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목차
고혈압 환자 대상 저나트륨 식생활에 대한 보건소 영양교육이 혈압, 혈액 성상 및 나트륨섭취에 미치는 영향 / 정은진 ; 손숙미 ; 권종숙 1
Abstract 1
서론 1
연구대상 및 방법 2
1. 연구대상 및 기간 2
2. 영양교육 프로그램의 설계 및 진행 2
3. 영양교육 프로그램 효과의 평가 3
결과 5
1. 대상자들의 일반사항 5
2. 체성분 및 혈압의 변화 5
3. 혈액 성상의 변화 6
4. 영양소 섭취량의 변화 6
5. 식품섭취빈도의 변화 6
6. 나트륨·고혈압 관련 지식의 변화 11
7. 소금섭취관련 식행동의 변화 12
8. 일반 식습관과 자기 효능감의 변화 12
고찰 14
요약 및 결론 18
참고문헌 18
기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 목차 |
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초등학교 고학년용 영양교육 소책자 개발 및 효과 분석 : 하루 필요 식품군 단위수 교육을 중심으로 | 임은수, 조영숙, 김세나, 김숙배 | pp.689-706 |
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중학생의 섭식장애행동과 학업적응도의 관계 연구 | 유주연, 진양호, 배세정 | pp.707-713 |
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성인여성의 체지방률에 따른 영양소섭취, 렙틴, 아디포넥틴, 코티졸 및 인슐린농도 | 이순례, 배현숙 | pp.714-723 |
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주부의 나트륨 저감화 행동변화 단계에 따른 식행동 특성 분석 및 저나트륨 식사 방법의 실천용이도에 관한 연구 | 안소현, 권종숙, 김경민, 윤진숙, 강백원, 김종욱, 허석, 조해영, 김혜경 | pp.724-736 |
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부산지역 일부 성인들의 나트륨, 칼륨의 섭취 및 소변중 배설실태에 관한 연구 | 임화재 | pp.737-751 |
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고혈압 환자 대상 저나트륨 식생활에 대한 보건소 영양교육이 혈압, 혈액 성상 및 나트륨섭취에 미치는 영향 | 정은진, 손숙미, 권종숙 | pp.751-771 |
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농촌지역 노인의 삶의 질에 영향을 미치는 건강관련 요인 : 신체기능, 인지기능, 만성질환 유병율 및 영양진단 | 이미숙 | pp.772-781 |
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서울 지역 일부 외국인의 한국음식에 대한 적응도 및 기호도 | 박수진, 김동주, 신원선 | pp.782-794 |
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우유 섭취와 대사증후군의 관련성 : 2007~2010년 국민건강영양조사 자료를 이용하여 | 이창진, 정효지 | pp.795-804 |
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번호 | 참고문헌 | 국회도서관 소장유무 |
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1 | 고혈압 환자와 정상 성인의 나트륨 섭취 및 이에 영향을 미치는 사회심리적 요인에 관한 연구 | 미소장 |
2 | Intersalt revisited: further analyses of 24 hour sodium excretion and blood pressure within and across populations | 미소장 |
3 | Short-term dietary sodium restriction increases serum lipids and insulin in salt-sensitive and salt-resistant normotensive adults. | 미소장 |
4 | 고혈압 환자의 식이관련 위험요인 분석에 관한 연구 | 미소장 |
5 | Effects of the Nutrition Education Program on Self-efficacy, Diet Behavior Pattern and Cardiovascular Risk Factors for the Patients with Cardiovascular Disease | 미소장 |
6 | Premier: a clinical trial of comprehensive lifestyle modification for blood pressure control: rationale, design and baseline characteristics | 미소장 |
7 | Rationale and design of the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial (DASH) | 미소장 |
8 | Novel genetic variations associated with salt sensitivity in the Korean population | 미소장 |
9 | Cooking with Class: Participation Soars with Hands-on Learning and Take-aways | 미소장 |
10 | A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure | 미소장 |
11 | A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes | 미소장 |
12 | Effect of exercise training in 60- to 69-year-old persons with essential hypertension | 미소장 |
13 | Increased Blood Pressure during Potassium Depletion in Normotensive Men | 미소장 |
14 | Health Behavior and Health Education: Theory, Research, and Practice | 미소장 |
15 | Sodium dietary restriction, knowledge, beliefs, and decision-making behavior of older females | 미소장 |
16 | AHA Dietary Guidelines | 미소장 |
17 | Pathogenesis of essential hypertension. A link between dietary salt and high blood pressure. | 미소장 |
18 | 고혈압환자의 영양교육 효과에 관한 연구 | 미소장 |
19 | Nutritional Factors in the Control of Blood Pressure and Hypertension | 미소장 |
20 | Summary of the JNC 7 Guidelines for the Prevention and Treatment of High Blood Pressure | 미소장 |
21 | Evaluation of Nutrition Education for Hypertension Patients Aged 50 Years and Over | 미소장 |
22 | The Effect of Nutrition Education Program in Physical Health, Nutritional Status and Health-Related Quality of Life of the Elderly in Seoul | 미소장 |
23 | Relation among Mineral (Ca, P, Fe, Na, K, Zn) Intakes, Blood Pressure, and Blood Lipids in Korean Adults | 미소장 |
24 | Sodium Intakes of Korean Adults with 24-hour Urine Analysis and Dish Frequency Questionnaire and Comparison of Sodium Intakes According to the Regional Area and Dish Group | 미소장 |
25 | The Effects of a Nutrition Education Program for Hypertensive Female Elderly at the Public Health Center | 미소장 |
26 | Effects on Blood Pressure of Reduced Dietary Sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet | 미소장 |
27 | Potential deleterious impact of dietary salt restriction on cardiovascular risk factors. | 미소장 |
28 | 보건소 내원 노인들의 질병별 영양교육 효과에 관한 연구 | 미소장 |
29 | Development and Evaluation of Validity of Dish Frequency Questionnaire (DFQ) and Short DFQ Using Na Index for Estimation of Habitual Sodium Intake | 미소장 |
30 | Comparison of Health Status and Dietary Habits by Percent Body Fat (PBF) Change for Adult Women in the Weight Control Program by the Community Health Center | 미소장 |
31 | Health Behavior and Health Education | 미소장 |
32 | The Effect of Individualized Nutritional Education on Adults having two or more Symptoms of Chronic Degenerative Disease | 미소장 |
33 | Socioeconomic status and disease. | 미소장 |
34 | Effectiveness of nutrition-exercise education program on weight control of adult women. | 미소장 |
35 | Effects of Hypertension Education Programs on Knowledge, Attitude and Practice in Hypertension Patients | 미소장 |
36 | Short Term Effects of Sodium Intakes on Serum Lipids and Glucose in Adult Women | 미소장 |
37 | Deleted Work | 미소장 |
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