, when they recognize that social commerce service can be used easy and conveniently. Fourth, perceived of usefulness has positive(+) effects of trust and satisfaction intention. Usefulness which can recognize effectiveness has an effect on trust as e-commerce through social commerce is commercial transaction which is invisible. Fifth, social commerce companies and food service companies should manage not only the sales of products but also the after-purchasing services, so that customers satisfaction should be raised by building trust in the social commerce of the restaurant company. The last, trust and satisfaction has positive(+) effects on repurchase intention. Trust is mainly required in order to maintain the continuous relationship with customers through repurchase intention. Especially, social commerce is the commercial transaction which is achieved as intangible transaction from tangible one. Therefore, certain information verified shall be provided then it would be developed trust for foodservice online merchant and social commerce web site as well as customer satisfaction and repurchase intention would be increased.
It is be hoped that this study provides foodservice social commerce service practitioners with guideline for establishing methodical strategies.
원문구축 및 2018년 이후 자료는 524호에서 직접 열람하십시요.
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