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본 연구에서는 제주도 양식장에서 사육되고 있는 붉바리 장내에서 균주를 분리·동정하여, 산업적으로 활용할 수 있는 프로바이오틱스의 잠재적 가능성을 평가하였다. 붉바리 장내에서 순수 분리된 129균주를 대상으로 1차적으로 자체적인 간이 항균활성 실험을 통해 clear zone이 10 mm 이상 되는 12균주를 선별하여 내담즙성, pH 농도별 내산성, 항산화 활성, 항생제 내성, API kti을 이용한 생리생화학적 특성 실험에 이용하였다. 각 특성 실험을 통해 probiotics으로 잠재적 가능성을 가진 균으로 선발되어진 미생물은 G1, G3, G15, G21, B1, B2, B3, B5 총 8종이다. 8종 중 B균주 그룹(B1, B2, B3, B5)은 G균주 그룹(G1, G3, G15, G21)보다 유의하게 높은 활성을 나타내었다. 선발되어진 미생물의 16S rRNA 염기서열 분석을 통한 계통 분석을 한 결과를 바탕으로 B1 균주는 L. paracasei B1, B2는 L. lactis B2, B3 균주는 Lb. plantarum B3, B5 균주는 L. lactis subsp. hordniae B5, G1은 B. licheniformis G1, G3는 B. velezensis G3, G15는 B. frigoritolerans G15, G21 균주는 B. pumilus G21로 명명하였다.
This study focused on isolating and identifying strains from the gut of Epinephelus akaara cultivated in aquaculture facilities on Jeju Island. The aim was to evaluate the potential of utilizing these strains as probiotics for industrial applications. A total of 129 strains were isolated from the gut of E. akaara and screened based on their ability to create a clear zone of 10 mm or more in a preliminary antimicrobial activity test. Twelve strains were selected for further analysis, including bile resistance, acid tolerance at different pH levels, antioxidant activity, antibiotic susceptibility, and biochemical characteristics using the API kit. Through these characteristic experiments, eight strains (G1, G3, G15, G21, B1, B2, B3, B5) were identified as having potential as probiotics. Among these, the B group strains (B1, B2, B3, B5) exhibited significantly higher activity compared to the G group strains (G1, G3, G15, G21). Based on the phylogenetic analysis of the 16S rRNA gene sequences of the selected microorganisms, the strains were named as follows: B1 strain as Lactobacillus paracasei B1, B2 strain as Lactococcus lactis B2, B3 strain as Lactobacillus plantarum B3, B5 strain as Lactococcus lactis subsp. hordniae B5, G1 strain as Bacillus licheniformis G1, G3 strain as Bacillus velezensis G3, G15 strain as Brevibacterium frigoritolerans G15, and G21 strain as Bacillus pumilus G21.*표시는 필수 입력사항입니다.
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