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"Baromi2" is an improved resistant early maturing rice variety with floury endosperm, and is suitable for dry milling. This variety was developed in 2019 by crossing "Suweon542," which is ideal for dry milling, and "Jopyeong" by the rice breeding team at the National Institute of Crop Science, Rural Development Administration. The heading date of "Baromi2" was July 27 in the Honam Plains, 17 d earlier than that of "Seolgaeng." The culm length of "Baromi2" was 76 cm, which was almost the same as its check variety "Seolgaeng"; additionally, its panicle length, panicle number, and 1,000 grain-weight of brown rice were 23 cm, 11, and 18.4 g, respectively. "Baromi2" showed strong resistance against rice blast, bacterial blight, and stripe virus disease, but was susceptible to dwarf and brown and small brown planthoppers. The milled rice yield of "Baromi2" was approximately 475 kg/10a in the local adaptability test for 3 years in the late planting culture. The grain hardness of "Baromi2" with a floury endosperm was 2 and 3 times lower than that of "Seolgaeng" with opaque endosperm and "Jopyeong" with transparent endosperm, respectively. The rice flour of "Baromi2" exhibited superior physicochemical characteristics with respect to granule size and damaged starch content compared with any other check varieties. These results inferred that "Baromi2" was suitable for dry milling and for the processed rice industry, owing to its lower milling costs and eco-friendly milling methods (Registration No. 9052).

권호기사

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기사명 저자명 페이지 원문 목차
밀 유전자원의 단백질 특성 분석 및 글루텐 단백질 조성 평가 = Analysis of protein properties and gluten protein composition evaluation of wheat genetic resources 이명희, 최창현, 김경훈, 손재한, 박진희, 이고은, 최준용, 강천식, 손지영, 고종민, 김경민 p. 245-259

포도 'Tano Red' ×'Ruby Seedless' 집단에서 SNP 분자표지를 이용한 유전자지도 작성 = Construction of genetic linkage map in grape ‘tano red’ (Vitis labrusca × V. vinifera) × ‘ruby seedless’ (V. vinifera) F1 population using SNP markers 정승현, 임동준, 허윤영, 이준대 p. 260-275

형광영상을 이용한 옥수수 반수체 종자 선발 효율성 향상 = Improvement of selection efficiency of haploid maize seeds using fluorescence imaging 김영욱, 한정헌, 김재영, 김영태, 김년희, 이채원, 이서연, 김송림, 김문종, 류시환, 이홍로, 지현소, 김경환, 백정호 p. 276-284

GBS-SNP와 SSR을 이용한 배 ‘만풍배’와 ‘대원홍’ 종간 교배 집단의 고밀도 유전자 연관 지도 작성 = Construction of high-density genetic linkage map using GBS-SNPs and SSRs in interspecific hybrid derived from the cross between ‘Manpungbae’ and ‘Oharabeni’ Pear (Pyrus spp.) 김금선, 김윤경, 원경호, 신일섭, 강삼석, 김대일, 김정선, 정해원 p. 285-293

Assembly and comparative analysis of complete mitogenome of Silybum marianum (L.) Gaertner = 밀크시슬(Silybum marianum (L.) Gaertner.)의 미토콘드리아 유전체 조립과 비교분석 Jeongwoo Lee, Yedomon Ange Bovys Zoclanclounon, Hwajin Jung, Taeho Lee, Jeonggu Kim, Guhwang Park, Keunpyo Lee, Kwanghoon An, Jeehyoung Shim, Joonghyoun Chin, Suyoung Hong p. 294-304

충남평야지에서 극조생 '빠르미' 벼 이앙시기에 따른 생육 및 품질 변화 = Changes in growth and quality traits according to transplanting dates using 'Bbareumi', an extremely early maturing rice cultivar, in the Chungnam plain area 윤여태, 김규철, 조기원, 윤덕상 p. 305-314

돌콩(Glycine soja)의 침수 스트레스 관련 유전자 발굴을 위한 대량전사체 분석 = Transcriptome analysis for flooding stress-related gene identification in Glycine soja 김태겸, 박상용, 김재윤 p. 315-330

벼의 CRISPR/Cas9 기반 유전자 교정을 통한 내병성 및 내재해성 증진 연구 동향 = Research advances in improving disease resistance and abiotic stress tolerance using CRISPR/Cas9 gene editing in rice 김유림, 최시은, 윤인선, 김송림, 모영준 p. 331-344

밀 유전자원의 농업형질과 SSR마커를 이용한 다양성 분석 = Diversity analysis using agricultural traits and SSR markers of wheat germplasms 신명재, 오미애, 김경민, 왕샤오한, 김성훈, 한세희, Kebede Taye Desta, 최유미, 윤혜명, 이윤정, 이정윤, 이수경 p. 345-357

아그로박테리움 매개 밀 형질전환 = Agrobacterium-mediated transformation of wheat 박은지, 심재령, 양유정, 이샛별, 김범기, 김세원, 이종열 p. 358-368

벼 담수발아 내성 관련 양적형질 유전자좌 탐색 = Detection of QTLs related to submergence tolerance on germination stage in rice (Oryza sativa L.) 장성규, 김용철, 권순욱 p. 369-374

국내 벼 품종의 도열병 저항성 유전자 유전형 분석 = Evaluation of molecular markers linked to rice blast resistance gene in Korean rice varieties 이현숙, 하수경, 이창민, 박현수, 정지웅 p. 375-384

포장 특성이 우수한 고품질 복합내병충성 벼 품종 '드리미3호' 육성 = Breeding of "Drimi3ho" a high-quality, multi-resistant rice cultivar having excellent field agronomic traits 장윤희, 박재령, 김은경, 손재근, 이강섭, 김경민 p. 385-394

병에 강하고 수량성이 높은 중만생 흑미 품종 '제이제이603블랙' = Mid-late maturing high-yielding black rice cultivar "JJ603Black" with multiple-disease resistance 박현수, 이창민, 서정환, 박재령, 백만기, 정오영 p. 395-404

충남평야지에서 조기재배에 적합한 조생종 벼 '여르미' = "Yeoreumi," an early maturing rice cultivar adaptable for early-transplanting cultivation in the Chungnam plain area 윤여태, 김규철, 조기원, 정종태, 윤덕상 p. 405-410

2모작 적응 준조숙 내탈립 대립 다수성 콩 품종 '선유2호' = Semi-early maturing, shattering resistant, large seed, and high yield soybean cultivar, "Seonyu2ho," for double cropping 강범규, 서정현, 김현태, 백인열, 최만수, 박장환, 윤홍태, 신상욱, 김홍식, 곽도연 [외] p. 411-420

단백질 함량 증가 고품질 특수미 '드리미5호' 육성 = Breeding of a rice cultivar "Drimi5ho" with high protein content and high-quality specialty 박재령, 김은경, 장윤희, 이강섭, 김경민 p. 421-432

분질배유를 지녀 건식제분 쌀가루 제조에 유리한 조생종, '바로미2' = Early maturing rice variety "Baromi2" with a floury endosperm and suitable for dry-milling of rice grain 하수경, 김보경, 황운하, 모영준, 정종민, 이동규, 김우재, 김정주, 정지웅 p. 433-441

흰앙금 제조에 적합한 종피색이 황백색인 팥 '흰나래' 육성 = Breeding and characteristics of adzukibean (Vigna angularis) variety "Huinnarae" with yellowish white seed coat color 송석보, 최명은, 추지호, 김지영, 이병원, 한상익 p. 442-447

과피가 얇고 과심이 작은 배 '센스올' = "CenSall," a pear cultivar with thin fruit skin and small core 정해원, 김금선, 신일섭, 강삼석, 이별하나, 김윤경, 이인복, 원경호 p. 448-452

진한 녹색자엽을 가진 극대립 검정콩 '새바람' = Black soybean cultivar "Saebaram" with dark green cotyledons and a large seed size 이지윤, 손창기, 배정숙, 조현태, 최홍집, 이정동, 조현 p. 453-460

다수성 진한 녹색자엽 검정콩 '경흑청' = Black soybean cultivar 'Gyeongheukcheong' with dark green cotyledon and high yield potential 이지윤, 손창기, 배정숙, 조현태, 최홍집, 이정동, 조현 p. 461-468

다수성 내탈립 녹자엽 검정콩 '청자5호' = Black soybean cultivar 'Cheongja5' with high yield and pod shattering tolerance 서정현, 강범규, 백인열, 한원영, 최만수, 이병원, 윤홍태, 김홍식, 고지연, 김준회, 허수빈, 황재복, 김춘송 p. 469-475

원추형 수관을 가진 반송 신품종 '예다솔' = 'Yedasol' : a cultivar of multi-stem Korean red pine (Pinus densiflora f. multicaulis Uyeki) with conical crown form 신한나, 권순호, 권해연 p. 476-479

중립 혼반용 검정 땅콩 신품종 흑찬 = 'Heukchan' : a medium-sized black peanut variety for cooking with rice 오은영, 김성업, 김정인, 김민영, 김상우, 이정은, 이은수, 조광수, 이명희 p. 480-487

항산화 활성이 높은 검정색 맥주보리 '흑호' = 'Heugho' : a variety of black malting barley (Hordeum vulgare L.) with high antioxidant capacity and good brewing quality 박슬기, 김양길, 박진천, 이창현, 강천식, 김경호, 박태일, 윤영미 p. 488-496