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기사명/저자명
나트륨 섭취량과 관련된 식행동의 성별 및 연령별 비교 / 박영숙 ; 손숙미 ; 임화재 ; 김숙배 ; 정연선 인기도
발행사항
서울 : 대한지역사회영양학회, 2008.02.28
수록지명
대한지역사회영양학회지. 제13권 제1호 (2008년 2월), pp.1-12
자료실
[서울관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울관)
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2008070304
원문
외부기관 원문
KISTI
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목차

나트륨 섭취량과 관련된 식행동의 성별 및 연령별 비교 / 박영숙 ; 손숙미 ; 임화재 ; 김숙배 ; 정연선 1

Abstract 1

서론 1

조사대상 및 방법 2

1. 조사대상 2

2. 연구방법 및 내용 3

3. 통계 처리 3

결과 3

1. 대상자의 인구사회적 요인, 신체계측치 및 혈압 3

2. 건강관련 행동·흡연, 음주 및 운동 4

3. 고혈압 실태와 관리 4

4. 나트륨섭취와 관련된 인식도 및 식행동 5

1) 고염음식에 대한 인지정도 5

2) 나트륨의 영향표시 인식도 7

3) 짠맛 기호도와 나트륨섭취 증가 또는 저하의 식행동 7

고찰 8

요약 및 결론 10

참고문헌 11

초록보기 더보기

This study was performed to understand recognition and behaviors related to sodium intake of Korean adults. The data were collected from subjects including 267 male and 285 female adults in nationwide and compared by gender and by age. We found that the male group showed significantly higher smoking, alcohol drinking, and exercise does the female group. The older group (40 to 59 years) revealed significantly higher exercise and lower alcohol drinking; however general disease and hypertension prevalence, diet therapy practice, and meditation for hypertension were higher. Recognizing sodium levels of foods containing high-sodium, and sodium-nutriture labels when purchasing foods, and knowing differences between salt and sodium of the male group or recognizing sodium levels of foods containing high-sodium of the older group was worse than the other. Among the 32 food behaviors, only 12 were identified as significantly correlated to sodium intake levels including behaviors of preferring Chinese and Japanese foods to Western foods, preferring kimchi to raw vegetables, completely consuming soup, stew, noodle liquid, liking of dried fish and salted mackerel, frequent eat-outs or delivered foods, and so forth. There were significant differences between gender or age groups in terms of sodium intake-increasing behaviors; the male group showed higher behaviors of preferring salty taste and eating all broths. And the older group revealed higher behavior of adding table salt as well as the previous two, however, the younger group showed more behaviors of eat-outs or delivered foods and not the liquid of kimchi.

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나트륨 섭취량과 관련된 식행동의 성별 및 연령별 비교 박영숙 ;손숙미 ;임화재 ;김숙배 ;정연선 pp.1-12 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
일부 중학생의 체중에 따른 체중인식, 체중조절 및 식행동에 관한 연구 김지은 ;민혜선 pp.13-23 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
식품영양학 전공과 체육학 전공 여대생의 영양지식 수준과 영양 상태에 대한 연구 최정미 ;라혜복 pp.24-33 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
농촌 장수마을 여자 노인의 식행동 변화단계 모형에 따른 식품 및 영양소 섭취상태 비교 박미연 ;천병렬 ;조순재 ;정구범 ;허철회 ;김금란 ;박필숙 pp.34-45 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
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초·중·고등학생의 아침결식 관련 변인 :2001년 국민건강·영양조사 자료 분석 여윤재 ;윤지현 ;심재은 ;정상진 pp.62-68 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
노인복지시설의 급식서비스 품질 요소 규명 및 급식서비스 만족도 향상 전략 장혜자 pp.69-79 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
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서울지역 일부 성인 여성에서 혈청 Ferric Reducing Antioxidant Power와 대사 위험요인간의 상관성에 대한 연구 곽호경 ;이미숙 ;임소영 ;윤선 pp.91-99 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
여대생의 HDL-콜레스테롤 수준에 따른 임상건강지표와 영양섭취 실태 정하나 ;김정희 pp.100-110 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
가임여성의 에너지 섭취량측정을 위한 식품섭취빈도지 개발 및 평가에 관한 연구 지선경 ;김형숙 ;최혜미 pp.111-124 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
서울지역 성인여성의 골밀도 정상군·위험군의 식습관과 식품섭취 관련요인의 비교분석 김명숙 ;구재옥 pp.125-133 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
엘리트 보디빌더와 역도선수의 영양 보조물(nutritional ergogenic aids) 섭취 실제 조성숙 ;이옥희 pp.134-142 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기

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참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Study on Sodium Intake and Preference for Salty Taste in College Women 소장
2 Untitled 미소장
3 A Comparative Study on Optimum Gustation of Salt and Sodium Intake in Young and Middle-Aged Korean Women 네이버 미소장
4 Untitled 미소장
5 Untitled 미소장
6 Development and Evaluation of Validity of Dish Frequency Questionnaire (DFQ) and Short DFQ Using Na Index for Estimation of Habitual Sodium Intake 소장
7 The Influence of Mixed NaCl-KCl Salt on Sodium Intake and Urinary Excretion of Sodium and Potassium 소장
8 Salt Intake and Nutritional Problems in Korean 네이버 미소장
9 Untitled 미소장
10 Untitled 미소장
11 Untitled 미소장
12 Untitled 미소장
13 Untitled 미소장
14 The Effect of Taste Preference on Anthropometric Measurements and Nutrient intakes in Children 소장
15 Untitled 미소장
16 Risk factors of coronary artery disease ; Smoking as a risk for CAD : The KMIC Study 네이버 미소장
17 Untitled 미소장
18 Untitled 미소장
19 Sodium Intakes of Korean Adults with 24-hour Urine Analysis and Dish Frequency Questionnaire and Comparison of Sodium Intakes According to the Regional Area and Dish Group 소장
20 Untitled 미소장
21 Untitled 미소장
22 Untitled 미소장
23 Untitled 미소장
24 Untitled 미소장
25 Untitled 미소장
26 Taste Preference and Whole-mouth Taste Threshold in a Korean Population in the Age of the 3rd Decade 소장
27 Untitled 미소장
28 Epidemiology of hypertension 네이버 미소장
29 Untitled 미소장
30 Untitled 미소장
31 Untitled 미소장
32 The Relationship of Renin Activity, Hormonal No, Ca and Habitual No, Ca Intake in Hypertension 네이버 미소장
33 Implications of the INTERSALT study. 네이버 미소장
34 Untitled 미소장
35 A Study on The Use of Kimchies in Dodium restricted Diet of Hospital Food Service Operation 네이버 미소장
36 Untitled 미소장

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