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기사명/저자명
고혈압 환자 대상 저나트륨 식생활에 대한 보건소 영양교육이 혈압, 혈액 성상 및 나트륨섭취에 미치는 영향 / 정은진, 손숙미, 권종숙 인기도
발행사항
서울 : 대한지역사회영양학회, 2012.12.31
수록지명
대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition. 제17권 제6호 (2012년 12월), pp.751-771
자료실
[서울관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울관)
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외부기관 원문
제어번호
KINX2013048744
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목차

고혈압 환자 대상 저나트륨 식생활에 대한 보건소 영양교육이 혈압, 혈액 성상 및 나트륨섭취에 미치는 영향 / 정은진 ; 손숙미 ; 권종숙 1

Abstract 1

서론 1

연구대상 및 방법 2

1. 연구대상 및 기간 2

2. 영양교육 프로그램의 설계 및 진행 2

3. 영양교육 프로그램 효과의 평가 3

결과 5

1. 대상자들의 일반사항 5

2. 체성분 및 혈압의 변화 5

3. 혈액 성상의 변화 6

4. 영양소 섭취량의 변화 6

5. 식품섭취빈도의 변화 6

6. 나트륨·고혈압 관련 지식의 변화 11

7. 소금섭취관련 식행동의 변화 12

8. 일반 식습관과 자기 효능감의 변화 12

고찰 14

요약 및 결론 18

참고문헌 18

초록보기 더보기

This study was conducted to investigate the effect of sodium reduction education program of a public health center on the blood pressure, blood biochemical profile and sodium intake of hypertensive adults. The program continued for 16 weeks with an 8-week nutrition education and an 8-week follow-up to forty two subjects, 6 males and 36 females aged 46 to 80 years. Subjects received nutrition education including lectures, activities, cooking classes and nutrition counseling. Physical fitness, management of stress, and nutrition counseling were provided during the follow-up. The program was evaluated three times, before and after the nutrition education, and after the follow-up. Systolic blood pressure (p < 0.0001) and diastolic blood pressure (p < 0.001) were decreased after completion of the program. Body weight (p < 0.005), percent body fat (p < 0.005) and body mass index (p < 0.001) were decreased, too. There were no significant differences in blood glucose, HDL-cholesterol and triglycerides, while elevated levels of total cholesterol (p < 0.001) and LDL-cholesterol (p < 0.001) appeared after the program completion. Decreased intakes of vitamin A (p < 0.05), β-carotene (p < 0.001) and sodium (p < 0.001) were observed. Consumption frequency of noodles, soups,stews, kimchi, fishes/shellfish, seasoned vegetables, and salted seafoods/pickles (p < 0.05~p < 0.001) were decreased,while that of all food groups were not changed during the follow-up. Total score of nutrition knowledge related to sodium intake and hypertension (p < 0.001), and that of dietary behavior associated with high sodium intakes were changed positively (p < 0.001) only during the nutrition education. This sodium reduction education program, including the follow-up study showed positive effects on the blood pressure, sodium intake, nutrition knowledge and dietary behavior of hypertensive adults.

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초등학교 고학년용 영양교육 소책자 개발 및 효과 분석 : 하루 필요 식품군 단위수 교육을 중심으로 임은수, 조영숙, 김세나, 김숙배 pp.689-706 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
중학생의 섭식장애행동과 학업적응도의 관계 연구 유주연, 진양호, 배세정 pp.707-713 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
성인여성의 체지방률에 따른 영양소섭취, 렙틴, 아디포넥틴, 코티졸 및 인슐린농도 이순례, 배현숙 pp.714-723 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
주부의 나트륨 저감화 행동변화 단계에 따른 식행동 특성 분석 및 저나트륨 식사 방법의 실천용이도에 관한 연구 안소현, 권종숙, 김경민, 윤진숙, 강백원, 김종욱, 허석, 조해영, 김혜경 pp.724-736 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
부산지역 일부 성인들의 나트륨, 칼륨의 섭취 및 소변중 배설실태에 관한 연구 임화재 pp.737-751 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
고혈압 환자 대상 저나트륨 식생활에 대한 보건소 영양교육이 혈압, 혈액 성상 및 나트륨섭취에 미치는 영향 정은진, 손숙미, 권종숙 pp.751-771 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
농촌지역 노인의 삶의 질에 영향을 미치는 건강관련 요인 : 신체기능, 인지기능, 만성질환 유병율 및 영양진단 이미숙 pp.772-781 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
서울 지역 일부 외국인의 한국음식에 대한 적응도 및 기호도 박수진, 김동주, 신원선 pp.782-794 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기
우유 섭취와 대사증후군의 관련성 : 2007~2010년 국민건강영양조사 자료를 이용하여 이창진, 정효지 pp.795-804 원문보기 (음성지원, 협정기관 방문 후 이용 가능 ) 보기

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참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. 네이버 미소장
2 A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. 네이버 미소장
3 Jeon SM. A study of nutrition counseling effect in hypertension patients. Keimyung University; 2005. MS thesis 미소장
4 성인 여성의 체중조절을 위한 영양 소장
5 Summary of the JNC 7 Guidelines for the Prevention and Treatment of High Blood Pressure 네이버 미소장
6 Dietary reference intake for Koreans. 미소장
7 AHA Dietary Guidelines 네이버 미소장
8 Increased blood pressure during potassium depletion in normotensive men. 네이버 미소장
9 Effect of Calcium Supplementation on Blood Pressure Response to Dietary Sodium Level in Normotensive Young Korean Women with Family History of Hypertension 네이버 미소장
10 Korean J Health Educ Promot. Vol. 2. pp. 3 미소장
11 Short Term Effects of Sodium Intakes on Serum Lipids and Glucose in Adult Women 네이버 미소장
12 Pathogenesis of essential hypertension. A link between dietary salt and high blood pressure. 네이버 미소장
13 WHO Reg Publ Eur Ser. Vol. 37. pp. 113 미소장
14 Cooking with Class: Participation Soars with Hands-on Learning and Take-aways 네이버 미소장
15 Korea Health Statistics 2010: Korea National Health and Nutrition Examination Survey(KNHANES V-1) 2010. 미소장
16 National Food & Nutrition Statistics: based on 2009 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. 미소장
17 Moon EH. Implementation and evaluation of nutrition education program for hypertensive patients among adults aged 50 and over. Seoul Women's University; 2005. MS thesis 미소장
18 Evaluation of Nutrition Education for Hypertension Patients Aged 50 Years and Over 소장
19 Comparison of Health Status and Dietary Habits by Percent Body Fat (PBF) Change for Adult Women in the Weight Control Program by the Community Health Center 소장
20 A Study of Sodium Consumption and Related Psychosocial Factors among Hypertensive and Normal Adults 소장
21 Novel genetic variations associated with salt sensitivity in the Korean population. 네이버 미소장
22 Korean J Community Living Sci. Vol. 8. pp. 25 미소장
23 Relation among Mineral (Ca, P, Fe, Na, K,Zn) Intakes, Blood Pressure, and Blood Lipids in Korean Adults 소장
24 Klin Wonchenschr. Vol. 69. pp. 51 미소장
25 Rationale and design of the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial (DASH) 네이버 미소장
26 Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group. 네이버 미소장
27 Sodium dietary restriction, knowledge, beliefs, and decision‐making behavior of older females 네이버 미소장
28 The Effect of Nutrition Education Program for Various Chronic Disease in Elderly Visiting Public Health Center 소장
29 Development and Evaluation of Validity of Dish Frequency Questionnaire (DFQ) and Short DFQ Using Na Index for Estimation of Habitual Sodium Intake 소장
30 Dietary Risk Factors Associated with Hypertension in Patients 소장
31 Sodium Intakes of Korean Adults with 24-hour Urine Analysis and Dish Frequency Questionnaire and Comparison of Sodium Intakes According to the Regional Area and Dish Group 소장
32 Statistics Korea. Annual report on the cause of death statistics(2010). 2011. cited 2011 September 8. Available from http://kostat.go.kr 미소장
33 Nutritional factors in the control of blood pressure and hypertension. 네이버 미소장
34 The Effect of Nutrition Education Program in Physical Health, Nutritional Status and Health-Related Quality of Life of the Elderly in Seoul 소장
35 Premier: a clinical trial of comprehensive lifestyle modification for blood pressure control: rationale, design and baseline characteristics. Vol. 13. pp. 462 미소장
36 Buchbesprechung 네이버 미소장
37 Evaluation of the Effectiveness of a Nutrition Education Program for Hypertensive Patients at the Community Level 소장
38 The Effects of a Nutrition Education Program for Hypertensive Female Elderly at the Public Health Center 소장
39 만성질환 증상을 두 가지 이상 보유한 성인에 있어서 개인 단위의 영양교육 효과 소장
40 Effects of the Nutrition Education Program on Self-efficacy, Diet Behavior Pattern and Cardiovascular Risk Factors for the Patients with Cardiovascular Disease 소장
41 Intersalt revisited: further analyses of 24 hour sodium excretion and blood pressure within and across populations. Intersalt Cooperative Research Group. 네이버 미소장
42 Effects of Hypertension Education Programs on Knowledge, Attitude and Practice in Hypertension Patients 소장
43 Health behavior and health education. Theory, research, and practice. pp. 3 미소장
44 Effect of exercise training in 60- to 69-year-old persons with essential hypertension. Vol. 64. pp. 348 미소장

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