본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

초록보기

‘Dahongmi’ was developed to enhance the quality of colored rice by crossing ‘Jeogjinju’, Korea’s red-brown colored rice variety, with ‘Junam’, a variety known for excellent cultivation characteristics. ‘Dahongmi’ is a mid-maturing cultivar harvested approximately 15 days later than ‘Jeogjinju’, suitable for the mid-central plains. Each ‘Dahongmi’ plant bears 14 panicles, similar to that in ‘Jeogjinju’ but with an additional 22 grains per panicle and a heavier 1000-grain weight compared to that of ‘Jeogjinju’. ‘Dahongmi’ exhibited superior low-temperature germination rate (85.1%) and a higher percentage of fertile grains at a cold-water irrigated nursery (36.2%) compared to ‘Jeogjinju’. The stem height of ‘Dahongmi’ is 89.7 cm, similar to that of ‘Jeogjinju’. However, ‘Dahongmi’ has a third node height 9 cm shorter than that of ‘Jeogjinju’, enhancing its resistance to lodging. Furthermore, it displayed resistance to leaf blast, bacterial leaf blight (K1, K2, and K3 strains), and rice stripe virus, ensuring stability during cultivation. The protein and amylose content of ‘Dahongmi’ are 5.5% and 18.9%, respectively, similar to that of ‘Jeogjinju’ (5.9%, 18.3%). The levels of antioxidant components such as total polyphenols and flavonoids are comparable to that of ‘Jeogjinju’. However, ‘Dahongmi’ does not exhibit resistance against bacterial leaf blight strain K3a and delphacidae, underscoring the importance of timely and balanced fertilization for effective early-stage management. ‘Dahongmi’ exhibits better yield, straw strength, and plant architecture compared to ‘Jeogjinju’. It has immense potential for augmenting the yield of high-antioxidant-pigmented rice varieties. In addition, it could provide valuable foundational data for the brown rice processing industry(Registration Number: 8680).

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
Analyzing pollen fertility based on micronuclei presence in yellow aneuploid Phalaenopsis = 소핵을 가진 노란 화색의 이수성 호접란의 꽃가루 생식력 분석 Samantha Serafin Sevilleno, Raisa Aone M. Cabahug-Braza, Hye Ryun An, Yoon-Jung Hwang p. 287-295

감마선 조사에 따른 감귤 품종별 생존율과 과실특성 및 가시길이에 미치는 영향 = Effect of gamma irradiation on survival, fruit characteristic, and thorn length in different varieties of citrus 최철우, 김민주, 진성범, 박석만, 윤수현 p. 296-302

디지털육종을 위한 RGB 이미지 기반 사과 과실 형태 측정 최적화 연구 = Optimization study of RGB image-based apple fruit measurement for digital breeding 유재일, 이채원, 이서연, 김영욱, 김년희, 송지선, 백정호, 조정건, 김경환 p. 303-310

통일형 벼의 가공 원료곡 활용을 위한 영양성분 및 품질 분석 = The nutritional components and quality analysis of several tongil type rice varieties for processing purposes 장성규, 성기운, 이지윤, 조수민, 권영호, 이소명, 이종희, 박동수, 오기원, 강주원 p. 311-320

더덕 및 씀바귀 참조전사체 단일 파일 DB 구축 = Construction of a single file reference transcriptome database for Deodeok (Codonopsis lanceolata) and Sseumbagwi (Ixeridium dentata) 이태호, 오윤호, 강지남, 이시명 p. 321-324

밀 영양성 강화를 위한 철과 아연 함량 및 이용 증진 연구 동향 = Research advances in biofortification and bioavailability of Fe and Zn for improving the nutritional value of wheat 박진희, 홍수민, 김경훈, 김경민, 이고은, 최명구, 강천식, 모영준, 박철수, 최창현 p. 325-349

밀 유전자원 다양성 연구 현황 = Research advances in diversity of wheat genetic resources 현도윤, 김재윤 p. 350-366

역병과 시들음병에 강한 흰색 참깨 품종 ‘강유’ = The white sesame variety ‘Kangyou’ with phytophthora blight and fusarium wilt disease resistance 김성업, 이정은, 오은영, 김정인, 김민영, 김상우, 이은수, 조광수, 이명희 p. 367-372

경남지역 적응 고품질 중만생종 벼 신품종 ‘아람’ 육성 = Breeding of the high-quality medium-late maturing rice variety ‘Aram’ in Gyeongnam province 성덕경, 김영광, 이병한, 남진우, 진영민, 황연현, 이성태, 윤수민, 이증주, 정정성 p. 373-380

재배안정성이 향상된 중생 다수성 적갈메 ‘다홍미’ = ‘Dahongmi’, a mid-maturing, high-yielding, red-brown colored rice cultivar with improved cultivation stability 이상범, 박향미, 정국현, 현웅조, 원용재, 이정희, 장정희, 이채영, 원태진, 최예슬, 전용희, 이윤승, 안억근 p. 381-388

저질소 비료 조건에서도 수량성이 높은 중만생 고품질 벼 품종 ‘남찬’ = High grain quality mid-late maturing rice cultivar ‘Namchan’ with high yield performance under low-nitrogen fertilizer conditions 박현수, 백만기, 이창민, 서정환, 박송희, 강경민, 박재령, 진민아, 정오영, 정지웅, 김기영 p. 389-399

산 함량이 높고 향기가 좋은 레몬 신품종 ‘제라몬’ 육성 = Development of the lemon cultivar ‘Jeramon’ with high acid content and good fragrance 최철우, 김민주, 윤수현, 박석만 p. 400-402

무측지 넓은 타원형계 수박 ‘순제로’ = ‘Soonzero’ : a diploid broad elliptic-shaped watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.) Mastum. and Nakai) without a secondary lateral branch 윤건식, 노솔지, 전유민, 윤철구, 박성원, 김은정, 김주형, 김태일 p. 403-408

낟알이 부드럽고 더 굵은 흰색 찰기장 ‘연희찰’ = ‘Yeonheechal’ : a soft, large, white, and glutinous proso millet variety (Panicum miliaceum L.) 추지호, 고지연, 송석보, 최명은, 한상익, 곽도연 p. 409-414

생산성이 높은 빨간색 미니 파프리카 ‘라온레드’ 육성 = Breeding a high-yield red mini paprika ‘Raon red’ 안철근, 김우일, 오주열, 박보경, 윤혜숙 p. 415-419