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노인 혈액투석 환자의 영양상태와 이에 관련된 요인에 관한 연구 / 박경애 ; 심유미 ; 김순배 ; 최스미 1

ABSTRACT 1

서론 1

연구내용 및 방법 2

1. 연구대상 및 기간 2

2. 연구 방법 2

결과 및 고찰 4

1. 대상자의 영양판정과 일반적인 특성 4

2. 대상자의 식욕, 기호도 및 식습관 6

3. 대상자의 신체계측치 7

4. 영양소 섭취상태 7

5. 생화학적 검사 8

6. 주관적 영양상태 평가와 다른 변수와의 상관관계 9

7. SGA 점수에 영향을 주는 요인 분석 10

요약 및 결론 10

Literature cited 10

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
오디, 뽕잎 및 누에의 혼합비율에 따른 streptozotocin 유발 당뇨쥐에서의 항산화 효과 및 지질대사개선 효과 권은혜 ;정명애 ;이순재 ;최상원 ;조성희 pp.91-99

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고지방식이로 유도된 고지혈증 모델 흰쥐에서 지방과 제니스테인 섭취가 지질대사 및 항산화능에 미치는 영향 김미현 ;장소영 ;이연숙 pp.100-108

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체중 부하 운동이 흰쥐의 골대사에 미치는 영향 홍희옥 ;맹원재 pp.109-114

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젊은 성인의 혈장 콜린 농도와 콜린 섭취량과의 상관성 나진석 ;조효정 ;임종환 ;윤효인 ;석대은 ;이주운 ;변명우 ;정영진 pp.115-120

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폐경기를 전·후한 중년 여성의 무기질영양상태와 갱년기증상 김순경 ;선우재근 ;이은주 pp.121-132

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노인 혈액투석 환자의 영양상태와 이에 관련된 요인에 관한 연구 박경애 ;심유미 ;김순배 ;최스미 pp.133-144

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식품영양전공 여대생의 식생활 태도, 스트레스 수준 및 식사기록법에 의한 영양소섭취상태 평가 윤현숙 pp.145-159

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고학력 기혼여성의 취업여부별 영양소 섭취로 본 식사의 질 평가 :전업주부와 교사의 비교 최지현 ;정영진 pp.160-170

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고령인구 비율이 높은 지역 장년, 노년층의 건강·영양상태 및 이에 영향을 미치는 인자에 관한 연구 ,2 :남자의 골밀도와 이에 영향을 미치는 식이요인분석 최정숙 ;권성옥 ;백희영 pp.171-183

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유아의 편식실태 및 편식에 대한 학부모의 태도 조사 오유진 ;장유경 pp.184-191

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초등학교 영양사의 직무만족도와 급식품질의 관계 추윤정 ;류시현 ;윤지현 pp.192-200

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패스트푸드 레스토랑의 소비자-브랜드 관계의 질에 대한 고객 인식에 영향 미치는 요인 분석 김현아 pp.201-211

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참고문헌 (56건) : 자료제공( 네이버학술정보 )

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Koh H. Renal replacement therapies. J Korean Geriatircs Society 5(1): 1-8, 2001 미소장
2 Protein and energy intake, nitrogen balance and nitrogen losses in patients treated with continuous ambulatory peritoneal dialysis. 네이버 미소장
3 What is subjective global assessment of nutritional status? 네이버 미소장
4 The impact of malnutrition in morbidity and mortality in stable haemodialysis patients 네이버 미소장
5 Zung WWK. A self-rating depression scale. Arch Gen Psychiatry 12: 63-70, 1965 미소장
6 Kim H-J. Effect of humor video tape on an anxiety, depression and coping of the impaired mobolity patients, Master's thesis, Seoul National University, Seoul, 1995 미소장
7 A nomogram approach to hemodialysis urea modeling. 네이버 미소장
8 Gibson RS. Priciples of nutritional assessment, pp.247-262, Oxford University Press. New York, 1990 미소장
9 Correlation of nutritional status and food intake in hemodialysis patients. 네이버 미소장
10 Correlates of poor appetite among hemodialysis patients. 네이버 미소장
11 Dietary and fluid compliance in Chinese hemodialysis patients 미소장
12 Renal Replacement Therapy in Korea -Insan Memorial Registry 1997- 네이버 미소장
13 A Study of the Nutritional Status, Nutritional Knowledge, and Dietary Habits of the Hemodialysis Patients 소장
14 Daily nutrient intake represents a modifiable determinant of nutritional status in chronic haemodialysis patients. 네이버 미소장
15 Hakim RM, Levin N. Malnutrition in hemodialysis patients: The predictive value of commonly measured variables and an evaluation of death rate differences between facilities. Am J Kid Des 15(5): 458-482, 1990 미소장
16 Is serum albumin an index of nutritional status in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients? 네이버 미소장
17 Is subjective global assessment a reliable measure of nutritional status in hemodialysis? 네이버 미소장
18 A modified quantitative subjective global assessment of nutrition for dialysis patients. 네이버 미소장
19 Reliability of the 7-point subjective global assessment scale in assessing nutritional status of dialysis patients. 미소장
20 Factors predicting malnutrition in hemodialysis patients: a cross-sectional study. 네이버 미소장
21 Studies on Alterations in Taste Perception of Korean Elderly 네이버 미소장
22 혈액투석 환자에서 생체전기 임피던스법 (Bioelectrical Impedance Analysis )에 의한 Lean body mass (LBM)와 영양상태 지표들과의 연관성 네이버 미소장
23 Subjective global assessment of nutrition in dialysis patients. 네이버 미소장
24 Nutritional Assessment of the Hemodialysis Patients 네이버 미소장
25 Effect of parathyroid hormone on erythropoiesis. 네이버 미소장
26 Churchill DN, Torrance GW, Taylor DW, Barnes CC, Ludwin D, Shimizu A, Smith EK. Measurement of quality of life in endstage renal disease; the time trade-off approach. Clinical Investigative Medcine 10(1): 14-20, 1987 미소장
27 Food and dishes by eye-measurement using photography, the Korean Dietetics Association and Samsung Medical Center, Seoul, 1999 미소장
28 Sorensen MK, Kopple JD. Assessment of adherence to proteinrestricted diet during conservative management or uremia. Am J Clin Nutr 21: 631, 1968 미소장
29 Longitudinal study of nutritional status, body composition, and physical function in hemodialysis patients. 미소장
30 Nutritional status in chronic hemodialysis patients. 네이버 미소장
31 Psychopathology, Family Support System and Quality of Life in Patients with Chronic Renal Failure 소장
32 Dietary reference intakes for Koreans. The Korean Nutrition Society, 2005 미소장
33 Death risk in hemodialysis patients: the predictive value of commonly measured variables and an evaluation of death rate differences between facilities. 네이버 미소장
34 Appetite and inflammation, nutrition, anemia, and clinical outcome in hemodialysis patients. 미소장
35 Subjective Global Assessment of Nutrition in Maintenance Hemodialysis Patients 소장
36 Anthropometric norms for the dialysis population. 미소장
37 Lee SW, Kim MJ. 혈액투석 환자에서 투석의 양과 영양상태의 평가. Korean J Nephrology 18(Suppl 4): S505-S521, 1999 미소장
38 Holm EZ, Solling K. Dietary protein restriction and the progression of chronic renal insufficiency: a review of the literature. J Int Med 229: 99-104, 1996 미소장
39 A Clinical Study of Hemodialysis in the Elderly 네이버 미소장
40 Reshef A, Epstein LM. Reliability of a dietary questionnaire. Am J Clin Nutr 25: 91, 1972 미소장
41 Anthropometry underestimates body protein depletion in haemodialysis patients. 네이버 미소장
42 Diagnosis and treatment of hyperlipidemias, The Committee of Acts on Hyperlipidemia Treatment Guidelines, Seoul, 2000 미소장
43 A study on the Characteristics of the Hemodialysis Patients with Poor Nutritional Status in CRF 네이버 미소장
44 The effect of the correction of metabolic acidosis on nitrogen and potassium balance of patients with chronic renal failure. 미소장
45 Bergstrom J, Lindholm B. Nutrition and adequacy of dialysis. How do hemodialysis and CAPD compare? Kidney Int 43: s39- 50, 1993 미소장
46 Criteria for the Evaluation of the Severity of Established Renal Disease 네이버 미소장
47 Food preferences and food habits of patients with chronic renal failure undergoing dialysis 네이버 미소장
48 Uribarri J, Levin NW, Delmez J, Depner TA, Ornt D, Owen WG. Association of acidosis and nutritional parameters in hemodialysis patients. Am J Kidney Dis 34(3): 439-499, 1997 미소장
49 US Renal Data System (USRDS). 2001 Annual Data Report. Am J Kidney Dis 38(4)(Suppl 3): 40-46, 2001 미소장
50 The influencing Factors of Quality of Life in Hemodialysis Patients 네이버 미소장
51 Korea Society of Nephrology, Registry Committee. Renal Replacement therapy in Korea-Insan Memorial Dialysis Registry 2003. Korean J Nephrology 23(s2): S381-404, 2004 미소장
52 Cross-sectional and longitudinal nutritional measurements in maintenance hemodialysis patients. 미소장
53 Evaluation of Nutrient Intakes in the Hemodialysis Patients According to the Socioeconomic Status - In Daejeon and Chungnam Areas - 소장
54 Cross-sectional relationship between dietary protein and energy intake, nutritional status, functional status, and comorbidity in older versus younger hemodialysis patients 네이버 미소장
55 Strategies to Improve Nutrition for the Elderly in Suwon : Analysis of Dietary Behavior and Food Preferences 소장
56 Acute phase reactants in inflammation and infection. 미소장