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기사명/저자명
50세 이상 고소득층 성인 및 노인의 고혈압 관련 건강 및 영양 요인에 관한 연구 : 2005년 국민건강영양조사 결과에 근거하여 / 안소현 ; 손숙미 ; 박진경 인기도
발행사항
서울 : 대한영양사협회, 2009.08.02
수록지명
대한영양사협회 학술지. 제15권 제3호 (2009년 8월), pp.311-327
자료실
[서울관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울관)
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2009116697
원문
외부기관 원문
KISTI

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This study was performed to determine the health and nutritional risk factors associated with hypertension in Koreans over the age of 50 in a high-income class (more than twice as much family income as the 2005 Korean minimum cost of living, 668,540 Won). A total of 505 subjects aged over 50 from the 2005 Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) were divided into two groups: A hypertension group (HG) (N=151, Systolic Blood Pressure ≥140 mmHg or Diastolic Blood Pressure ≥90 mmHg) and normal group (NG) (N=354). Subjects who took hypertension medicines or underwent diet therapy were excluded. In HG, mean daily alcohol intake and the amount of alcohol consumption per one occasion were significantly higher than in NG, respectively. A greater number of hypertension subjects answered that they drank alcohol to reduce stress as compared to normal subjects. HG also took fewer dietary supplements than NG. Mean body mass index (BMI), waist circumference, fasting blood sugar level, and 2 hour postprandial blood sugar following a glucose load were significantly higher in HG than in NG, respectively. Also, iron, thiamin, and niacin intakes and the consumption frequency of seaweeds were significantly lower in HG than in NG, respectively. Finally, obesity (BMI ≥25 kg/m2), abdominal obesity (waist circumference ≥90 cm for males, ≥80 cm for females), high blood sugar level 2 hours after an oral glucose load (≥140∼200 mg/dl), and hypertriglyceridemia (serum TG ≥200 mg/dl) were related to a significantly higher risk of hypertension in the subjects (odds ratio: 1.884∼3.040). In conclusion, dietary factors such as higher alcohol consumption; lower intakes of iron, thiamin, and niacin; lower consumption frequency of seaweeds; and metabolic syndrome were associated with hypertension in the study subjects.

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기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
노인의료전문병원의 급식서비스 인카운터에 대한 중요도-만족도 연구 윤혜려 ;권 진 pp.209-219 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
부산지역 교실배식 초등학교생들의 손 씻기 인식 및 이행 실태 이경아 ;이민영 ;박인식 pp.220-231 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
서울에 거주하는 청소년기 여학생들의 체형인식도 체중조절 및 식이장애 실태 김연겸 ;윤기선 pp.232-252 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
일부 위탁급식 중·고등학교 학부모의 급식모니터링 활동여부에 따른 급식만족도 조사 백미선 ;이영미 ;오유진 pp.253-261 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
전처리 식재료 사용이 학교급식 생산성과 만족도에 미치는 영향 윤혜정 ;장혜자 pp.262-277 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
디지털 사진을 이용한 점심급식의 영양소 섭취량 분석 예비조사 정현혜 ;윤지현 ;최경숙 ;정상진 pp.278-285 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
NutriSyn(식품어휘지능망) :웹 기반 식품·음식 유의어 지식 구축 및 검색 서비스 구현 홍순명 ;조지예 ;박유정 ;김민찬 ;김 곤 pp.286-297 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
학교급식 영양사의 서비스 리더십이 조리종사원의 태도에 미치는 영향 손대래 ;김현아 pp.298-310 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
50세 이상 고소득층 성인 및 노인의 고혈압 관련 건강 및 영양 요인에 관한 연구 :2005년 국민건강영양조사 결과에 근거하여 안소현 ;손숙미 ;박진경 pp.311-327 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )

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참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 The metabolic syndrome and mortality from cardiovascular disease and all-causes: findings from the National Health and Nutrition Examination Survey II Mortality Study 네이버 미소장
2 Is pulse pressure useful in predicting risk for coronary heart Disease? The Framingham heart study. 네이버 미소장
3 Untitled 미소장
4 Untitled 미소장
5 Untitled 미소장
6 A retrospective cohort study on obesity and hypertension risk among Korean adults 소장
7 Epidemiological evidence of the association between dietary protein intake and blood pressure: a meta-analysis of published data. 네이버 미소장
8 Comparative Analysis and Evaluation of Dietary Intake between with and without Hypertension Using 2001 Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 소장
9 Daily life activity and the risk of developing hypertension in middle-aged Japanese men. 네이버 미소장
10 Untitled 미소장
11 Inflammation, Abdominal Obesity, and Smoking as Predictors of Hypertension 네이버 미소장
12 Age-associated changes in blood pressure in a longitudinal study of healthy men and women. 네이버 미소장
13 Moderate wine drinkers have lower hypertension-related mortality: a prospective cohort study in French men. 네이버 미소장
14 Nutrients and Salt Consumption of Hypertension Patients According to Treatment Status 소장
15 Evaluation of the Effectiveness of a Nutrition Education Program for Hypertensive Patients at the Community Level 소장
16 Socioeconomic Characteristics, Dietary and Lifestyle Patterns, and Health and Weight Status of Older Adults in NHANES, 1999–2002: A Comparison of Caucasians and African Americans 네이버 미소장
17 Untitled 미소장
18 The Dietary Behaviors, Depression Rates and Nutrient Intakes of the Elderly Females Living Alone 소장
19 Nutritional Status of the Long-lived Elderly People in Kyungpook Sung-Ju Area(I) -Estimation of Nutrients Intakes- 네이버 미소장
20 Untitled 미소장
21 Moderate Alcohol Consumption Does Not Prevent the Hypertension among Korean: the 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey 소장
22 Nutritional Environment Influences Hypertension in the Middle-aged Korean Adults - based on 1998 & 2001 National Health and Nutrition Survey - 소장
23 Blood pressure lowering and life expectancy based on a Markov model of cardiovascular events. 네이버 미소장
24 The Prevalence of Prehypertension and Hypertension Among US Adults According to the New Joint National Committee Guidelines 네이버 미소장
25 Dietary Risk Factors Associated with Hypertension in Patients 소장
26 한국인의 경제수준에 따른 성별·지역별 식사패턴 비교 소장
27 Untitled 미소장
28 서울 강북구 일부 주민들의 고혈압 분류에 따른 영양상태 비교 소장
29 HYPERTENSION AMONG BLACKS 네이버 미소장
30 고혈압 역학연구를 위한 음식중심 식품섭취빈도 조사표 개발 소장
31 Untitled 미소장
32 Untitled 미소장
33 Effect of high-carbohydrate or high-cis-monounsaturated fat diets on blood pressure: a meta-analysis of intervention trials. 네이버 미소장
34 The Effects of a Nutrition Education Program for Hypertensive Female Elderly at the Public Health Center 소장
35 The changes of serum lipid and cardiopulmonary Functions in hypertensive men with obesity 소장
36 Partial substitution of carbohydrate intake with protein intake from lean red meat lowers blood pressure in hypertensive persons. 네이버 미소장
37 Obesity Indices and Plasma Total Antioxidant Status in Hypertensive Elderly Living In Ulsan Area 소장
38 Untitled 미소장
39 Alcohol intake and blood pressure 네이버 미소장
40 The Risk Factors for the Development of Hypertension in a Rural Area-An 1-Year Prospective Cohort Study- 소장
41 The Effect of Nutrition Education Program for Various Chronic Disease in Elderly Visiting Public Health Center 소장
42 The Risk Factors of the Pre-hypertension and Hypertension of Rural Inhabitants in Chungnam-do 소장
43 Meta-Analysis of Hypertension as a Risk Factor of Cerebrovascular Disorders in Koreans 소장
44 Relationship to Blood Pressure of Combinations of Dietary Macronutrients 네이버 미소장
45 Untitled 미소장
46 Beneficial effects of potassium on human health 네이버 미소장
47 Global burden of blood-pressure-related disease, 2001 네이버 미소장
48 Untitled 미소장
49 Dietary Approaches to Prevent and Treat Hypertension 네이버 미소장
50 Blood pressure-lowering effects of extended-release niacin alone and extended-release niacin/laropiprant combination: A post hoc analysis of a 24-week, placebo-controlled trial in dyslipidemic patients 네이버 미소장
51 Impact of Diet on Blood Pressure and Age-Related Changes in Blood Pressure in the US Population 네이버 미소장
52 Untitled 미소장
53 Sodium restriction lowers high blood pressure through a decreased response of the renin system--direct evidence using saralasin. 네이버 미소장
54 Global burden of hypertension: analysis of worldwide data 네이버 미소장
55 Alcohol Consumption and the Coronary Heart Disease-Related Risk Factors in Korean Adults;the Third Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES III), 2005 소장
56 Untitled 미소장
57 Nutritional and Health Status of Korean Elderly from Low-Income, Urban Area and Improving Effect of Meal Service on Nutritional and Health Status - 3. The Effect of Meal Service on Protein Nutrition Status and Serum Lipids - 네이버 미소장
58 Untitled 미소장
59 The Availability and Cost of Healthier Food Alternatives 네이버 미소장
60 Dietary Magnesium Intake and Risk of Incident Hypertension Among Middle-Aged and Older US Women in a 10-Year Follow-Up Study 네이버 미소장
61 Untitled 미소장
62 Relation among Mineral (Ca, P, Fe, Na, K,Zn) Intakes, Blood Pressure, and Blood Lipids in Korean Adults 소장
63 Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. 네이버 미소장
64 Relation Dietary and Urinary Na, K, and Ca Level to Blood Pressure in Elderly People in Rural Area 소장
65 Analysis of Dietary Characteristics of Participants Attending the Nutrition Education Program for Hypertensive Patients at a Public Health Center 소장

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