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목차
나트륨 섭취량과 관련된 식행동의 성별 및 연령별 비교 / 박영숙 ; 손숙미 ; 임화재 ; 김숙배 ; 정연선 1
Abstract 1
서론 1
조사대상 및 방법 2
1. 조사대상 2
2. 연구방법 및 내용 3
3. 통계 처리 3
결과 3
1. 대상자의 인구사회적 요인, 신체계측치 및 혈압 3
2. 건강관련 행동·흡연, 음주 및 운동 4
3. 고혈압 실태와 관리 4
4. 나트륨섭취와 관련된 인식도 및 식행동 5
1) 고염음식에 대한 인지정도 5
2) 나트륨의 영향표시 인식도 7
3) 짠맛 기호도와 나트륨섭취 증가 또는 저하의 식행동 7
고찰 8
요약 및 결론 10
참고문헌 11
번호 | 참고문헌 | 국회도서관 소장유무 |
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1 | Study on Sodium Intake and Preference for Salty Taste in College Women | 소장 |
2 | Dahl LK (1972): Salt and hypertension. Am J Clin Nutr 25: 231-235 | 미소장 |
3 | A Comparative Study on Optimum Gustation of Salt and Sodium Intake in Young and Middle-Aged Korean Women ![]() |
미소장 |
4 | Korean National Statistical Office (2001): Death cause figure annual report in 2001, p. 1, KNSO publ., Seoul | 미소장 |
5 | Ministry of Health & Welfare/Korea Health Industry Development Institute (1999): 1998 Korean National Health and Nutrition Survey, pp. 1, MHW publ., Seoul | 미소장 |
6 | Development and Evaluation of Validity of Dish Frequency Questionnaire (DFQ) and Short DFQ Using Na Index for Estimation of Habitual Sodium Intake | 소장 |
7 | The Influence of Mixed NaCl-KCl Salt on Sodium Intake and Urinary Excretion of Sodium and Potassium | 소장 |
8 | Salt Intake and Nutritional Problems in Korean ![]() |
미소장 |
9 | Blaustein MP, Hamlyn JM (1983): Role of natriuretic factor in essential hypertension: an hypothesis. Ann Int Med 98: 785-791 | 미소장 |
10 | Joossens JV, Gebores J (1987): Dietary salt and risks to health. Am J Clin Nutr 45: 1277-1288 | 미소장 |
11 | Beauchamp GK, Bertino M, Maller O (1982): Sodium regulation: sensory aspects. J Am Diet Assoc 80: 40-45 | 미소장 |
12 | Contreras RJ (1978): Salt taste and disease. Am J Clin Nutr 31: 1088-1097 | 미소장 |
13 | Kim ES (1996): Trend and present of salt intake of Koreans. Nutr & Dietetics 97(1): 4750-4751 | 미소장 |
14 | The Effect of Taste Preference on Anthropometric Measurements and Nutrient intakes in Children | 소장 |
15 | Morino T, Langford HG (1978): Salivary sodium correlates with salt recognition threshold. Phtsiol Behav 21: 45-48 | 미소장 |
16 | Risk factors of coronary artery disease ; Smoking as a risk for CAD : The KMIC Study ![]() |
미소장 |
17 | Sasaki N (1987): The relationship of salt intake to hypertension in the Japanese. Geriatrics 19: 735-736 | 미소장 |
18 | Seo BC, Oh JM (2002): Evelopment of low-sodium foods- Now and the future. J Comm Nutr 7(3): 401-404 | 미소장 |
19 | Sodium Intakes of Korean Adults with 24-hour Urine Analysis and Dish Frequency Questionnaire and Comparison of Sodium Intakes According to the Regional Area and Dish Group | 소장 |
20 | Kim KO, Hwang IK (1992): A study on salt taste reference and food habits. J Institute of Home Ecology (Seoul National University) 17: 61-64 | 미소장 |
21 | Antonios TF, MacGregor GA (1995): Deleterious effect of salt intake other than effects on blood pressure. Clin EVP Pharmacol Physiol 22(3): 180-184 | 미소장 |
22 | Beauchamp GK (1981): Ontogenesis of taste preferences. In: Walcher D, Kretchmer N, eds. Food, Nutrition and Evolution, pp. 49-57, Paris | 미소장 |
23 | Choi HM (2000): Nutrition, pp.301, Kyomunsa Co., Seoul | 미소장 |
24 | Korean Society of Hypertension (2001): Diet therapy. In KSH, eds. Living methods for hypertension, pp. 1, Seoul | 미소장 |
25 | Cho YY (2002): Practice Guidelines for Reducing Salt Intake. Korean J Comm Nutr 7(3): 394-400 | 미소장 |
26 | Taste Preference and Whole-mouth Taste Threshold in a Korean Population in the Age of the 3rd Decade | 소장 |
27 | Lim HJ (2001): A Study on the food intake, sodium and potassium intakes and urinary excretion of preschool children in Pusan. Korean J Nutr 33(6): 647-659 | 미소장 |
28 | Epidemiology of hypertension ![]() |
미소장 |
29 | Korean Nutrition Society (2005): Dietary reference intakes for Koreans, p. 1, KNS publ., Seoul | 미소장 |
30 | Shin HH (2002): Dietary sodium intake and cardiovascular disease. J Comm Nutr 7(3): 391-393 | 미소장 |
31 | Ministry of Health & Welfare/Korea Health Industry Development Institute (2002): 2001 Korean National Health and Nutrition Survey, pp. 1, MHW publ., Seoul | 미소장 |
32 | The Relationship of Renin Activity, Hormonal No, Ca and Habitual No, Ca Intake in Hypertension ![]() |
미소장 |
33 | Implications of the INTERSALT study. ![]() |
미소장 |
34 | Ministry of Health & Welfare/Korea Health Industry Development Institute (2006): The Third Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES III) 2005- Nutrition Survey, p. 1, MHW publ., Seoul | 미소장 |
35 | A Study on The Use of Kimchies in Dodium restricted Diet of Hospital Food Service Operation ![]() |
미소장 |
36 | Tsugane S (2005): Salt, salted food intake, and risk of gastric cancer: epidemiologic evidence. Cancer Sci 96(1): 1-6 | 미소장 |
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