본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

초록보기

This study was conducted to optimize the rice paper roll processing conditions with frozen rainbow trout Oncorhynchus mykiss meat (RPR-FRT) treated with polysaccharide and TGase using a response surface methodology and to examine their quality characteristics. The RSM results for the RPR-FRT showed that the optimum condition for the garlic-pepper mixture was 21.2 g and that for starch was 22.6 g based on 150 g of RPR-FRT. The RPR-FRT contained 58.47 g/100 g of moisture, 8.57 g/100 g of crude protein, 3.28 g/100 g of crude lipid, and 1.00 g/100 g of ash. The vitamin E content was 1,010.91 μg/100 g. Based on their contents, the samples could be considered good supplements for P, Cr, and Se. The RPR-FRT contained unsaturated fatty acids (75.84%), DHA (10.33%), and EPA (2.56%). Anserine, arginine, glycine, and taurine accounted for 41.93%, 11.27%, 7.13%, and 7.00% of free amino acids in the RPR-FRT, respectively. The sulfur compounds in the RPR-FRT constituted 73.16% of the total flavor compounds. The RPR-FRT prepared using the optimum conditions was superior in masking off-flavor and showed improved nutritional content.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
다당류 및 TGase를 처리한 동결 무지개송어(Oncorhynchus mykiss)를 활용한 라이스페이퍼롤의 품질 특성 = Quality characteristics of rice paper roll with frozen rainbow trout Oncorhynchus mykiss meat treated with polysaccharide and TGase 박혜민, 이종봉, 안병규, 이우진, 인정진, 한형구, 손승아, 배연주, 심길보 p. 585-595

시판 식해의 건강 기능 특성 = Health-promoting functional properties of commercial Sik-haes 강상인, 최유리, 박선영, 박시형, 오선화, 김진수 p. 596-605

식해 소재로서 넙치(Paralichthys olivaceus) 크기의 최적화 및 이를 활용한 식해의 품질 특성 = Optimization of olive flounder Paralichthys olivaceus size as a raw material for Sikhae and quality characteristics of Sikhae with suitable olive flounder paralichthys olivaceus weight 강상인, 최유리, 박선영, 박시형, 박지훈, 조혜정, 허민수, 김진수 p. 606-614

진도 의신 해역의 해수 및 전복(Haliotis discus hannai)에 대한 세균학적 위생 안전성 평가 = Assessment of bacteriological sanitary safety of the seawater and abalone Haliotis discus hannai, in the Jindo Uisin Area, Korea 김덕훈, 박현진, 최우석, 신순범, 박큰바위, 김풍호 p. 615-625

경상남도 유통 어패류와 해양환경에서 분리된 비브리오균속 (Vibrio spp.) 분포 및 항생제 내성 특성 = Distribution and antibiotic resistance of Vibrio spp. isolated from fishery products and coastal areas in Gyeongsangnam-do 탁진영, 박정길, 엄지영, 최수완, 황나람, 김미숙, 김제동 p. 626-633

뱀장어(Anguilla japonica)용 사료 기능성 첨가제로써의 발효 혈분 이용성 평가 = Evaluation of fermented blood meal as a functional additive in the diet of Japanese eel Anguilla japonica 김수혁, 신재범, 이연지, 김원훈, 문상욱, 유행수, 이경준 p. 634-643

동해안 서식 동해코끼리조개(Panopea sp.)의 세로토닌 주사에 따른 산란 유발과 다정수정 방지를 위한 정자밀도에 따른 유생발달 = Effects of serotonin injection on spawning and modulation of sperm densities for preventing polyspermy to achieve larval development in Eastern Gooeyduck clam Panopea sp. distributed on the East Coast of Korea 박진철, 권오남 p. 644-650

바이오로거 부착 위치가 점농어(Lateolabrax maculatus)의 혈액 성상 및 바이오로거 부착효율에 미치는 영향 = Effect of bio-logger attachment location on blood characteristics and bio-logger attachment efficiency in spotted sea bass Lateolabrax maculatus 오승용 p. 651-659

넙치(Paralichthys olivaceus) 산소 소비율에 미치는 Pop-up Satellite Archival Tag (PSAT) 체외 부착과 수온의 영향 = External attachment of pop-up satellite archival tag (PSAT) and water temperature affect oxygen consumption rate of the olive flounder Paralichthys olivaceus 이근수, 강필준, 박혜미, 오승용 p. 660-666

한국 서남해에 서식하는 삼치(Scomberomorus niphonius)의 성숙과 산란 = Maturity and spawning of spanish mackerel Scomberomorus niphonius in the southwestern waters of Korea 문성용, 백근욱, 진수연, 김희용 p. 667-675

낙동강 수계 위천에 서식하는 큰납지리(Acheilognathus macropterus) (Pisces: Cyprinidae)의 초기생활사 = Early life history of Acheilognathus macropterus (Pisces: Cyprinidae) in the Wicheon Stream of Nakdonggang River 박재민, 한경호 p. 676-683

한국 연안산 지충이(Sargassum thunbergii)의 생태 = Ecology of Sargassum thunbergii along the Korean Coast 서지오, 박형섭, 정원기, 김남길 p. 684-690

한국 제주 연안의 조하대 해조상 및 군집구조 모니터링(2016–2018) = Monitoring of marine algal flora and community structure in subtidal zone around Jeju Coasts, Korea (2016-2018) 김보연, 한송헌, 김정년, 고준철 p. 691-700

한국 근해 태평양난바다곤쟁이(Euphausia pacifica)의 유전적 개체군 구조 = Genetic population structure of Euphausia pacifica in Korean Waters 이보람, 박원규, 지환성, 유효재 p. 701-707

황복(Takifugu obscurus♀)과 자주복(T. rubripes♂) 교잡종의 형태 비교 및 분자분석 = Morphological characteristics and molecular analysis of the hybrid Takifugu obscurus♀ × T. rubripes♂ 양서경, 김형선, 이진, 한경호 p. 708-715

환수량 조절을 통한 넙치(Paralichthys olivaceus) 육상 양어장의 전기 에너지 절감 효과 분석 = Analyse of the electric energy savings effects of adjusting water turnover on land-based fish farms raising olive flounder Paralichthys olivaceus 김남리, 박노백, 최진, 민병화 p. 716-720

국내 유통 중인 훈제 연어(Oncorhynchus keta)의 위생지표세균 및 Listeria monocytogenes 오염도 조사 = Investigation of hygiene indicator organisms and Listeria monocytogenes contamination in smoked salmon Oncorhynchus keta distributed in Korea 이수정, 이은우, 장원제 p. 721-727

한국 여수 연안에 출현하는 참문어(Octopus vulgaris)의 위내용물 조성 = Diet composition of common octopus Octopus vulgaris in the Coastal Waters of Yeosu, Korea 김호승, 진수연, 문성용, 김희용, 백근욱 p. 728-733

순환여과양식시스템에서 사료 공급 횟수가 연어(Oncorhynchus keta) 치어의 성장, 체조성 및 혈액성분에 미치는 영향 = Effect of different feeding frequency on the growth performance, hematological parameters and body nutrient composition of juvenile chum salmon Oncorhynchus keta reared in a recirculating aquaculture system 조규석, 장석우, 이유진, 이승형 p. 734-740

치어기 대서양참다랑어(Thunnus thynnus) 사료 내 아마인유의 이용성 평가 = Evaluation of dietary supplementation with linseed oil for juvenile Atlantic bluefin tuna Thunnus thynnus 지승철, 임종호, 신재형, 이경준 p. 741-748