권호기사보기
기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 기사목차 |
---|
대표형(전거형, Authority) | 생물정보 | 이형(異形, Variant) | 소속 | 직위 | 직업 | 활동분야 | 주기 | 서지 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
연구/단체명을 입력해주세요. |
|
|
|
|
|
* 주제를 선택하시면 검색 상세로 이동합니다.
청소년들의 칼슘에 대한 인식 및 섭취실태를 파악하기 위하여 부산시내 초등학교 6학년 145명, 고등학교 2학년 140명, 총 285명을 대상으로 이들의 칼슘에 대한 인식 및 섭취실태를 설문 및 식이섭취조사 방법을 통하여 조사하였다. 연구결과, 청소년들은 칼슘과 우유의 기능, 골다공증과 칼슘과의 관계는 잘 인식하고 있었으나, 칼슘의 흡수와 관련이 있는 영양소에 대해서는 인식이 낮은 것으로 나타났다. 칼슘에 대한 인식의 정도는 여학생들이 높은 점수를 얻었으며 초등학교 남학생에서 가장 낮은 점수를 나타내었다. 칼슘식품에 대한 기호도는 아이스크림, 김, 요구르트 순으로 높았으나 콩 및 뱅어포 등은 낮은 것으로 나타났으며, 연령 및 성별에 따라 좋아하는 정도가 달랐다. 청소년들의 하루 평균 칼슘 섭취량은 여학생에서 491.5∼530.5 mg, 남학생이 554.5∼636.7 mg이었으며 이는 한국인 영양권장량의 각각 61.4∼66.3%, 69.3∼70.7%의 범위를 나타내었다. 칼슘 섭취량이 RDA 66.7% 미만의 경우가 고등학교 여학생에서 64.9%로 다른 집단보다
The purpose of this study was to identify calcium intake and cognition on calcium of adolescents in Busan area. Questionnaires including dietary habit, cognition on calcium, preference of calcium rich foods and diet record were developed. The questionnaires surveyed 285 adolescents consisted of 145 6th grade students (younger adolescents group, male: 72, female: 73) and 140 11th grade students (older adolescents group, male: 66, female: 74). Adolescents appeared high cognition for function of calcium and milk but low cognition for nutrients related to absorption of calcium. Younger boy adolescents among them appeared the lowest score of cognition on calcium. The most preferred calcium rich foods in adolescents were ice cream, laver and then yogurt whereas soybean and icefish dried appeared the lowest preference. Calcium intake of adolescents was 491.5∼530.5 mg, 61.4∼66.3% of RDA for Koreans, in female and 554.5∼636.7 mg, 69.3∼70.7% of RDA for Koreans, in male. 64.9% of older girl adolescents showed calcium intakes under 66.7% of RDA for Koreans and this group also appeared less frequency of exercise than other group. Calcium intake of adolescents consisted of 44.6∼53.3% from animal foods and 42.4∼51.4% from plant foods. The adolescents consumed milk and milk products most, then vegetables and fishes as calcium source foods. Correlation analysis indicated that calcium intake was positively related to cognition on calcium of adolescents.
번호 | 참고문헌 | 국회도서관 소장유무 |
---|---|---|
1 | A Study on Nutritional Attitude, Food Behavior and Nutritional Status according to Nutrition Knowledge of Korean Middle School Students | 소장 |
2 | A System for Nutritional Assessment and Diagnosis of Dietary Intakes through Internet | 소장 |
3 | Relations of Perception of Obesity and Experiences of Weight Control and Body Image in High School Students | 소장 |
4 | Korean J Medical Assoc, Vol. 31, pp. 1350 | 미소장 |
5 | 식이 단백질 수준이 어린쥐와 나이든 쥐의 Bone Metabolism에 미치는 영향 ![]() |
미소장 |
6 | Adv Nutr Res, Vol. 9, pp. 1 | 미소장 |
7 | Nutritional factors in osteoporosis. ![]() |
미소장 |
8 | DIETARY INTAKE AND BONE MINERAL DENSITY ![]() |
미소장 |
9 | Calcium supplementation and bone mineral density in adolescent girls. ![]() |
미소장 |
10 | J Bone Miner Res, Vol. 5, pp. 675 | 미소장 |
11 | Korean J Nutr, Vol. 27, pp. 629 | 미소장 |
12 | Nutritional Status of Female Students in the Sixth Grade Attending a Rural Primary School | 소장 |
13 | A Study on the Bone Mineral Density and Related Factors in Korean Postmenopausal Women ![]() |
미소장 |
*표시는 필수 입력사항입니다.
*전화번호 | ※ '-' 없이 휴대폰번호를 입력하세요 |
---|
기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 기사목차 |
---|
번호 | 발행일자 | 권호명 | 제본정보 | 자료실 | 원문 | 신청 페이지 |
---|
도서위치안내: 정기간행물실(524호) / 서가번호: 국내13
2021년 이전 정기간행물은 온라인 신청(원문 구축 자료는 원문 이용)
우편복사 목록담기를 완료하였습니다.
*표시는 필수 입력사항입니다.
저장 되었습니다.