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기사명/저자명
골감소증을 동반한 지속성 복막투석환자의 다빈도섭취 음식조사 및 골밀도 개선을 위한 레시피 개발 / 박진경 ; 손숙미 인기도
발행사항
서울 : 대한영양사협회, 2006.11.02
수록지명
대한영양사협회 학술지. 제12권 제4호 (2006. 11), pp.411-431
자료실
[서울관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울관)
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2007025308
원문
외부기관 원문
KISTI

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The purpose of this study was to assess the frequently consumed dish consumption frequencies of continuous ambulatory peritoneal dialysis(CAPD) patients with osteopenia and develop recipes to improve bone mineral density of CAPD. The subjects were 96 CAPD patients with osteopenia(male 39, female 57) (osteopenia group) and 45 CAPD patients with normal BMD(male 24, female 21), matched with key variables(normal group). Fifty dishes(foods) that most frequently consumed were determined and food consumption frequency for each dish(food) for two groups were compared. Osteopenia group showed lower consumption frequency for ice-cream but higher frequency in apple. Of the 50 most frequently consumed dishes(foods), 20 dishes assessed as safe and recommendable for CAPD patients with osteopenia based on the contents of protein and mineral were selected : white boiled rice, white gruel, beef soup, steamed cabbage, roasted dried laver, fried egg, roasted bean-curd, cooked and seasoned bean sprouts, corn-starch jelly, cheese, ice-cream, orange juice, apple, grape, peach, peanut, raw lettuce, raw cucumber, and injulmi rice cake. Twenty eight new dishes with modified recipes were developed for CAPD patients. Protein and mineral contents were analyzed for frequently consumed 17 dishes, assessed as modification of recipes are needed. The recipes were modified to decrease P, Na and K contents and to increase protein and Ca contents. Twenty dishes(foods) selected as having reasonable protein and mineral contents ratio or 28 newly developed dishes modified with protein and mineral contents or ratio would be helpful for nutrition education or counseling for CAPD patients with osteopenia. Dishes(foods) suggested in this study would also be useful for all CAPD patients for preventing osteoporosis.

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권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
노인의료 복지시설 영양사의 업무활동 및 요구도 분석 조은혜 ;장혜자 ;곽동경 pp.313-328 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
학교급식 식재료 구매관리 및 품질관리 실태조사 김경아 ;곽동경 ;이경은 pp.329-341 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
서울지역 중학생의 체질량지수에 따른 식행동 분석 김옥선 ;권수연 ;류혜숙 pp.342-349 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
성별에 따른 종합검진 영양상담자의 식이섭취 및 식습관에 관한 연구 류혜숙 ;김옥선 ;고재영 pp.350-357 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
전주지역 중학생의 학교급식에 대한 만족도, 메뉴기호도 및 개선사항 조사 오유미 ;김미현 ;승정자 pp.358-368 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
2001년 국민건강영양조사 자료를 이용한 한국 성인의 건강증진용 식품 사용실태 정해랑 pp.369-377 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
비만 남자 초등학생의 마그네슘, 철, 구리, 아연 영양상태 연구 윤정숙 ;배윤정 ;이재철 ;승정자 pp.378-389 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
신설 대학급식소 운영 계획을 위한 서비스 품질 속성의 상대적 중요도 규명 :conjoint 분석의 활용 박문경 ;김창준 pp.390-403 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
식품영양정보 제공 인터넷 사이트 평가 배현주 ;박해정 ;채미진 ;윤은영 ;김경원 ;서정숙 pp.404-410 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
골감소증을 동반한 지속성 복막투석환자의 다빈도섭취 음식조사 및 골밀도 개선을 위한 레시피 개발 박진경 ;손숙미 pp.411-431 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )

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참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Renal osteodystrophy. 네이버 미소장
2 Assessment of renal osteodystrophy in hemodialysis patients. 네이버 미소장
3 Total and regional bone densities in dialysis patients 네이버 미소장
4 Phosphorus restriction prevents parathyroid gland growth. High phosphorus directly stimulates PTH secretion in vitro. J Clin Invest... 미소장
5 Hypocalcemia increases and hypercalcemia decreases the steady-state level of parathyroid hormone messenger RNA in the rat. 네이버 미소장
6 Nutritional considerations and the indications for dialysis 네이버 미소장
7 Diet Therapy, Kyomunsa, Seoul, 2002 미소장
8 Pregnancy outcome in women with chronic kidney disease 소장
9 Nutritional Assessment of the Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis Patients 네이버 미소장
10 Meal service for customers persuing well-being life: Development of therapeutic manual for requirement of customers, pp.41-60,... 미소장
11 Appetite in CAPD Patients 네이버 미소장
12 Regulation of Appetite in Chronic Renal Failure 네이버 미소장
13 Nutritional markers as predictors of survival in patients of CAPD. Pent Dial Int 15 (suppl): 10-19,1995 미소장
14 Effect of nutrition supplementation with oral feeding of nutritious liquid in CAPD patients, Korean J Nephrol 17(2):299-310, 1998 미소장
15 저염식 만족도 개선. 한국의료QA학회 가을학술대회 초록집, pp.489-496, 2001 미소장
16 Korean Food Industry Association. Household measures of common used food items, 1988 미소장
17 (1998). A study on development and validation of food frequency questionnaire for koreans, The Korean Nutrition Society, 31(2),... 미소장
18 The Korean Nutrition Information Center at The Korean Nutrition Society. Food Values of Portions Commonly Used, Jungang Munhwa... 미소장
19 Development and Evaluation of Validity of Dish Frequency Questionnaire (DFQ) and Short DFQ Using Na Index for Estimation of Habitual Sodium Intake 소장
20 Association of Bone Densities with Anthropometric Indices and Lifestyles in Elderly People 소장
21 The Effects of Vitamin D status on Bone Mineral Density of Korean Adults 네이버 미소장
22 Milk intake during childhood and adolescence, adult bone density, and osteoporotic fractures in US women 네이버 미소장
23 Milk Supplementation of the Diet of Postmenopausal Chinese Women on a Low Calcium Intake Retards Bone Loss 네이버 미소장
24 Increases in immunoreactive parathyroid hormone with age. 네이버 미소장
25 Vitamin D nutritional status and related biochemical indices in an autonomous elderly population. 네이버 미소장
26 Risk factors of osteoporosis in Korean menopause women. Korean J o f Osteoporosis l(l):64-73, 2003 미소장
27 Vitamin B-12 status, particularly holotranscobalamin II and methylmalonio acid concentrations, and hyperhomocysteinemia in vegetarians 네이버 미소장
28 A Study of the Nutritional Status, Nutritional Knowledge, and Dietary Habits of the Hemodialysis Patients 소장
29 The bioavailability of dietary calcium. 네이버 미소장
30 Status o f serum • 25-hydroxy vitamin D and the effect of 25-hydroxyvitamin D on bone metabolism. Korean J o f Osteoporosis... 미소장
31 한국 식품의약안정청 식품규격평가부 영양평가과. 영양표시의 이해와 활용, 2005 미소장
32 The Korean Dietetic Association. Food exchange table for renal disease-leaflet. Seoul; 1997 미소장
33 Dietary Risk Factors Related to Bone Mineral Density in the Postmenopausal Women with Low Bone Mineral Density 소장
34 Protein-induced hypercalciuria: a longer term study. 네이버 미소장
35 Dietary intakes and urinary excretion of calcium and acids: a cross-sectional study of women in China 네이버 미소장
36 Soy isoflavones attenuate bone loss in early postmenopausal Chinese women 네이버 미소장
37 Chronic Disease and Disability of the Poor: Tackling the challenge 네이버 미소장
38 Food values, The Korean nutrition information center of the Korean nutrition society, Seoul, 1998 미소장
39 National Rural Living Science Institute. (2001) Food composition tables. Sixth revision. Rural Development Administration. Korea 미소장
40 Development of Kimchi for cancer patient. Kimchi Research Institute, Pusan National University J 8:54-61, 2002 미소장
41 Risk factor analysis of hypertension and development of FFQ and nutrition education program. The Graduate School, Catholic... 미소장
42 Pilot study for low salt consumption projects for Korean people. Report of 2005 Health Promotion Project, Seoul, 2005 미소장
43 Quality characteristics of fruits dressing 네이버 미소장

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