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기사명/저자명
신기술 이용 식중독균 신속검출법 개발 동향 분석 / 김현주, 정명섭, 오덕환, 전향숙, 하상도, 박경진, 김용수 인기도
발행사항
서울 : 한국식품위생안전성학회, 2010.12.30
수록지명
한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety. 제25권 제4호 (2010. 12), pp.376-387
자료실
[서울관] 해당자료 없음
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2014201311
주기사항
한국연구재단에서 제공한 KCI 등재학술(후보)지임
원문
외부기관 원문
KISTI

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식품으로부터 식중독세균을 검출하는 대부분의 전통적인 방법들은 분리하고자 하는 미생물에 적합한 선택배지에 의존할 수밖에 없다. 이러한 선택배지들은 높은 경제성에도 불구하고 오래 걸려 때를 놓치게 되는 소요 시간이 항상 걸림돌로 작용하고 있으며, 하나의 선택배지로 한의 균만을 선택적으로 분리해 내는 등의 단점이 있다. 이러한 단점을 최소화하기 위하여 IMS 등 면역학적 또는 분자생물학적 기법들을 접목시키고 있고, 증균에서 분리와 확인을 동시에 할 수 있는 package 형태의 제품들이 시판되고 있다. 또한 이러한 제품 중 일부는 국제표준기구로부터 인증을 받았고 대부분 chromogenic 기질을 함유한 선택배지들이 포함되어 있을 만큼 신뢰도가 높다고 할 수 있다. 그러나 선택배지 자체만은 이들 단점을 해결할 수 없어 항체를 활용한 신속, 간편하고 환경친화적인 ELISA법, 검출장비가 불필요하여 가장 신속, 간편하게 현장에서 사용하도록 기술을 향상시킨 paper-strip kit나 ELISA 분석 시 직면하는 시료의 matrix effect를 최소화할 수 있다는 장점을 지닌 형광면역분석법 (fluoroimmunoassay)등 새로운 기술이 용도에 맞게 다양하게 개발되고 있다. 또한 동시진단 능력이 우수한 현장 진단형 시스템이 개발될 경우, 향후 신 시장 창출, 바이오칩 기술발전, 식중독균을 포함한 위해 미생물의 동시진단 및 역학조사 등에 지대한 기여를 할 것으로 판단된다. 식품에서 식품위해미생물 검출에 있어서 가장 이상적인 방법은 검출과정이 간단하고 경제적이며 정확하여야 한다는 것이다. 또한 정량적 결과 산출이 가능하여야 하고, 자동화된 방법으로 전환이 가능하여야 산업에 적용될 수 있다는 것인데, 이러한 이상적인 검출방법은 현재까지 존재하지 않는다. 다만, 여러 방법들이 각각의 장점을 갖고 있을 뿐이다. 즉, 현실적 대안은 현재까지 개발된 각각의 방법을 목적과 대상에 따라 시의적절하게 병용 사용하여야 한다는 것이다.

Recently, speedy, convenient and easy detection technologies have been developed rapidly and on the contrary, studies on development of traditional detectors applying biochemical characteristics has gradually been decreased. This review examined trend in current studies on detection of food-borne pathogenic microorganisms in the fields of selective media, immuno-assay, Polymerase Chain Reaction (PCR), microarray, terahertz spectroscopy & imagination and so on. Most traditional methods to detect the organisms from food matrix rely on selective media and such a method have disadvantages like long time requirement and distinguishing one species only from each selective medium although they are highly economical. Various new convenient methods such as Enzyme Linked Immuno-sorbent Assay (ELISA), paper-strip kit, fluoroimmunoassay etc. have been developed. The most ideal method for detecting food-borne pathogenic microorganisms in foods should be accurate, convenient, rapid and economical. Additionally, it is needed that capabilities of quantitative analysis and automation to be applied to industries.

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기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
식품 중 결합형 3-MCPD 오염실태조사 강영운, 김동술, 박성국, 서정혁 pp.289-293 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
식품 중 곰팡이독소 안전기준 관리 강길진, 이연경, 정경희, 한상배, 오혜영, 김혜정, 박선희 pp.281-288 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
건조에 따른 채소류 중의 이산화황함량 분석 하성용, 김현정, 우성민, 이준배, 김양선, 반경녀, 김희연, 장영미, 조유진, 박종석, 김미혜 pp.303-309 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
3-MCPD 지방산에스테르 분석법 우성민, 오재호, 장영미, 김미혜 pp.294-302 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
건포류 식품의 안전실태 조사 서계원, 김종필, 홍삼재, 조배식, 강경리, 양용식, 문용운, 김은선 pp.310-319 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
Comparison of Common Enrichment Methods for Recovery of Yersinia Enterocolitica from Artificially Inoculated Swine Feed Samples Joo-Sung Kim, F.A. Draughon pp.320-324 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
사용시간 및 온도조건 변화에 따른 살균소독제의 유효성 김형일, 김소희, 박성관, 곽인신, 성준현, 임호수, 김후정 pp.325-332 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
누룽지 생산시설에 대한 미생물학적 오염도 평가 도윤호, 이경윤, 한의정, 최정식, 정유경, 박지현, 노경환, 김성수, 최신영 pp.333-340 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
국내산 조제유류에서의 위해 미생물 모니터링 김영조, 문진산, 박현정, 허은정, 김지호, 이희수, 위성환 pp.341-345 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
고들빼기의 성분분석과 항산화효과 김미정, 박희숙, 이창일, 김필년, 허완, 손진창, 김성환, 이도영 pp.354-359 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
저장 유통중 시어진 된장의 화학적 성분 연구 신동화, 강금성, 정도연, 한금수, 이지영 pp.360-366 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
통영항의 해수 및 저질의 위생학적 특성 박준용, 김영인, 배기성, 오광수, 최종덕 pp.367-375 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
LC/TOFMS를 이용한 생체시료의 내인성 대사체 분석법 개발 이인선, 이정희, 조수현, 조양하, 최돈웅, 김진호, 조수열, 심선보, 박혜진, 이진희, 이지현, 황인선, 김성일 pp.388-394 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
국내 유통 중인 채소류의 납, 카드뮴 함량 모니터링 심지연, 오현숙, 김민아, 이효정, 이상민, 조태용, 이윤애, 이륜경, 장미란 pp.395-401 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
한약재의 약용부위별 중금속 함량 및 탕 액에서의 이행률 조사 정삼주, 강성태, 한창호, 김수진, 김윤희, 김유경, 김복순, 최병현, 고숙경 pp.402-409 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
건강기능식품 안전관리 연구방향 정기화 pp.410-417 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
신기술 이용 식중독균 신속검출법 개발 동향 분석 김현주, 정명섭, 오덕환, 전향숙, 하상도, 박경진, 김용수 pp.376-387 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
젖소농가의 착유시설에 따른 친환경세제의 세척에 미치는 영향 박중국, 김창현 pp.346-353 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )

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참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Untitled 미소장
2 Untitled 미소장
3 Update on media for isolation of Enterobacteriaceae from foods. ISSN: 0168-1605. Vol. 45. pp. 43-53 미소장
4 Untitled 미소장
5 Evaluation of techniques for enrichment and isolation of Escherichia coli O157:H7 from artificially contaminated sprouts 네이버 미소장
6 Comparison of two chromogenic media for the detection of Listeria monocytogenes with the plating media recommended by EN/DIN 11290-1 네이버 미소장
7 Atypical colonial morphology and low recoveries of Listeria monocytogenes strains on Oxford, PALCAM, Rapid'L.mono and ALOA solid media. ISSN: 0167-7012. Vol. 57. pp. 251-258 미소장
8 New chromogenic plating media for detection and enumeration of pathogenic Listeria spp.-an overview. ISSN: 0168-1605. Vol. 95. pp. 1-9 미소장
9 Detection and Isolation of Foodborne Bacteria using Conventional Culture Media 네이버 미소장
10 Untitled 미소장
11 Untitled 미소장
12 Untitled 미소장
13 Untitled 미소장
14 Untitled 미소장
15 Immunological methods in food microbiology 네이버 미소장
16 Untitled 미소장
17 Untitled 미소장
18 The use of immunological methods to detect and identify bacteria in the environment. ISSN: 0734-9750. Vol. 13. pp. 75-90 미소장
19 Food microbiology: a laboratory manual 네이버 미소장
20 Incidence and polymerase chain reaction assay of Listeria monocytogenes from raw milk in Gyeongnam Province of Korea. 네이버 미소장
21 Untitled 미소장
22 Untitled 미소장
23 Characterization of the predominant spoilage bacteria in sliced vacuum-packed cooked ham based on 16S rDNA-DGGE 네이버 미소장
24 Inactivation of food spoilage bacteria by high pressure processing: Evaluation with conventional media and PCR–DGGE analysis 네이버 미소장
25 Culture free DGGE and cloning based monitoring of changes in bacterial communities of salad due to processing. ISSN: 0278-6915. Vol. 43. pp. 1595-1605 미소장
26 Application of denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE) analysis to evaluate acetic acid bacteria in traditional balsamic vinegar. ISSN: 0740-0020. Vol. 23. pp. 809-813 미소장
27 A PCR-TGGE (Temperature Gradient Gel Electrophoresis) technique to assess differentiation among enological Saccharomyces cerevisiae strains 네이버 미소장
28 Untitled 미소장
29 Untitled 미소장
30 Using the PCR–RFLP method to identify the species of different processed products of billfish meats 네이버 미소장
31 Genetic analysis using random amplified polymorphic DNA markers. 네이버 미소장
32 Notes : Identification of Potential Species-Specific Marker in Several Fish Species by RAPD Using Universal Rice Primers 소장
33 Incidence of Klebsiella pneumonia in street foods sold in Malaysia and their characterization by antibiotic resistance, plasmid profiling, and RAPD–PCR analysis 네이버 미소장
34 Development of a RAPD-PCR method for identification of Bacillus species isolated from Cheonggukjang 네이버 미소장
35 Untitled 미소장
36 The distinction of pathogenic Vibrio cholerae groups using arbitrarily primed PCR fingerprints 네이버 미소장
37 Detection of the frequency, antimicrobial susceptibility, and genotypic discrimination of Aeromonas strains isolated from municipally treated tap water samples by cultivation and AP-PCR 네이버 미소장
38 DNA-probe를 이용한 미생물 검출 진단 방법의 개발 네이버 미소장
39 Advances in Clinical Chemistry 네이버 미소장
40 A microarray for monitoring the production of mycotoxins in food 네이버 미소장
41 테라헤르츠 분광/영상을 이용한 식품위해요소의 검출 네이버 미소장
42 Untitled 미소장
43 Potential for Detection of Explosive and Biological Hazards with Electronic Terahertz Systems 네이버 미소장
44 Detection of foreign bodies in chocolate with pulsed terahertz spectroscopy 네이버 미소장
45 Separation of large DNA molecules by pulsed-field gel electrophoresis : A review of the basic phenomenology 네이버 미소장
46 Untitled 미소장
47 Untitled 미소장
48 PFGE genotyping and antimicrobial susceptibility of Campylobacter in retail poultry meat in Estonia 네이버 미소장
49 Characterization of Staphylococcus aureus strains associated with food poisoning outbreaks in France 네이버 미소장
50 Phage types, virulence genes and PFGE profiles of Shiga toxin-producing Escherichia coli O157:H7 isolated from raw beef, soft cheese and vegetables in Lima (Peru) 네이버 미소장
51 Untitled 미소장
52 Untitled 미소장
53 Untitled 미소장
54 Untitled 미소장
55 Untitled 미소장
56 Community analysis by Biolog: curve integration for statistical analysis of activated sludge microbial habitats 네이버 미소장
57 DNA Based Classification of Food Associated Enterobacteriaceae Previously Identified by Biolog GN Microplates 네이버 미소장
58 Characterization of enterococci populations in livestock manure using BIOLOG 네이버 미소장
59 Microbiology of striped bass grown in three aquaculture systems. ISSN: 0740-0020. Vol. 14. pp. 255-264 미소장
60 Identification of contamination sources of Bacillus cereus in pasteurized milk 네이버 미소장
61 Identification of foodborne bacteria by infrared spectroscopy using cellular fatty acid methyl esters. ISSN: 0167-7012. Vol. 55. pp. 709-716 미소장
62 Tracing the food sources of isolated strains of Listeria monocytogenes through fatty acid profiles analysis. ISSN: 0956-7135. Vol. 21. pp. 1092-1098 미소장
63 HACCP-based food quality control and rapid detection methods for microorganisms 네이버 미소장
64 Application of the microbiological method DEFT/APC to detect minimally processed vegetables treated with gamma radiation. ISSN: 0969-806x. Vol. 78. pp. 691-693 미소장
65 Untitled 미소장
66 Untitled 미소장
67 Rapid detection of Escherichia coli O157:H7 using immuno-magnetic flow cytometry in ground beef, apple juice, and milk 네이버 미소장
68 Assessment of Inactivation for Salmonella spp. on Chicken Meat using Confocal Laser Microscopy and Flow Cytometry 소장
69 Radiation sensitivity of selected pathogens in ice cream 네이버 미소장
70 Characterization and identification of microflora from soaked cod and respective salted raw materials 네이버 미소장
71 Immunoconcentration of Shiga toxin-producing Escherichia coli O157 from animal faeces and raw meats by using Dynabeads anti- E. coli O157 and the VIDAS system 네이버 미소장
72 The development of an efficient and rapid enzyme linked fluorescent assay method for the detection of Listeria spp. from foods 네이버 미소장
73 Analysis of bacterial populations in the gut of developing cod larvae and identification of Vibrio logei, Vibrio anguillarum and Vibrio splendidus as pathogens of cod larvae 네이버 미소장
74 PCR-based fingerprinting techniques for rapid detection of animal species in meat products 네이버 미소장
75 Methods for the isolation and identification of Listeria spp. and Listeria monocytogenes: a review 네이버 미소장
76 Collaborative evaluation of detection methods for Escherichia coli O157:H7 from radish sprouts and ground beef. ISSN: 0168-1605. Vol. 46. pp. 27-36 미소장
77 Species identification in anchovy pastes from the market by PCR-RFLP technique 네이버 미소장
78 DNA microarray technology in nutraceutical and food safety. ISSN: 0378-4274. Vol. 150. pp. 29-42 미소장

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