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기사명/저자명
종균 첨가시기 및 함량을 달리하여 제조한 콩알메주 된장의 품질 특성 = Quality Characteristics of Whole Soybean Meju Doenjang Prepared with Addition Times and Starter Contents / 정은지, 윤향식, 김익제, 홍성택, 김소영, 길나영, 한남수, 엄현주 인기도
발행사항
부산 : 한국식품영양과학회, 2018.11.30
수록지명
한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean society of food science and nutrition. 제47권 제11호 (2018년 11월), p.1159-1168
자료실
[서울관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울관)
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2019039392
주기사항
한국연구재단에서 제공한 KCI 등재학술(후보)지임

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권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
도라지, 더덕 그리고 잔대 추출물의 대식세포 면역조절 활성 = Immunomodulatory Activity of Platycodon grandiflorum, Codonopsis lanceolata, and Adenophora triphylla Extracts in Macrophage Cells 김은혜, 곽지영, 정미자 p.1069-1075
황태껍질 발효물의 고지방식이 유도 비만 마우스에서 체지방 및 혈청지질 개선 효과 = Improved Effects of Fermented Stockfish of Alaska Pollack Skin (FSAP H-Ⅰ, Ⅱ) on Adiposity and Serum Lipids Levels in High Fat-Induced Obese Mouse 이민석, 강순아 p.1059-1068
pH-Stat 및 Multi-Step In Vitro 소화모델을 이용한 Algae Oil과 DAG-Rich Algae Oil의 가수분해 특성 평가 = Hydrolytic Properties of Algae Oil and DAG-Rich Algae Oil Using pH-Stat and Multi-Step In Vitro Digestion Models 장현준, 나보람, 이정희 p.1118-1127 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
초산발효가 홍국발효 콩 식초의 생리활성 성분의 농도에 미치는 영향 = Effects of Acetic Acid Fermentation on Contents of Bioactive Components in Soy-Koji Vinegar Brewed from Monascus-Fermented Soybeans 황지영, 표영희 p.1128-1135 원문보기 (음성지원, 국회도서관 방문 후 이용 가능 )
국내 시판 호상 요구르트의 품질 특성 분석 = Quality Characteristics of Commercial Semisolid Type Yogurt in Korea 원주인, 이지현, 박혜인, 조여울, 최인덕, 이석기, 박혜영, 박지영, 오세관, 한상익, 최혜선 p.1185-1190
아세톤 추출에 의한 빵 중 프로판산 분석 = Propanoic Acid Analysis by Acetone Extraction from Bread 황지현, 신대용, 오창환 p.1136-1143
고추냉이가 첨가된 식용유지의 튀김 공정에서의 특성 검토 = Characterization of Edible Oil Containing Wasabi during Frying Process 김회성, 김다솜, 이주경, 홍성준, 조진주, 우성민, 신의철 p.1191-1199
참죽나무 열매의 항산화 및 Elastase, Collagenase, Hyaluronidase, α-Glucosidase 저해 효과 = Anti-Oxidant and Inhibitory Activities on Elastase, Collagenase, Hyaluronidase, and α-Glucosidase of Cedrela sinensis Fruits 임수빈, 김명욱, 이은호, 김예진, 조은비, 박경일, 강인규, 조영제 p.1085-1092
장수풍뎅이 유충 유지 및 탈지분말의 품질 특성 = Quality Characteristics of Oil and Defatted Powder from Allomyrina dichotoma Larvae 장현욱, 최송이, 최한석, 박신영, 정석태, 여수환, 박보람 p.1153-1158
끄라차이담 발효물의 항산화 활성과 Tyrosinase 및 Elastase 저해활성 = Antioxidant Activity of Fermented Kaempferia parviflora and Inhibitory Action against Tyrosinase and Elastase 최미현, 김경희, 육홍선 p.1076-1084
미더덕의 생리활성이 향상된 아임계수 추출물의 제조 = Preparation of Subcritical Water Extract with Improved Physiological Activity of Styela clava 조민지, 한지경, 성수창, 이승철 p.1112-1117
국내 다소비 버섯의 영양성분 함량 및 항산화 활성 = Nutritional Compositions and Antioxidant Activities of Frequently Consumed Mushrooms in Korea 이경민, 심웅, 최용민, 이준수 p.1178-1184
국내산 발효차와 허브를 혼합한 차의 소비자 기호도 조사 = Consumer Acceptability of Blended Tea with Korean Fermented Tea and Herbs 김지현, 신동영, 최갑성, 전순실 p.1169-1177
종균 첨가시기 및 함량을 달리하여 제조한 콩알메주 된장의 품질 특성 = Quality Characteristics of Whole Soybean Meju Doenjang Prepared with Addition Times and Starter Contents 정은지, 윤향식, 김익제, 홍성택, 김소영, 길나영, 한남수, 엄현주 p.1159-1168
신육성 품종인 루비에스(Ruby S; Malus pumila Mill.) 사과껍질의 항산화, 건강 기능성 및 미용식품 활성 = Anti-Oxidative, Health Functional, and Beauty Food Activities of Extract from Newly Bred Ruby S Apple (Malus pumila Mill.) Peel 이은호, 김예진, 권순일, 김정희, 강인규, 정희영, 박경일, 조영제 p.1093-1102
추출용매에 따른 해방풍 잎 추출물의 피부 미백 및 주름 개선 효과 = Whitening and Anti-Wrinkle Effects of Glehnia Radix Leaf Extracts according to Extraction Solvent 구율리, 김선원, 홍주헌 p.1103-1111
고추냉이의 이화학적 특성 및 전자센서를 통한 맛 성분 탐색 = Physicochemical Properties and Taste Measurement Using an Electronic Sensor in Wasabia koreana Nakai 김회성, 우성민, 신의철 p.1144-1152

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참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Kim YS. 2014. Isolation of microbes for industrial fermentation from traditionally fermented soybean products and their characterization. PhD Dissertation. Chonbuk National University, Jeonbuk, Korea. p 14. 미소장
2 Lee IK, Kim JG. 2002. Effects of dietary supplementation of Korean soybean paste (doen-jang) on the lipid metabolism in rats fed a high fat and/or a high cholesterol diet. J Korean Public Health Assoc 28: 282-305. 미소장
3 Hyun KW, Lee JS, Ham JH, Choi SY. 2005. Isolation and identification of microorganism with potent fibrinolytic activity from Korean traditional doenjang. Kor J Microbiol Biotechnol 33: 24-28. 미소장
4 Lee MJ, Kim HD, Park JW, Kim DS. 1992. Comparison of the antioxidant activity of melanoidin with commercial antioxidants and their synergistic effects. J Korean Soc Food Nutr 21: 686-692. 미소장
5 Immunostimulatory Effects of Traditional Doenjang 소장
6 Yu R, Park SA, Chung DK, Nam HS, Shin ZI. 1996. Effect of soybean hydrolysate on hypertension in spontaneously hypertensive rats. J Korean Soc Food Sci Nutr 25: 1031-1036. 미소장
7 Isolation of Biogenic Amines-Degrading Strains of Bacillus subtilis and Bacillus amyloliquefaciens from Traditionally Fermented Soybean Products 소장
8 Jeong DW, Kim HR, Jung G, Han S, Kim CT, Lee JH. 2014. Bacterial community migration in the ripening of doenjang, a traditional Korean fermented soybean food. J Microbiol Biotechnol 24: 648-660. 미소장
9 Evaluation of Biogenic Amines in Korean Commercial Fermented Foods 소장
10 Biogenic amines in Jeotkals, Korean salted and fermented fish products 네이버 미소장
11 KFDA. 2011. Food standards codex Ⅰ-Ⅵ-6. Korea Food and Drug Administration, Seoul, Korea. p 2. 미소장
12 Quality Changes in Doenjang upon Fermentation with Two Different Bacillus subtilis Strains 소장
13 AOAC. 2002. Official methods of analysis. 14th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA. p 50-58. 미소장
14 Change of quality properties of Doenjang according to soaking method in brine 소장
15 Amerine MA, Ough CS. 1980. Methods for analysis of musts and win. Wiley & Sons, New York, NY, USA. p 176-180. 미소장
16 The Antioxidant Activities of the Some Commercial Teas 소장
17 Quality characteristics of Doenjang depending on various salt concentration during long-term fermentation period 소장
18 Physicochemical properties of Doenjang using grain type Meju fermented by Aspergillus oryzae and protease 소장
19 Park SK, Seo KI, Son MY, Moon JS, Lee YH. 2000. Quality characteristics of home-made doenjang, a traditional Korean soybean paste. Korean J Food Cook Sci 16: 121-127. 미소장
20 Kang HJ, Yoo JA, Park JM, Kim SH, Song IG, Choi HS, Yoon HS. 2013. Quality characteristics of black soybean paste (Daemacjang) with mixture ratio of black soybean, barley and salt concentration. Korean J Food Nutr 26: 266-272. 미소장
21 Quality Characteristics and Antioxidant Activity of Buckwheat Soksungjang Prepared with Different Material Formula 소장
22 Jung SW, Kwon DJ, Koo MS, Kim YS. 1994. Quality characteristics and acceptance for Doenjang prepared with rice. Agric Chem Biotechnol 37: 266-271. 미소장
23 Rho JD, Choi SY, Lee SJ. 2008. Quality characteristics of soybean pastes (doenjang) prepared using different types of microorganisms and mixing ratios. Korean J Food Cook Sci 24: 243-250. 미소장
24 Quality Characteristics of Doenjang (Soybean Paste) Prepared with Germinated Regular Soybean and Black Soybean 소장
25 An HS, Bae JS, Lee TS. 1987. Comparison of free amino acids, sugars and organic acids in soy bean paste prepared with various organisms. J Korean Agric Chem Sci 30: 345-350. 미소장
26 Kim SS, Kim SK, Ryu MK, Cheigh HS. 1983. Studies on the color improvement of Doenjang (fermented soybean paste) using various Aspergillus oryzae strains. Korean J Appl Microbiol Bioeng 11: 67-74. 미소장
27 Effect of Solar Salt on the Quality Characteristics of Doenjang 소장
28 Kim DW. 1990. Food chemistry. Thamkudang, Seoul, Korea. p 401-447. 미소장
29 Saccharides of Miso during Manufacturing (Part 2) 네이버 미소장
30 Changes of Color in Doenjang by Different Browing Factors 소장
31 Color and Quality Properties of Doenjang Added with Citric Acid and Phytic Acid 소장
32 Effect of the container and temperature on the quality of buckwheat (Fagopyrum esculentum) Soksungjang during storage 소장
33 Quality characteristics of popped rice Doenjang prepared with Bacillus subtilis strains 소장
34 Li X, Zhang Y, Wei Z, Guan Z, Cai Y, Liao X. 2016. Antifungal activity of isolated Bacillus amyloliquefaciens SYBC H47 for the biocontrol of peach gummosis. PLoS One 11:e0162125. 미소장
35 Choi HS, Park SY, Eom JS, Seo BY. 2018. Bacillus amyloliquefaciens HJ5-2 oligotrophic strain with anti Bacillus cereus activity and reduction of biogenic amine and compositions thereof. Korean Patent 1020180053001. 미소장
36 Kim JG. 2004. Changes of components affecting organoleptic quality during the ripening of traditional Korean soybean paste -amino nitrogen, amino acids, and color-. J Food Hyg Safety 19: 31-37. 미소장
37 Jun HI, Song GS. 2012. Quality characteristics of Deonjang added with yam (Dioscorea batatas). J Agric Life Sci 43:54-58. 미소장
38 Kang KK, Choi SY, Kim JS, Kim GC, Kim KM, Baek DR. 2016. Quality characteristics of buckwheat soksungjang and factory-style doenjang. Food Eng Prog 20: 379-385. 미소장
39 Quality Characteristic of Wheat Doenjang according to Mixing Ratio of Meju 소장
40 Quality properties on soy bean pastes made with microorganisms isolated from traditional soy bean pastes 소장
41 Ahn JB, Park JA, Jo H, Woo I, Lee SH, Jang KI. 2012. Quality characteristics and antioxidant activity of commercial Doenjang and traditional Doenjang in Korea. Korean J Food Nutr 25: 142-148. 미소장
42 Higher antioxidant properties of Chungkookjang, a fermented soybean paste, may be due to increased aglycone and malonylglycoside isoflavone during fermentation 네이버 미소장
43 Park KY, Jung KO. 2005. Fermented soybean products as functional foods: functional properties of Doenjang (fermented soybean paste). In Asian Functional Foods. Shi J, Ho CT, Shahidi F, eds. CRC Press, Boca Raton, FL, USA. p 555-596. 미소장
44 Studies on Physiological and Functional Properties of Susijang, Fermented Soybean Paste 소장
45 Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study 네이버 미소장
46 Warner HR, Butler RN, Sprott RL, Schneider EL. 1987. Modern biological theories of aging. Raven Press, New York, NY, USA. p 89. 미소장
47 Antioxidant Determinations by the Use of a Stable Free Radical 네이버 미소장
48 Interaction of Iron with Polyphenolic Compounds: Application to Antioxidant Characterization 네이버 미소장
49 Carotenoid Pigments in Seafoods and Aquaculture 네이버 미소장

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