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기사명/저자명
중앙아시아 지역 한인의 한국전통음식에 대한 인식 유형의 국제 비교 : 연변, 몽골, 우즈베키스탄 지역을 중심으로 / 박영선 ; 정영숙 인기도
발행사항
안성 : 韓國食生活文化學會, 2009.10.31
수록지명
韓國食生活文化學會誌. 제24권 제5호 (2009년 10월), pp.457-466
자료실
[서울관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울관)
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2010008366
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외부기관 원문
KISTI
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목차

중앙아시아 지역 한인의 한국전통음식에 대한 인식 유형의 국제 비교 : 연변, 몽골, 우즈베키스탄 지역을 중심으로 / 박영선 ; 정영숙 1

Abstract 1

I. 서론 1

II. 연구내용 및 방법 2

1. 조사대상 및 조사도구 2

2. 분석방법 2

III. 연구 결과 3

1. 조사 대상자의 일반적 특성 3

2. 한국전통음식에 대한 인식차원 4

3. 한국전통음식에 대한 인식유형 5

4. 한국전통음식에 대한 인식차원과 인식유형의 국가별 비교 7

IV. 요약 및 결론 9

감사의 글 10

■ 참고문헌 10

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The purpose of this study was to identify and compare the dimensions and patterns of the perception of traditional food

for Koreans living in Yanbian, Mongolia and Uzbekistan. Items representing the perception of traditional food were

combined into a dimension and a pattern based on underlying perception of the Koreans living in the area. Any difference

in the perception of the Koreans living in these areas likely reflects their different dimensions and patterns. Thus, it is

important to determine if Koreans living in Yanbian, Mongolia and Uzbekistan should be treated as a homogeneous group

when defining their perceptional structure of traditional food. Factor and cluster analysis of the data generated in this study

revealed two different dimensions and patterns for each group of Koreans living in Yanbian, Mongolia and Uzbekistan.

However, the structure of the dimensions and patterns of the perception of traditional food differed, indicating that Koreans

within and between the countries are not a homogeneous group. Similarities and differences in perceptional dimensions and

patterns among Yanbian, Mongolian and Uzbekistan-Koreans are also discussed. Moreover, future implications for food and

nutrition specialists, especially for those who have an interest in Korean traditional food in Asia and those who have an

interest in globalization of Korean traditional food are provided.

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스웨덴 대학생과 유고슬라비아 이민자 대학생 사이의 아시아 음식에 대한 인식 비교 이경란 ;이종미 ;조미숙 pp.451-456 원문보기 (음성지원) 보기
중앙아시아 지역 한인의 한국전통음식에 대한 인식 유형의 국제 비교 :연변, 몽골, 우즈베키스탄 지역을 중심으로 박영선 ;정영숙 pp.457-466 원문보기 (음성지원) 보기
홍콩 소재 베트남 레스토랑의 음식관련요소 및 공간요소의 특성에 관한 연구 오혜경 ;이지현 pp.467-477 원문보기 (음성지원) 보기
'육류조림'의 조리모형 분석을 통한 조리법 변화 연구 :근대이후 조리서를 중심으로 이규진 ;조미숙 pp.478-485 원문보기 (음성지원) 보기
BSC 활용이 외식업 점장의 핵심성과지표 인식에 미치는 영향 장기룡 ;임현정 pp.486-495 원문보기 (음성지원) 보기
레스토랑에 대한 소비자의 개인적 관여도와 만족, 신뢰, 전환비용, 충성도의 인과관계 연구 조우제 pp.496-505 원문보기 (음성지원) 보기
호텔외식 기업 조리부서에서의 6시그마 기법이 메뉴관리, 업무몰입, 조리품질성과 및 고객만족에 미치는 영향 김현묵 ;유영진 ;하동현 pp.506-517 원문보기 (음성지원) 보기
패스트푸드 이용 고객의 위험지각요인이 위험감소행동, 태도, 및 구매의도에 미치는 영향 정유경 ;성유경 ;류인영 pp.518-524 원문보기 (음성지원) 보기
영양교사와 급식영양사의 직무만족도 및 수행도 비교연구 ,1 한진경 ;김희섭 pp.525-532 원문보기 (음성지원) 보기
오븐조리 및 전통조리 방법을 활용한 급식 메뉴의 기호도 비교 연구 안희준 ;김희섭 pp.533-539 원문보기 (음성지원) 보기
친수성 다당류 첨가가 녹두전분 겔의 품질 특성에 미치는 영향 최은정 ;오명숙 pp.540-551 원문보기 (음성지원) 보기
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여대생 대상 체중조절 프로그램의 영양 교육 효과 평가 이현정 ;이윤정 ;이경옥 ;김화영 pp.570-580 원문보기 (음성지원) 보기

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번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Study on the Dwellings of Korean Diaspora of Kazakhstan in Central Asia 소장
2 Research method on social welfare. 미소장
3 National identity of Koreans and living culture in central Asia. Vol. 8. pp. 105-131 미소장
4 Ministry of Foreign Affairs and Trade. 미소장
5 Relationship satisfaction and Self-disclosure in Real-space friend relation and Cyber-space friend relation 소장
6 Food culture and identity of the Koreans in Uzbekistan. 미소장
7 Uzbekistan's ethnic policy and identity of Korean diaspora. 미소장

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