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표제지

목차

Abstract 10

Ⅰ. 서론 14

1. 연구 배경 및 목적 14

2. 연구 범위 및 방법 17

3. 연구 내용과 체계 19

Ⅱ. 국제 인증제도 현황과 실태 21

1. 국제 인증제도의 이해 21

1) 국제 인증제도의 개념 및 특성 21

2) 주요 국제 인증제도 현황 23

2. 국내 수산업계의 국제 인증 취득 현황 48

1) 품질규격 인증 51

2) 종교·문화 인증 51

3) 친환경 인증 52

4) 지속가능성 인증 53

5) 윤리경영 인증 53

Ⅲ. 이론적 배경 및 선행연구 54

1. 의사결정나무 분석 54

1) 의사결정나무 분석의 개념 54

2) 의사결정나무 분석의 구성요소 및 절차 55

3) 의사결정나무 분석의 알고리즘 58

2. 선행연구 검토 60

1) 식품인증제도 관련 선행연구 60

2) 의사결정나무 분석 관련 선행연구 64

3) 국제 인증 취득에 따른 경영성과 관련 선행연구 67

3. 선행연구와의 차별성 73

Ⅳ. 실증분석 74

1. 연구 설계 74

1) 연구 범위 및 대상 74

2) 연구 문제 76

3) 변수의 조작적 정의 및 측정 78

4) 설문지 구성 82

5) 조사 방법 및 개요 84

2. 표본의 특성 86

1) 표본의 특성 86

2) 국제 인증 관련 기초통계 분석 89

3. 분석 결과 95

1) 국제 인증 취득·유지 의사결정 분석 95

2) 국제 인증 취득·유지 의향에 미치는 영향요인 분석 112

3) 국제 인증 취득 성과 분석 117

4) 국제 인증 취득 집단별 비교 분석 125

5) 국제 인증 취득 활성화 저해요인 분석 141

Ⅴ. 결론 150

1. 연구 결과 요약 150

2. 연구 시사점 및 한계점 154

참고 문헌 158

설문조사지 164

〈표 1-1〉 연구 방법 18

〈표 1-2〉 연구 내용과 체계 20

〈표 2-1〉 유형별 주요 국제 인증제도 23

〈표 2-2〉 주요 품질규격 인증 현황 25

〈표 2-3〉 FSSC 22000의 인증서 및 인증심사기관별 인증 로고 27

〈표 2-4〉 SQF 인증서 예시 29

〈표 2-5〉 주요 종교·문화 인증 현황 31

〈표 2-6〉 인도네시아 할랄 인증 로고 및 제품 예시 33

〈표 2-7〉 말레이시아 할랄 인증 로고 및 제품 예시 35

〈표 2-8〉 주요 친환경 인증 현황 36

〈표 2-9〉 USDA Organic 인증 로고 및 제품 예시 38

〈표 2-10〉 EU Organic 인증 로고 및 제품 예시 40

〈표 2-11〉 주요 지속가능성 인증 현황 41

〈표 2-12〉 MSC 인증 로고 및 제품 예시 44

〈표 2-13〉 ASC 인증 로고 및 제품 예시 47

〈표 2-14〉 해양수산부 국제 인증 취득 지원사업 결과(2017~2022년) 48

〈표 2-15〉 연도별·유형별 취득 인증 현황(2017~2022년) 49

〈표 3-1〉 의사결정나무의 구성요소 56

〈표 3-2〉 의사결정나무의 분석 절차 57

〈표 3-3〉 의사결정나무 분석의 대표적인 알고리즘 비교 59

〈표 3-4〉 식품인증제도 관련 주요 선행연구 62

〈표 3-5〉 의사결정나무 분석 관련 주요 선행연구 65

〈표 3-6〉 국제 인증 취득에 따른 경영성과 관련 주요 선행연구 71

〈표 4-1〉 국제 인증 취득 요인 79

〈표 4-2〉 국제 인증 성과 요인 81

〈표 4-3〉 설문 항목 83

〈표 4-4〉 국제 인증 취득 요인 및 취득 후 성과 조사 개요 84

〈표 4-5〉 국제 인증 취득 활성화 저해요인 조사 개요 85

〈표 4-6〉 표본의 특성 87

〈표 4-7〉 주요 수출 대상국 및 품목 비중 89

〈표 4-8〉 국제 인증 취득 현황 90

〈표 4-9〉 유형별 국제 인증 취득 현황 90

〈표 4-10〉 국제 인증 취득 현황에 따른 그룹별 특성 91

〈표 4-11〉 수산물 수출기업이 취득한 품질규격 인증 현황 92

〈표 4-12〉 수산물 수출기업이 취득한 종교·문화 인증 현황 93

〈표 4-13〉 수산물 수출기업이 취득한 친환경 인증 현황 94

〈표 4-14〉 수산물 수출기업이 취득한 지속가능성 인증 현황 94

〈표 4-15〉 국제 인증 취득 요인분석 및 신뢰도 검증 114

〈표 4-16〉 위계적 다중회귀분석 결과 116

〈표 4-17〉 K-평균 군집분석 결과 126

〈표 4-18〉 분산분석 결과 126

〈표 4-19〉 집단별 국제 인증 취득 변수에 대한 중요도 127

〈표 4-20〉 독립표본 t-검정 결과 128

〈표 4-21〉 교차분석 결과 129

〈표 4-22〉 국제 인증 취득 요인 군집별 명명과 특성 131

〈표 4-23〉 K-평균 군집분석 결과 133

〈표 4-24〉 분산분석 결과 133

〈표 4-25〉 집단별 국제 인증 성과 변수에 대한 만족도 135

〈표 4-26〉 독립표본 t-검정 결과(성과 변수) 136

〈표 4-27〉 독립표본 t-검정 결과(취득 변수) 137

〈표 4-28〉 독립표본 t-검정 결과(기업 특성) 138

〈표 4-29〉 교차분석 결과 139

〈표 4-30〉 국제 인증 성과 요인 군집별 명명과 특성 140

〈그림 2-1〉 유형별 취득 인증 비중 49

〈그림 2-2〉 품질규격 인증별 취득 비중 51

〈그림 2-3〉 종교·문화 인증별 취득 비중 52

〈그림 2-4〉 친환경 인증별 취득 비중 52

〈그림 2-5〉 지속가능성 인증별 취득 비중 53

〈그림 3-1〉 의사결정나무 모형의 예시 56

〈그림 4-1〉 연구 모형 75

〈그림 4-2〉 기업특성 의사결정나무 분석 결과 98

〈그림 4-3〉 환경요인 의사결정나무 분석 결과 101

〈그림 4-4〉 투입요인 의사결정나무 분석 결과 104

〈그림 4-5〉 조직요인 의사결정나무 분석 결과 106

〈그림 4-6〉 역량요인 의사결정나무 분석 결과 109

〈그림 4-7〉 관계요인 의사결정나무 분석 결과 111

〈그림 4-8〉 전체 성과변수에 대한 다차원 척도법 결과 119

〈그림 4-9〉 재무성과 다차원 척도법 결과 120

〈그림 4-10〉 고객성과 다차원 척도법 결과 121

〈그림 4-11〉 품질성과 다차원 척도법 결과 122

〈그림 4-12〉 프로세스성과 다차원 척도법 결과 123

〈그림 4-13〉 전략적성과 다차원 척도법 결과 124

〈그림 4-14〉 덴드로그램 결과 125

〈그림 4-15〉 덴드로그램 결과 132

초록보기

 As global social issues and interest in various characteristics such as sustainability, eco-friendliness and religion have recently increased, obtaining international certification is becoming an important factor when entering overseas markets and is expected to be an entry barrier.

Therefore, the importance of international certification is gradually increasing in order to secure international competitiveness of seafood products exported from Korea and to gain an advantage in the global seafood market. It is time for companies to secure competitiveness in overseas markets by obtaining international certification through an accurate understanding and preparation for it.

The purpose of this paper is to examine the factors affecting decision-making when seafood export companies seek to acquire and maintain international certification, what kind of management performance exists after obtaining international certification, and what factors hinder international certification acquisition. In addition, based on the results, it was intended to provide information for a better business environment and practical implications that would be helpful in corporate decision-making to seafood export companies who want to obtain international certification. Also, it is meaningful in that it motivates the voluntary acquisition of international certification as a means of actively responding to these international changes and suggests efficient measures and important insights.

In this study, various methodologies were used, such as decision tree analysis, factor analysis, multiple regression analysis, multi-dimensional scaling, cluster analysis, and in-depth interviews.

Based on the above results, the implications for vitalizing the acquisition of international certification by seafood export companies are as follows.

First, it is thought that a strategy to select and support companies that are active in obtaining international certification first and then support small companies step by step will be effective in order to encourage seafood export companies to acquire certifications.

Second, it was found that external market requirements such as global trends, consumer preferences, and buyer demands had the greatest influence on companies' decisions to acquire and maintain international certification. Therefore, in order to increase the international certification acquisition rate of seafood export companies, efforts are required to share information on international certifications in the global market.

Third, the management's willingness was found to be the second factor affecting the acquisition and maintenance of international certification. Therefore, the priority task is to create an ecosystem that encourages the will of management, including company representatives, can actively support this.

Fourth, in this study, it was found that the more active the network, the higher the intention of seafood export companies to acquire it. Therefore, it is necessary to consider an approach that can share related information and form a network between industries through conferences in which various organizations related to international certification participate.

Fifth, this study found that companies that acquired international certification actually achieved high performance in both tangible and intangible aspects. Therefore, an approach is needed to encourage companies to acquire international certification by creating a place to share these effects and achievements.

Sixth, in the case of groups that are passive in obtaining international certification, a strategy is needed to make them aware of the importance of international certification while also supporting the acquisition of certification by supporting the investment costs for processing facilities required to obtain international certification.

Seventh, in this study, it was confirmed that there are many cases in which companies cannot properly respond to complex and difficult certification acquisition procedures due to their small size and lack of relevant information. To improve these problems, it is necessary to consider establishing an organization that can provide specialized support such as customized information, education, consulting, diagnostic services, and networks related to international certification.

Eighth, it appears that some seafood companies are currently having difficulty responding to the sanitary and safety management manual required by international certification due to a lack of basic awareness of hygiene. In order to respond to international certification, it is necessary to establish a sanitary and safety management manual for each company by requiring the registration of HACCP implementation facilities for seafood production, processing, distribution, and exporters, and to continuously educate and train industry workers.

Lastly, it was found that due to the lack of domestic examiners who can review and evaluate, the cost burden increases as foreign examiners stay during the certification process, and difficulties arise in the process due to language barriers. If domestic certification examiners are nurtured, companies can expect to reduce the cost of obtaining certification and shorten the acquisition period, so it is necessary to consider long-term policies at the government level.