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기사명 | 저자명 | 페이지 | 원문 | 기사목차 |
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지구 온난화에 따른 최근의 이상기후는 일조량의 부족을야기하여 농업 피해의 일차적인 요인이 되고 있다. 플라스틱 하우스 재배에서 LED광은 일조량 부족을 보충하기 위해종종 활용되고 있다. 본 연구는 LED 인공광원을 이용한 폐쇄형 생장실에서 생육 중인 성숙한 딸기 ‘대왕’ 품종 과실의 생장 특성 및 기능성 식물화합물 형성을 조사하는데 목적이 있다. 인공광원으로는 청색 LED광(448nm), 적색 LED광(634nm 및 661nm), 그리고 청색과 적색이 3대 7로 조합된 혼합 LED 광을 사용하였으며, 태양광이 없는 폐쇄형 생장상에서 주간16시간 및 야간 8시간의 광주기와 함께 200 ± 1μmol·m-2·s-1의 광도로 LED광을 처리하였다. 청색과 적색 파장이 혼합된 LED광에서 자란 딸기 과실의 생산량이 다른 LED광 처리보다 높았다. 유리당 중의 하나인 과당은 혼합 LED광에서 증가되었다. 안토시아닌 함량 역시 다른 LED광 처리에 비하여 혼합 LED광에서 현저하게 증가되었다. 총 페놀화합물과 플라보노이드 함량은 LED광 처리별 유의적 차이가 없었다. 반면, 청색 LED광에서 자란 딸기 과실은 다른 LED광처리에 비하여 빨리 익었다. 적색이나 청색의 LED광에서 생육한 과실의 항산화 활성이 혼합 LED광보다 유의적으로 높게 나타났다. 따라서 온실에서의 딸기 생육 시 부족한 태양광의 보충광원으로서 청색과 적색의 혼합 LED광을 사용하면 과실의 생산량과 유리당 함량의 증진에 유용하리라고 판단되며, 식물공장에서 딸기 재배 시 성숙시기의 조절이나 당 함량 및 항산화제 증진과 같은 목적을 실현하기 위해서LED 파장의 선택적 이용이 필요할 것으로 생각된다.
Recent unusual weather due to global warming causes shortage of daily sunlight and constitutes one of the primary reasons for agricultural damages. LED light sources are frequently utilized to compensate for the shortage of sunlight in greenhouse agriculture. The present study is aimed at evaluating formations of phytochemicals as well as growth characteristics of mature strawberry fruits (‘Daewang’ cultivar) during cultivation in a closed growth chamber equipped with artificial LED light as a sole light source. Each LED light of blue (448 nm), red (634 and 661 nm) or mixed blue plus red (blue:red = 3:7) was separately supplied and the intensity of each light was adjusted to 200 ± 1 μmol·m-2·s-1 at plant level with a photoperiod consisted of 16 hours light and 8 hours darkness. Strawberries grown under mixed LED light of blue and red wavelengths showed a higher production of fruits than those grown under other LED treatments. Fructose, one of the free sugars, increased in mixed LED light-grown fruits. Anthocyanin contents were elevated remarkably in the mixed LED light-grown fruits compared with those in other LED treatments. Contrastingly, contents of total phenolics and flavonoids were not of much different from one another among the fruits treated with various LED lights. On the other hand, ripening of strawberry fruits was found to be faster when grown under blue LED light compared with other LED treatments. Moreover, antioxidant activities of blue or red LED light-grown fruits, respectively, were significantly higher than those of mixed LED light-grown fruits.
번호 | 참고문헌 | 국회도서관 소장유무 |
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1 | Anthocyanin from strawberry ( Fragaria ananassa) with the novel aglycone, 5-carboxypyranopelargonidin ![]() |
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2 | Azad, M.O.K., I.J. Chun, J.H. Jeong, S.T. Kwon, and J.M. Hwang. 2011. Response of the growth characteristics and phytochemical contents of pepper (Capsicum annuum L.) seedling with supplemental LED light in glass house. J. Bio- Environ. Con. 23:182-188. | 미소장 |
3 | Variation in free-radical damage in rice cell suspensions with different embryogenic potentials ![]() |
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4 | Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical ![]() |
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5 | Growth and photomorphogenesis of pepper plants under red light-emitting diodes with supplemental blue or far-red lighting. ![]() |
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6 | Free radical scavenging activity and phenolic content in achenes and thalamus from Fragaria chiloensis ssp. chiloensis, F. vesca and F. x ananassa cv. Chandler ![]() |
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7 | Responses of strawberry plantlets culturedunder superbright red and blue light-emitting diodes (LEDs) ![]() |
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8 | Supplementary Ultraviolet Radiation B Together with Blue Light at Night Increased Quercetin Content and Flavonol Synthase Gene Expression in Leaf Lettuce (Lactuca sativa L.) ![]() |
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9 | Effect of production systems on phenolic composition and oxygen radical absorbance capacity of ‘Orléans’ strawberry ![]() |
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10 | Light as a Growth Regulator: Controlling Plant Biology with Narrow-bandwidth Solid-state Lighting Systems ![]() |
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11 | Changes in Strawberry Anthocyanins and Other Polyphenols in Response to Carbon Dioxide Treatments ![]() |
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12 | On the Inside ![]() |
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13 | Hernández, I., L. Alegre, F. Van Breusegem, and S. Munné-Bosch. 2009. How relevant are flavonoids as antioxidants in plants? Trends Plant Sci. 14:125-132. | 미소장 |
14 | Blue Light-emitting Diode Light Irradiation of Seedlings Improves Seedling Quality and Growth after Transplanting in Red Leaf Lettuce ![]() |
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15 | Effect of green light wavelength and intensity on photomorphogenesis and photosynthesis in Lactuca sativa ![]() |
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16 | Changes in Bioactive Compounds Contents of ‘Maehyang’ and ‘Seolhyang’ Strawberry Fruits by UV Light Illumination | 소장 |
17 | Biotechnology in Turkey: an overview. ![]() |
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18 | Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. ![]() |
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19 | Biochemical Changes during Fruit Development of Four Strawberry Cultivars ![]() |
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20 | Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. ![]() |
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21 | Samuolienė, G., R. Sirtautas, A. Brazaitytė, and P. Duchovskis. 2012. LED lighting and seasonality effects antioxidant properties of baby leaf lettuce. Food Chem. 134:1494-1499. | 미소장 |
22 | Slinkard, K. and V.L. Singleton. 1977. Total phenol analysis: Automation and comparison with manual methods. Am. J. Enol. Vitic. 28:49-55. | 미소장 |
23 | Managing phenol contents in crop plants by phytochemical farming and breeding-visions and constraints. ![]() |
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24 | Effect of plant growth temperature on antioxidant capacity in strawberry. ![]() |
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25 | Effect of different cultural systems on antioxidant capacity, phenolic content, and fruit quality of strawberries (Fragaria x aranassa Duch.). ![]() |
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26 | The influence of light and maturity on fruit quality and flavonoid content of red raspberries ![]() |
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27 | A novel approach of LED light radiation improves the antioxidant activity of pea seedlings ![]() |
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28 | Isolation and identification of strawberry phenolics with antioxidant and human cancer cell antiproliferative properties. ![]() |
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29 | Changes in strawberry phenolics, anthocyanins, and antioxidant capacity in response to high oxygen treatments ![]() |
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