본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

초록보기

This study aimed to develop and commercialize abalone Haliotis discus hannai marinated in seasoned soy sauce (AM-S) for the elderly by adjusting its texture (hardness) and strengthening its nutritional components. The number of pounding cycles [X₁, 2–14 times] and heating time in a retort [X₂, 5–19 min] were selected as independent variables, and hardness (Y₁) and overall acceptance (Y₂) were selected as dependent variables. The optimal conditions for X₁ and X₂ were 12 pounding cycles and heating in a retort for 17 min, respectively. The hardness values 209.2×10³ N/m2 for the third method and 259.1×10³ N/m2 for the first method. The nutritional value was 13.1 g/100 g crude protein and vitamins A, D, and C were not detected. The mineral content was 33.2 mg/100 g calcium and 258.7 mg/100 g potassium. Organisms from the coliform group and Escherichia coli were not detected. Therefore, AM-S for the elderly was classified as a hardness- and nutrient-controlled product based on the standards and specifications of senior-friendly foods provided in the MFDS and classified as the first step of senior-friendly foods according to the standards and specifications of senior-friendly foods provided in the KS.

권호기사

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 목차
한국 진해만 해역 생산 패류 중 기억상실성패류독소 분석 = Analysis of amnesic shellfish poisoning (ASP) in shellfishes from Jinhae Bay in Korea 조성해, 김동욱, 유헌재, 천윤혜, 윤민철, 목종수, 이가정 p. 321-326

해수 중 신방오도료(Diuron and Irgarol 1051) 및 트리아진계 제초제(Prometryn)에 대한 LC-MS/MS동시 분석법 정립 = Simultaneous analysis of alternative antifouling agents (diuron and irgarol 1051) and triazine herbicide (prometryn) in seawater using LC/MS-MS 이미경, 이성규, 최민규 p. 327-335

미이용 해조류를 활용한 축우용 사료화에 따른 경제성과 환경성 분석 = Economic feasibility and environmental implications for the use of seaweed by-products as feed for ruminants 김남리, 황일기, 김삼철, 주영호, 김신권 p. 336-341

육성기 참돔(Pagrus major) 사료내 어분대체원으로서 동애등에(Hermetia illucens) 분 대체율 평가 = Evaluation of black soldier fly Hermetia illucens meal as a fish meal replacement for growing red seabream Pagrus major 김현종, 정성목, 배진호, 김강웅, 허상우 p. 342-348

전복(Haliotis discus hannai) 치패용 배합사료내 미역(Undaria pinnatifida) 대체원으로써 김(Porphyra tenera) 부산물의 대체 효과 = Effects of dietary substitution of Undaria pinnatifida with laver Porphyra tenera by-product on juvenile abalone Haliotis discus hannai 김준, 김강웅, 정성목, 배진호, 황일기, 김신권, 허상우 p. 349-354

양식 흰다리새우(Litopenaeus vannamei)의 혼합생약재 투여에 따른 항병력 조사 = Effects of medicinal herb extracts of Artemisia iwayomogi Kitamura and Angelica gigas Nakai on disease resistance in whiteleg shrimp Litopenaeus vannamei 김나영, 전은지, 김수경, 이남실, 김명석, 조미영 p. 355-363

한국 남해안 멸치(Engraulis japonicus)의 연령과 성장 연구 = Age and growth of anchovy Engraulis japonicus in the South Sea of Korea 정경미, 문성용, 정재묵, 김희용 p. 364-371

한국 해역에서 어획된 참조기(Larimichthys polyactis)의 연령과 성장 연구 = Age and growth of small yellow croaker Larimichthys polyactis using otoliths in the waters of Korea 김한주, 김정년, 손호선, 오택윤, 이정훈 p. 372-379

동해 포항 연안 문치가자미(Pseudopleuronectes yokohamae)의 성 성숙 = Sexual maturation of the marbled flounder Pseudopleuronectes yokohamae off the coastal waters of Pohang in the East Sea, Korea 최해영, 정경미, 박정호, 문성용, 성기창, 백근욱 p. 380-388

적조생물의 성장단계에 따른 세포 내·외 Reactive Oxygen Species (ROS) 변화 = Internal and external changes in reactive oxygen species (ROS) during the growth stages of harmful algal bloom species 이민지, 방단비, 신성수, 강윤자 p. 389-396

연안 부영양화 평가 = Evaluating coastal eutrophication : trophic state trends in Jinhae Bay, South Korea (2020-2023) : 한국 진해만의 최근 영양 상태(2020-2023) 김관우, 나수진, 강종완, 이수미, 최민규, 임재현 p. 397-409

지속가능한 어업인증제도와 어업개선사업에 관한 연구 = Sustainable fishery certification scheme and fishery improvement projects 김장근, 이재봉, 박두현, 박정호, 박희원, 임정현, 권유정 p. 410-422

한국 남해에 출현하는 붕장어(Conger myriaster)의 위내용물 조성 = Diet composition of whitespotted conger Conger myriaster in the South Sea of Korea 조준형, 정재묵, 김정년, 이정훈, 손호선, 김현지 p. 423-428

물성조절 기술을 활용한 고령친화식 전복(Haliotis discus hannai)장의 품질 특성 = Physicochemical characteristics of marinated abalone Haliotis discus hannai in seasoned soy sauce for the elderly using texture modification technology 손숙경, 배연주, 박선영, 조혜정, 심길보, 장미순, 오재영, 김진수 p. 429-437

통영 도산·풍화 해역 내 하수처리장 배출수가 패류생산해역에 미치는 영향 평가 = Assessment of the impact of wastewater treatment plant effluents on shellfish harvesting areas in the Dosan-Poonghwa Sea area of Tongyeong 신혜영, 조성래, 이장원, 김지훈, 박큰바위, 윤민철 p. 438-447

강도다리(Platichthys stellatus) 변태 과정에서 안구 이동의 방향에 관여하는 환경적 요인 = Effects of environmental factors on the eye direction in juvenile starry flounder Platichthys stellatus 김태민, 장현석, 박중열, 이효빈, 임한규 p. 448-458

개서대(Cynoglossus robustus) 생식소의 성숙 단계에 따른 디지털 색채 변화 = Digital color analysis for maturity assessment of robust tonguefish Cynoglossus robustus Gonads 최석진, 김영혜, 문경진 p. 459-466

제주도 서부 신창리 연안의 어류군집 특성 = Characteristics of fish assemblage in the coastal waters of Sinchang-ri in the western region of Jeju Island 고준철, 김보연, 한송헌, 김민선, 곽정현 p. 467-478

딥러닝을 활용한 유자망어선 조업행태 분류모델 개발 = Development of fishing activity classification model of drift gillnet fishing ship using deep learning technique 김광일, 김병엽, 유상록, 이정훈, 이경훈 p. 479-488

시중유통 양념젓갈 및 식해의 유기산 함량 비교 = Comparison of the organic acid content of commercial seasoning Jeotgal and Sikhae 이효림, 배연주, 손승아, 손숙경, 이종봉, 권가연, 박선현, 심길보 p. 489-496

흰다리새우(Penaeus vannamei) 사료 내 괭생이모자반(Sargassum horneri) Celluclast 가수분해물 이용성 평가 = Evaluation of dietary supplementation of Sargassum horneri celluclast hydrolysate for Pacific white shrimp Penaeus vannamei 김수아, 최인하, 김수혁, 이경준 p. 497-504