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도자기 컵 손잡이에 관한 연구 : 도예공방 생산 수제 컵 손잡이 중심으로 / 이지연 1
[Title] 1
(요약) 2
(Abstract) 2
1. 서론 3
1-1. 연구목적 3
1-2. 연구방법 및 범위 3
2. 손잡이의 이론적 배경 3
2-1. 손잡이의 역사 3
2-2. 손잡이의 문화적 역할 4
2-3. 손잡이의 기능적 역할 5
2-4. 인체공학적 손잡이 특징 5
3. 도자컵의 현황 분류 및 분석 6
3-1. 성형방법에 따른 손잡이의 종류 6
3-2. 국내외에서 생산되고 있는 손잡이의 위치에 따른 분류 6
4. 실험 도자컵의 선호도 조사 및 분석 7
4-1. 손잡이의 굵기 8
4-2. 손잡이에 들어가는 손가락 수 8
4-3. 손잡이의 형태와 위치의 관계 8
4-4. 손잡이에 지지대가 있는 경우 9
4-5. 손잡이 굵기 변형 및 무게중심 9
5. 결론 10
참고문헌 10
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빠르고 복잡 다양한 생활 속에서 사용가능한 공예품은 현대인에게 멋과 여유를 찾아준다. 바쁜 생활문화는 식습관을 변화 시켜 커피 전문점이 골목 마다 생겨나고 있다. 이러한 시기는 도자 컵의 시장을 확대할 수 있는 좋은 기회라고 할 수 있다. 바쁘게 움직이며 사용하는 컵에서 또는 뜨거운 차를 마시기 위한 컵에서는 손잡이의 역할이 매우 중요하다. 손잡이는 컵을 들기 위해 제일 처음 만져지는 부분으로 편안한 촉감적인 경험에 의해 조형성과 어울려 컵의 아름다움을 배가 시킬 수 있다. 그러나 한국역사에서 손잡이가 있는 고배가 나탄 것은 신라토기 부터 이다. 하지만 이는 의기나 부장품인 경우가 대부분으로 한국의 차 문화에서 실제 손잡이가 있는 컵을 사용한 역사는 그리 길지 않다. 이와 같은 이유에서 아직까지는 컵 손잡이의 기능성보다는 조형성에 치중된 디자인이 주를 이루고 있다. 그러므로 컵의 손잡이를 연구 분석하여 인체공학적으로 기능면에서 개선된 손잡이를 제작하기위한 이론적 근거가 필요하다. 본 연구에서는 한국과 미국의 공방에서 생산되는 손잡이가 있는 도자 컵을 연구 분석하였다. 그리고 손잡이의 크기와 위치 등의 대등한 비교를 위해 한 가지 모양으로 컵을 정하고 손잡이의 굵기, 사용하는 손가락의 수, 손잡이 형태와 부착위치와의 관계, 손잡이 지지대의 효과, 손잡이 굵기의 변형, 컵의 무게중심과 손잡이의 관계 등을 변화요인으로 하여clay cups with handles made in studios in Korea and the United States were selected and analyzed. The shape of cup were fixed to ensure proper comparison between handle size of the cup and position. The variable factors were the thickness of the handle, the number of fingers required to hold the cup, the relationship between the handle's shape and the position of its attachment to the cup, the effect of the handle 's setter, the change in shape of the handle's thickness, and the relationship between the cup's weight center and handle. Preference test were designed and tested to the users, and the results were analyzed.The results showed that to make a comfortable handle, it is important to incorporate the shape of the resting hand in the design of the handle. Specifically, the design should be such that the cup can be held comfortably. This is possible if the weight of the cup is spread evenly when several fingers are inside the handle's curve and if such factors as the hand size, the curve of the fingers, and the position that best controls the cup's weight center are carefully considered. At this time, if there is a setter for the thumb, a cup of the same weight can be lifted more lightly. In the design of such a cup, the oval line is drawn by extending the cup's handle toward the direction of the cup's body. If the cup's weight center is located on the oval line, the cup's handle may be said to be effective. In such a case, the nearer the handle is to the cup's body weight center, the less power is needed to lift the cup efficiently. Our test results can be applied as a powerful tools in design and manufacturing cups with handle in terms of artistry and functionality.
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