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[표제지 등]
발간사
목차
품종육성 12
1. 고품질 다수성 직파재배적응 신품종 '청담벼'(High Quality and High Yielding Rice Variety 'Cheongdam' Adaptable to Direct Seeding) / 최임수 ; 강경호 ; 양세준 ; 정오영 ; 정응기 ; 김홍열 ; 조영찬 ; 황홍구 ; 유해영 ; 김연규 ; 김명기 ; 오명규 ; 최인배 ; 전용희 ; 신영섭 ; 원용재 ; 예종두 ; 오인석 ; 이영태 14
2. 벼 중생 고품질 신품종 '청아벼'(A Medium-Maturing and High Quality Rice Cultivar "Cheonga") / 김연규 ; 홍하철 ; 황홍구 ; 조영찬 ; 최임수 ; 백만기 ; 김명기 ; 오명규 ; 양세준 ; 최인배 ; 최용환 ; 신영섭 ; 원용재 ; 이정일 ; 이점호 ; 김홍열 ; 이정희 ; 노재환 ; 김기종 ; 이영태 24
3. 벼 중생 적갈색미 신품종 '홍진주'(A New Reddish Brown color Rice Cultivar 'Hongjinju') / 이규성 ; 양창인 ; 최용환 ; 정국현 ; 정오영 ; 황홍구 ; 이점호 ; 김홍열 ; 홍하철 ; 이상복 ; 이영태 ; 양세준 ; 강경호 ; 조영찬 ; 김선림 32
4. 벼 초다수 내냉성 신품종 '다산1호'(A New High Yielding and Cold Tolerant Rice Cultivar 'Dasan 1') / 이점호 ; 최용환 ; 양창인 ; 정오영 ; 이규성 ; 예종두 ; 김홍열 ; 황홍구 ; 이정일 ; 정국현 ; 신영섭 ; 전용희 ; 이상복 ; 이영태 ; 정응기 ; 황기호 41
5. 벼 총체 초다수 사료용 신품종 '녹양벼'(A new high biomas yield and whole crop silage rice cultivar 'Nokyangbyeo') / 김홍열 ; 이점호 ; 양창인 ; 최용환 ; 이규성 ; 이상복 ; 최임수 ; 정오영 ; 황홍구 ; 신영섭 ; 김명기 ; 김연규 ; 전용희 ; 백진수 ; 양세준 ; 오명규 ; 이영태 49
6. 신종 고구마 신품종 "맛나미"(A New Sweetpotato Variety for Table Use "Mantami") / 이준설 ; 김학신 ; 김정주 ; 안영섭 ; 정미남 ; 정병춘 ; 방진기 57
7. 매운맛 적은 양파 조기출하용 신품종 '신선황'(Mild Taste and Advance Shiping New cultivar "Sinseonhwang") / 이을태 ; 장영석 ;김철우 ; 최인후 ; 방진기 ; 현동윤 ; 정병춘 ; 배상경 ; 정종모 ; 하인종 ; 김성배 63
유전육종 68
8. 벼 도열병 광범위 균계 저항성 관련 유전자 분석(Genetic Analysis for Broad-Spectrum Resistance to Blast in Rice (Oryza sativa L.) / 조영찬 ; 서정필 ; 노재환 ; 정지웅 ; 오명규 ; 최임수 ; 최인배 ; 양세준 ; 김연규 ; 이영태 70
9. 벼 품종 판별이 용이한 분자표지 개발(Development of the Molecular Markers for Simplified Identification of Rice Variety) / 이정희 ; 서정필 ; 구자환 ; 이장용 ; 조영찬 84
10. 쌀알의 미량원소 탐색(Research on the Iron, Zinc, and Calcium Content of Brown Rice(Oryza sativa L.) layer) / 홍하철 ; 양창인 ; 이점호 ; 이규성 ; 이정희 ; 김명기 91
11. 야생벼 내병충성 중간모본 육성(Development of elite lines with disease and insect resistance through wide hybridization in rice) / 강경호 ; 서정필 ; 전용희 ; 정지웅 ; 이영태 100
12. 야생벼 바이러스저항성 이전연구(Transfer of virus resistance into Japonica rice by wide hybridization) / 곽도연 ; 강경호 ; 전용희 ; 정지웅 ; 서정필 ; 이영태 ; DS Brar 116
13. 야생벼 유용유전자 탐색 및 이용(Wide hybridization and gene introgression for rice improvement) / 강경호 ; 정지웅 ; 전용희 ; 서정필 ; 이상복 ; 곽도연 ; 정우석 127
14. 야생벼 유전자 이입 분석을 위한 화성벼 유전자 지도 작성(Construction of an AFLP-based genetic map of a japonica rice, Hwaseongbyeo, for alien introgression analysis) / 강경호 ; 정지웅 ; 전용희 ; 서정필 ; 이영태 ; 정우석 ; D.S. Brar 161
15. 우리 벼 품종과 외래 품종의 농업적 특성 비교 분석(Comparison of Agronomic Traits on Introcued Rice and Korea Rice Cultivar) / 전용희 ; 강경호 ; 서정필 ;정지웅 ; 원용재 ; 김홍열 ; 이영태 173
16. 종간계통의 유묘활력과 잡초경합 연구(Study of weed competitiveness of wild rice introgression lines) / 이상복 ; 강경호 ; 양창인 ; 최용환 ; 이점호 ; 김홍열 ; 이규성 ; 이영태 187
17. 종간잡종 후대계통의 야생벼 유전자 이입분석(Introgression analysis of wide-cross progenies in rice) / 강경호 ; 정지웅 ; 전용희 ; 서정필 ; 이영태 ; 정우성 ; D.S. Brar 194
18. 중부지역에서의 제초제 저항성 벼 농업적특성 비교 연구(Comparison of Agronomin Traits on Herbicide Resistant Transgenic Rice in Korea Mild-region) / 전용희 ; 강경호 ; 서정필 ; 정지웅 ; 원용재 ; 이규성 ; 이영태 206
19. Micorsatellite 마커를 이용한 자포니카 벼 품종판별(Discrimination of Japonice Rice Varieties Based on Micerosatellite Markers) / 조영찬 ; 서정필 ; 이정희 ; 오명규 ; 김연규 ; 최임수 ; 김명기 ; 양세준 ; 이영태 213
20. 노린재 및 바구미 저항성 유전양상과 유전자 지도 작성(Inheritance of resistance to stink bug (Riptortus clavatus) and adzuki bean weevil (Callosobruchus chinensis), and linkage mapping for their resistance genes) / 문중경 ; 김영선 ; 홍명기 ; 정진교 ; 구자환 ; 김영태 ; 김정봉 225
21. 분자표지이용 여교배법을 통한 근동질 계통 육성(Marker-assisted backcrossing for introgression of SMV resistance genes into oybean cultivars) / 문중경 ; 김영선 ; 유용환 240
22. 벼 생육시기별 도열병 저항성 정도와 성체저항성 기작연구(Study on blast resistance at different growgh stage and adult resistance mechanism in rice blast) / 노재환 ; 한성숙 ; 김병련 ; 박은우 ; 오인석 250
23. 벼 유전자원의 도열병 내구저항성원 탐색(Study on blast durable resistance in rice germplasm) / 노재환 ; 한성숙 ; 오인석 258
24. 제초제 저항성 형질전환 벼 계통의 농업적 특성과 분자생물학적 평가(Evaluation of Agronomic and molecular biological characteristices in the herbicide resistance transgenic rice) / 박향미 ; 김을호 ; 서정필 ; 신동범 ; 허한순 ; 김기종 ; 박장환 ; 이장용 266
25. 맥류 야생종 수집 및 유용 유전자 탐색(Collection of Wild Barley Germplasm and Evaluation of Useful Genes) / 서세정 ; 이석기 ; 최인배 ; 강문석 ; 김홍식 ; 백성범 ; 김선림 ; 허화영 ; 남중현 276
26. 콩 개화기 및 성숙기 관련 양적형질 유전자좌(QTL) 분석(Identification for major QTLs for flowering and amturity across environments in two soybean RILs populations) / 강성택 ; 서민정 ; 문중경 ; 윤홍태 ; 이영호 ; 최병렬 ; 김시주 293
27. 콩 미이라 저항성 계통 육성(Development of resistant lines to Phomopsis Seed Decay in soybean) / 윤홍태 ; 문중경 ; 서민정 ; 이석기 ; 김용호 308
28. 콩 엽병길이 유전분석(Genetic analysis of short petiole trait in soybean) / 강성택 ; 문중경 ; 서민정 ; 윤홍태 ; 이석기 ; 이영호 ; 김시주 314
29. 콩 유용형질 탐색 및 유용자원 선발(Traits evaluation and selection of high performance soybean germplasms) / 이석기 ; 윤홍태 ; 문중경 ; 강성택 ; 서민정 ; 김용호 ; 이영호 ; 김시주 321
30. 콩 종피균열 유전분석(Genetic analysis of seed coat cracking in soybean) / 강성택 ; 서민정 ; 문중경 ; 윤홍태 ; 이석기 ; 이영호 ; 김시주 335
31. 핵유전 녹새자엽 유전자를 보유한 자원을 활용한 녹색자엽 검정콩 품종육성 방법 연구(Introducing new green cotyledon germplasm for development of black seed coat and green cotyledon variety) / 강성택 ; 서민정 ; 문중경 ; 윤홍태 ; 이영호 ; 정명근 ; 김시주 343
32. Marker-assisted selection에 의한 QPM(Quality Protien Maize) 계통 선발과 Lysine 함량 분석(Identification of QPM(Quality Protein Maize) Lines by Marker-Assisted Selection and Lysine Content Analysis) / 손범영 ; 문현귀 ; 정태욱 ; 구자환 ; 김선림 353
33. 유색 찰옥수수 우수교잡종 선발에 대한 생산성 및 지적시험(단보)(Regional yield test of Elite lines on Colored Waxy Corn) / 정태욱 ; 문현귀 ; 손범영 ; 이희봉 359
34. 알파토코페롤 합성유전자 전환 들깨 형질전환체 육성(Development of transgenic perilla with y-tocopheril (이미지참조) methle transferase gene) / 이병규 ; 유승희 ; 박향미 ;김율호 ; 이장용 364
35. 형질전환에 의한 알파토코레폴 고함유 들깨 품종 개발(Development of perilla variety with high α-tocopherol content in seed by transformation) / 이병규 ; 김선림 ; 이승은 ; 유승희 ; 박향미 ; 김성일 ; 김율호 ; 이장용 372
36. y-ray와 MNU(N-methyl-N-nitroso-urea)처리에 의한 인삼의 생육특성(Agronomic Characteristics of ginseng(Panax ginseng C. A. Meyer) on treating y-ray and MNU(N-methyl-N-nitoroso-urea) / 김영창 ; 현동윤 ; 이성우 ; 차선우 383
37. 분자마커를 이용한 약용작물의 기원식물 판별(Discrimination of the Origin by Molecural Marker in the Medicinal Crops) / 임정현 ; 방경환 ; 성정숙 ; 김동순 ; 박춘근 ; 김동휘 ; 김옥태 ; 박희운 ; 성낙술 ; 차선우 388
38. 형태특성과 분자마커를 이용한 약용작물의 기원식물 판별(Discrimination of the Origin by Anatomical character and Molicural marker in the Medical crops) / 성정숙 ; 방경환 ; 임정현 ; 김동순 ; 박춘근 ; 김동휘 ; 김옥태 ; 박휘운 ; 성낙술 ; 차선우 399
39. 형태특성을 이용한 약용작물의 기원식물 판별(Discrimination of the Origin by Anatomical character in the Medicinal crops) / 성정숙 ; 방경환 ; 임정현 ; 김동순 ; 박춘근 ; 김동휘 ; 김옥태 ; 박희운 ; 성낙술 ; 차선우 417
40. 야생 차나무 자원수집 및 특성조사(Collecting of Exellence Wild Tea Plants (Camellia sinensi L.) and Investigation of Principal Characters for Germplasm Conservation in Korea) / 정병춘 ; 송연상 ; 문윤호 ; 한선경 ; 방진기 425
41. 양파 매운맛 적은 생식용 품종 선발 및 재배토양(Selection of cultivar and adaptable soil for mild onion production which are suitable to uncooked food) / 이을태 ; 김철우 ; 장영석 ; 최인후 ; 방진기 ; 배상경 458
42. 양파 주산단지 자가 채종기술 확대보급(단보)(Transfer for farmers of skills of onion seed production in the chief producing district of onion) / 이을태 ; 김철우 ; 장영석 ; 송영화 465
43. 난지토종마늘의 생산성 증대를 위한 기내배양 체계 확립(Establishment of in vitro culture system for increase production of garlic (A. sativum L.) / 김광수 ; 장영석 ; 최인후 ; 남상식 ;김철우 ; 방진기 471
재배생리 482
44. 광학 위성영상을 이용한 벼 생육 및 수량 모니터링에 관한 연구(A study on rice growth and yield monitoring using medium resolution LANDSAT imagery) / 이충근 ; 김민호 ; 신진철 ; 박호기 ; 이재은 ; 구본철 484
45. 벼 엽노화 양상이 등숙에 미치는 영향(단보)(Loss of Photosystem II during Dark-induced Leaf Senescence in a Stay-Green Rice Variety, SNU-SG1 and a Mutant, sgr) / 박태식 ; 최경진 ; 양운호 ; 곽강수 ; 신진철 ; 오민혁 ; 우선희 491
46. 벼 표준시비량이 감소된 조건에서 고품질 쌀 생산을 위한 중부지역 질소 시비방법 연구(Study on Nitrogen Application Method under Amended Standard N Application Level of Rice for high quality rice in the Central Districts) / 이충근 ; 박호기 ; 구본철 ; 이재은 ; 신진철 501
47. 소비적응성 벼 우량품종의 지하부형질 특성연구(Teh characteristics of the root system of rice varieties adoptable to low nitrogen ferilizer level) / 곽강수 ; 오명규 ; 양세준 ;김영기 ; 최경진 ; 박태식 ; 양운호 ;신진철 511
48. 앵미 방제를 위한 벼 직파재배법 개발(Development of Technics for Red rice Control in Direct-sown Paddy Field) / 조영손 ; 김석동 ; 한희석 ; 서종호 ; 김영국 ; 신진철 521
49. 연작논에 대비한 노밭 윤환논의 벼 질소흡수량 증가(High N uptake of Rice at Paddy-Upland Rotation Field in Comparison to Continuous Paddy Field) / 서종호 ; 조영손 ; 김석동 ; 신진철 529
50. 중해상도 인공위성영상을 이용한 벼 생육 및 수량 모니터링에 관한 연구(A study on rice growth and yield monitoring using medium resolution satellite imagery) / 이충근 ; 김민호 ; 신진철 ; 박호기 ; 이재은 ; 구본철 ; 이변우 535
51. 질소수지 및 토양질소동태에 의한 벼의 최적 질소분시비율 설정(Teh establishment of the suitable split applicaiton ratio of N fertilizer in rice according to N dynamics in the plant and soil) / 곽강수 ; 이충근 ; 최경진 ; 양운호 ; 박태식 ; 오민혁 ; 신진철 548
52. 출수전 생육 및 등숙기 기상환경에 따른 벼 수량 및 품질 변화(Change of Rice Yield and Quality According to Growth before Heading and Weather Condition During Grain-filling Period) / 이충근 ; 이상복 ; 박호기 ; 이재은 ; 구본철 ; 신진철 557
53. 표준시비량이 감소된 조건에서의 고품질 쌀 생산을 위한 질소 시비방법 확립(Establishment of Nitrogen Application Method under Amended Standard N Application Level for High Quality Rice) / 이충근 ; 곽강수 ; 최경진 ; 최민규 ; 김준환 ; 신진철 567
54. SAR 위성영상을 이용한 벼 생육 및 수량 모니터링에 관한 연구(A study on rice growh and yield monitoring using medium resolution SAR satellite imagery) / 이충근 ; 김민호 ; 신진철 ; 박호기 ; 이재은 ; 구본철 582
55. 쌀 생산조정지 비옥도 및 경관 증진연구(Improvement of rice production adjusted field soil fertility and landscape) / 김민태 ; 이종기 ; 성기영 ; 전원태 ; 조현숙 ; 엄순표 ; 이장용 591
56. 오존과 UV-B 스트레스에 따른 콩의 생육반응(Physiological responses of soybean to enhanced ozone and ultarviolet-B radiation) / 이재은 ; 구본철 ; 박호기 ; 권영업 ; 신진철 ; 이병무 598
57. 추·춘파 피복작물 및 보전경운이 잡초발생 및 콩 생육에 미치는 영향(Effect of fall-and spring-seeded cover crops on weed suppression and soybean growth in conservation tillage systems) / 서종호 ; 성춘모 ; 김석동 ; 조영손 609
58. 콩 수량성 극복을 위한 신생태형 개발연구(Development of new phenotype for improving seedyield in soybean) / 김석동 ; 조영손 ; 이재은 ; 서종호 620
59. 콩 질소집적에 대한 호밀녹비 효과 및 시비 중질소 회수율(Effects of Rye Green Manure on Soybean N Accumulation and Recovery of Feritilized 15-Nitrogen) / 서종호 ; 이재은 ; 박호기 ; 김석동 633
60. 콩의 결협율 향상을 위한 최적환경요인 구명(Identification of an optimum environmental conditions for increasing the percentage of pod set in soybean) / 이재은 ; 이충근 ; 박호기 ; 권영업 ; 신진철 641
61. 콩의 생태형별 결협 및 수량 특성(Characteristics of Pod-Setting and Seed Yield According to Different of Soybean Ecotype) / 박호기 ; 이재은 ; 이충근 ; 구본철 ; 권영업 ; 신진철 648
62. 대기 CO₂ 농도 증가에 따른 옥수수의 생육 반응(Effect of Elevated CO₂ Conditions on Maize Growth) / 김영국 ; 조영손 ; 서종호 ; 김석동 ; 신진철 653
63. 육묘일수가 찰옥수수의 생육 및 수량에 미치는 영향(단보)(Effect of Seeding Age on Growth and Yield of Waxy Corn) / 김성국 ; 정태욱 ; 유홍섭 ; 송득영 ; 윤종탁 ; 유용환 ; 박형호 ; 박종욱 666
64. 밭 주요작물 작부체계별 토양 비옥도 변동 연구(Variation of Soil Fertility and Crops Yield under Cropping Systems in Upland crops) / 조현숙 ; 이종기 ; 김민태 ; 성기영 ; 전원태 ; 엄순표 671
65. 인삼 고온피해 경감물질 Isoprene 효과(Isoprene Effect on Reduction of Thermal Damage in Panax ginseng C.A. Mayer) / 현동윤 ; 김영창 ; 이성우 ; 김태수 ; 성낙술 682
66. 인삼 재배농가의 논재배 실태 및 문제점 발굴(Investigation on the Agronomic Problems of Ginseng Cultivated in Paddy Soil) / 이성우 ; 김태수 ; 현동윤 ; 박춘근 ; 차선우 689
67. 인삼 재배지에서 월동기 폭설 대비 차광망 관리 요령(Handling of Shade Net Against Heavy Snow During Overwinter in Cultivated Ginseng field) / 현동윤 ; 김영창 ; 이성우 ; 김태수 694
68. 반하 생력 재배 및 종구 증식기술(Tuber Propagation and Labor Saving of Cultivation in Pinellia ternata (Thunb.) Breit) / 박춘근 ; 김동휘 ; 성정숙 ; 이성우 ; 현동윤 ; 김태수 ; 박희운 ; 차선우 700
69. 고구마 브랜드화를 위한 수확 후 관리 실태조사 분석(Survey of Preference for Processed Management after Harvested of Sweetpotato) / 김학신 ; 이준설 ; 정미남 ; 김정주 ; 김재명 ; 방진기 706
70. 고구마 수확 생력화 연구(Study of Labor-Saving to Mechanization in Sweetpotato Cultivation) / 김학신 ; 이준설 ; 정미남 ; 김정주 ; 방진기 726
71. 차나무 삽목에 적합한 상토 선택과 2중 해가림 터널식 삽목기술(Selection of suitable rooting media nd double shading & tunnel type cutting method for tea plant propagation) / 문윤호 ; 송연상 ; 정병춘 ; 한선경 734
72. 차나무 삽수채취용 모수 급속 양성을 위한 접목법(Grafting of tea plant(Cammellia sinensis L.) for rapid growing stock plant used for cutting) / 문윤호 ; 송연상 ; 정병춘 ; 한선경 749
73. 파 신품종 '여명'의 농가실증 및 작형이 수량에 미치는 영향(Effect of farm household adaptability and cropping pattern to yield of 'Yeomyeong' (Allium cepa L.× A. fistulosum L.) / 김철우 ; 이을태 ; 장영석 ; 최인후 ; 방진기 755
74. 난지마늘 기계파종 무멀칭 재비시 관수효과(Effect of Irrigation at Non-Polyethylene Film Mulched Cultivation by Mechnical Planting of Southern type Garlic 'Namdo cultivar') / 남상식 ; 최인후 ; 방진기 761
75. 난지마늘 기계파종 무멀칭 재배시 종구종류가 생육 및 수량에 미치는 영향(Effect of Garlic Seeds on Growth(gowth) and Yield(yeld) at Non-Polyethylene Film Mulched Cultivation by Mechanical Planting of Southern type Garlic 'Namdo cultivar') / 최인후 ; 남상식 ; 배상경 770
76. 난지형 마늘 주산지 생산 종구간 교환 재배 효과(Exchange Cultivation with Seed Bulbs of Garlic 'Namdo Cultivar' Collected from Different Chief Producing Districts) / 최인후 ; 남상식 ; 최학순 ; 김천환 776
77. 반합성 인공사료에서의 팔나방과 콩명나방의 후배자발육(Post-embryonic Development of Soybean Podworm, Matsumuraeses phaseoli(Lepidoptera : Trotricidae) and Legume Pod Borer, Maruca vitrata(Lepidoptera : Pyralidae) on semi-synthetic artificial diets) / 정진교 ; 서보윤 ; 박종호 ; 문중경 ; 이영호 ; 최봉수 784
품질관리 794
78. 국내 브랜드 쌀 유통기간 실태조사(Survey on the circulation status of Korean branded rice in the market) / 이춘기 ; 정응기 ; 김정태 ; 송진 ; 김선림 ; 최윤희 ; 손종록 796
79. 무균포장밥 가공 적합품종 평가(Sensory and Quality Evaluation of Aseptic-Packaged Cooked Rice by Rice Varieties) / 천아름 ; 송진 ; 김기종 ; 최인덕 ; 김덕수 ; 손종록 804
80. 백미 저장조건에 따른 품질변이 구명(Identification of physicochemical and orgnoleptic properties of milled rice during strage) / 김정태 ; 송진 ; 이춘기 ; 정응기 ; 김선림 ; 최윤희 ; 손종록 815
81. 백미 저장조건에 따른 향기성분 변이(단보)(Changes of Volatile Compounds in Milled Rice During Storage) / 김선림 ; 박남규 ; 송진 ; 김정태 ; 정응기 ; 이춘기 825
82. 수입쌀 국내 유통 실태 조사(단보)(A Survey for Domestic Distribution of Imported Rice) / 송진 ; 최윤희 ; 김선림 ; 박남규 ; 손종록 830
83. 쌀 유통기간 설정에 관한 연구(Study to find out the oprimum circulation duration for Korean branded rice in the market) / 이춘기 ; 김선림 ; 송진 ; 김정태 ; 정응기 ; 최윤희 ; 박남규 ; 손종록 834
84. 완전미 도정수율 향상을 위한 벼 품종 및 도정관련요인 분석 -제1보 : 주요 벼 품종의 도정관련 특성(Study on Milling-related Properties of Rice to Increase the Head Rice Yield) / 이춘기 ; 정응기 ; 김정태 ; 송진 ; 최윤희 ; 김덕수 ; 김기종 ; 이점식 ; 손종록 848
85. 완전미 도정수율 향상을 위한 벼 품종 및 도정관련요인 분석-제2보 : 완전미 도정수율 향상을 위한 품종특성별 현미선별체 적정크기(Determination of Optimum Sieve-slit Width for the Removal of Immature Brown Rice Kernels Based on Varietal Characteristics in the Head-rice Milling System) / 이춘기 ; 정응기 ; 송진 ; 김정태 ; 최윤희 ; 김덕수 ; 김기종 ; 이점식 ; 손종록 860
86. 중저가 쌀 블랜딩(Blending) 기술 개발(Study on Minimum Price Rice Preparation by Blending the Low Price Rice with the by Products of Head Rice Processing) / 천아름 ; 송진 ; 김기종 ; 최인덕 ; 김덕수 ; 손종록 872
87. 찰벼 수확시기 및 건조정도에 따른 찹쌀 외관 품질특성 구명(Identification of chalkiness development of milled waxy rice grains with harvest times and the moisture contents) / 정응기 ; 이춘기 ; 최윤희 ; 김정태 ; 김석 ; 손종록 888
88. 국산콩과 수입콩의 전통가공식품 제조 특성 및 성분 특성(Evaluation on Quality Characteristics and Processing Adaptability of Korean Soybeans and Imported Soybeans) / 김선림 ; 박남규 ; 지희연 ; 고종민 ; 박금룡 895
89. 메주콩 및 두부콩 평가기준 설정연구(Assessment of Quality Characteristics of Soybean Varieties for Traditional Food Processing) / 김선림 ; 지희연 ; 박남규 ; 송진 ; 정응기 ; 최윤희 905
90. 우리나라 콩의 품질특성 및 용도별 평가기준 설정연구(Studies on Quality Characteristics and Processing Adaptability of Soybean) / 김선림 ; 김성국 ; 유용환 ; 지희연 ; 박남규 ; 송진 ; 손종록 ; 박종욱 917
91. 콩 및 발효콩의 생리활성 물질 분리, 동정 및 활성검정(Isolation and identification of bioactive compounds from soybean and fermented soybean paste Chungkukjang) / 지희연 ; 김선림 ; 정응기 ; 박남규 ; 손종록 929
92. 알파토코페롤 합성 유전자 형질전환 들깨의 성분특성(Evaluation on Quality Properites of Perilla seeds Expressed by ν-Tocopherol Methyl Transferase Gene) / 김선림 ; 이병규 ; 박장환 ; 박향미 ; 송진 ; 지희연 ; 김정태 ; 박남규 ; 이장용 936
93. 인삼 품질 평가 및 진세노사이드 분석 방법에 관한 연구(Studies on Quality Evaluation and Determination Method of Ginsenoside form Panax ginseng C.A. Mayer) / 김금숙 ; 현동윤 ; 방경환 ; 신유수 ; 이성우 ; 연병열 ; 손영득 ; 이민정 ; 안영섭 ; 성날술 ; 차선우 945
94. 인삼 품질의 평가 방법 및 변이 연구(The Study on Evaluation Method and Variation of Quality in Korea Ginseng (Panax ginseng C.A. Mayer) 963
95. 인삼 ginsenoside 표준 분석법 연구(Studies on Determination Method of Ginsenosid from Panax ginseng C.A. Mayer) / 김금숙 ; 현동윤 ; 이성우 ; 방경환 ; 신유수 ; 손영득 ; 이민정 ; 안영섭 ; 성낙술 ; 차선우 972
96. 인삼과 황기의 연근판별 방법 연구(Metabolites analysis according to the root ages of Panax ginseng C. A. Meyer and Astragalus memberanaceus by NMR based metabolomics and HPLC) / 신유수 ; 방경환 ; 인동수 ; 이민정 ; 김금숙 ; 현동윤 ; 성정숙 ; 박춘근 ; 김태수 ; 박희운 ; 안영섭 ; 성낙술 ; 차선우 983
97. 인터넷을 통한 차 제품 유통 동향 조사(Survey of circulation tendency in tea commodities gby web surfing internet) / 문윤호 ; 송연상 ; 정병춘 ; 한선경 994
작물보호 1002
98. 인삼 식물기생선충 발생 및 피해조사 연구(Survey of occurrence and damage of plant-parasitic nematode on Ginseng) / 박병용 ; 배영석 ; 연병열 ; 강승원 1004
99. 인삼 유묘의 Pythium 모잘록병에 대한 살균제의 방제효과와 인삼생장에 미치는 영향(Control Efficacy of Two Fungicides to Ginseng Seedling Damping-off Caused by Pythium sp. and Their Effects on Ginseng Growth) / 배영석 ; 박병용 ; 연병열 ; 강승원 1014
100. 토양 이·화학성이 인삼의 생리장해 및 뿌리썩음병 발생에 미치는 영향(Effect of Soil Physico-Chemical Properties on The Occurrence of Physiological disorders and Root Rot in Panax ginseng C.A. Meyer) / 현동윤 ; 배영석 ; 연병열 ; 현근수 ; 김영창 ; 이성우 ; 강승원 ; 김태수 ; 성낙술 1019
101. 쪽파 흑색썩음균핵병 피해조사 및 약제방제 효과(Effects of Control fluquinconazole WP against Allium White Rot(Sclerotium cepi-vorum) in Allium wakegi) / 김용범 ; 최인후 ; 김철우 ; 방진기 ; 김용기 1032
102. 파 주요 병해충 종합방제 체계 확립(Intergrated Control System Establishment for Major Disease and Insect Pests in Welsh Onion Field) / 최인후 ; 김용범 ; 김철우 ; 장영석 ; 배상경 ; 방진기 ; 김용기 1039
103. 제초제 Haloxyfop-R-methyl에 안정적인 Safener를 이용한 잡초성벼 방제 연구(Control of Weedy Rice with Safener to Haloxyfop-R-methyl) / 성기영 ; 노석원 ; 한희석 ; 김민태 ; 구연충 ; 조현숙 ; 이종기 ; 임일빈 1063
기술지원 1076
104. 고품질 벼 품종 거점단지 조성(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Field on Recent Breeded Variety) / 박정화 ; 한희석 ; 최돈향 ; 박종욱 1078
105. 벼 기계이앙 상자육묘 애로기술 개선(단보)(Group Cultivation and Brand Marketing of Specific Rice) / 양원화 ; 윤영환 ; 전원태 ; 박정화 ; 한희석 ; 최돈향 ; 양선목 ; 박종옥 1085
106. 벼 연구결과 기술이전 체계확립(The Establishment of Crop Technology Transfer for Rice Research Results) / 최돈향 ; 한희석 ; 전원태 ; 윤영환 ; 양원하 ; 이영찬 ; 박정화 ; 이유영 ; 박종욱 1093
107. 벼 종이멀치 기계이앙 재배기술(Technology on Machine Transplanting of Paper Malching of Rice) / 한희석 ; 박정화 ; 윤영환 ; 최돈향 ; 양원하 ; 전원태 ; 양선목 ; 박종욱 1106
108. 벼영농현장의 문제점 조사현황(단보)(The Field Investigation of the Point at Issue in the Farming Level) / 최돈향 ; 박정화 ; 한희석 ; 전원태 ; 윤영환 ; 양원하 ; 이영찬 ; 이유영 ; 박종욱 1111
109. 벼이앙재배 현장적용 활용성 증대 핵심기술(단보)(The Core Technology of Transplanting Cultivation of Rice for Increase of Application at the Farming Level) / 최돈향 ; 한희석 ; 전원태 ; 윤영환 ; 양원하 ; 이영찬 ; 박정화 ; 이유영 ; 박종욱 1115
110. 벼직파재배 현장적용 활용성 증대 핵심기술(단보)(The Core Technology of Laborsaving Cultivation of Rice for Increase of Application at the Farming Level) / 최돈향 ; 한희석 ; 전원태 ; 윤영환 ; 양원하 ; 이영찬 ; 박정화 ; 이유영 ; 박종욱 1125
111. 신육성 특수미 재배기술 확립 시험(단보)(Cultivation Methods of New Cultivars "Special Rice" / 전원태 ; 양원하 ; 송진달 ; 윤영환 ; 한희석 ; 박정화 ; 최돈향 ; 박종욱 ; 최용환 1130
112. 신육성 품종 농가실증 및 종자보급(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Field and Seed Multiplication on Recent Breeded Variety) / 박정화 ; 한희석 ; 최돈향 ; 박종욱 1138
113. 친환경 벼 재배기술의 농가 실증 및 개선시험 : 제1보 친환경 쌀 생산을 위한 녹비작물 재배 농가 실증시험(On-Farm Research on Green Manure Crop for Environment-friendly Rice Production) / 전원태 ; 양원하 ; 윤영환 ; 김민태 ; 성기영 ; 박정화 ; 한희석 ; 최돈향 ; 이병석 ; 박종욱 1143
114. 친환경 벼 재배기술의 농가 실증 및 개선시험 : 제2보 친환경 벼 재배 기술 개선 시험(Improvement of Technology on Environment-friendly Cultivation of Rice) / 전원태 ; 양원하 ; 윤영환 ; 송진달 ; 성기영 ; 박정화 ; 한희석 ; 양선목 ; 최돈향 ; 이병석 ; 박종욱 1154
115. 특수미 명품화 단지 조성(단보)(Group Cultivation and Brand Marketing of Multi-Functional Rice) / 양원하 ; 윤영환 ; 전원태 ; 이유영 ; 박정화 ; 한희석 ; 최돈향 ; 양선목 ; 유영학 ; 조상열 ; 최상윤 ; 강경석 ; 박종욱 1174
116. 특수미 품종 농가실증 및 종자증식(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Field and Seed Multiplication of Special Rice) / 박정화 ; 한희석 ; 최돈향 ; 박종욱 1183
117. 논 콩 작부체계 현장실증 연구(단보)(Farm Demonstration on Adaptable Cropping System of Soybean in the Paddy Field) / 윤종탁 ; 유용환 ; 김욱한 ; 유홍섭 ; 김성국 ; 송득영 ; 박형호 ; 박종욱 1186
118. 논·밭 재배 콩의 생육 및 품질특성(단보)(Growth and Seed Quality of Soybean Produced from Upland and Drained-Paddy Field) / 김성국 ; 유용환 ; 김선림 ; 박종욱 1191
119. 우량 신품종 콩 특산단지 조성 기술지원(단보)(Technical Support Aimed at Making Special Production Complex of Newly Developed Soybeans) / 윤종탁 ; 유용환 ; 유홍섭 ; 김성국 ; 송득영 ; 박형호 ; 박종욱 ; 권용국 ; 이진석 ; 김창유 ; 박병용 1203
120. 콩 신품종 농가현장 실증시험(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Field on Newly Developed arities of soybean) / 윤종탁 ; 유용환 ; 윤홍태 ; 유홍섭 ; 김성국 ; 송득영 ; 박형호 ; 박종욱 1211
121. 사료용옥수수 신품종 농가실증시험(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Field no Newly Developed Varities of Corn Hybrids for Silage) / 김성국 ; 문현귀 ; 유홍섭 ; 송득영 ; 윤종탁 ; 유용환 ; 박형호 ; 박종욱 1220
122. 식용옥수수 신품종 농가현장 실증시험(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Field on Newly Developed Varities of Waxy Corn) / 김성국 ; 정태욱 ; 유홍섭 ; 송득영 ; 윤종탁 ; 유용환 ; 박형호 ; 박종욱 1224
123. 논 이용 가능 소득 작목 가격 탄력성 조사분석(단보)(Evaluation of Price Elasticity on Earning Crop possible to cultivate in Paddy Field) / 구본철 ; 박호기 ; 김영국 ; 이재은 ;이충근 ; 신진철 1231
124. 논 이용 작물의 현황 및 소득 실태 조사(단보)(Situation and Income of Cultivated Crop in Paddy Field) / 박호기 ; 구본철 ; 이재은 ; 이충근 ; 신진철 1237
125. 밭작물연구결과 파급효과 실태조사(단보)(The Analysis of Pervasive Effects for Impacts of R&D Results on the Upland Crop) / 김성국 ; 유홍섭 ; 송득영 ; 윤종탁 ; 이춘우 ; 유용환 ; 박종욱 1243
126. 합천지역 양질밀 생산을 위한 기술지원 및 금강밀 농가실증 결과(단보)(On-Farmer's-Field-Trial of Wheat Cultivar, 'Keumkang' and Technical Consultant to Produce Quality Wheat in Hapcheon) / 박형호 ; 이춘우 ; 황종진 ; 송득영 ; 유홍섭 ; 윤종탁 ; 유용환 ; 김성국 ; 박종욱 ; 김영기 1252
127. 방풍 재배 농가실증 시험(단보)(Demonstration Trials on Saposhnikovia divaricata(TURCZ.) S. Cultivation at Farmer's Field) / 유홍섭 ; 김성국 ; 송득영 ; 윤종탁 ; 유용환 ; 박종욱 ; 정예표 ; 박철규 1257
128. 우슬(쇠무릎) 재배 농가실증 시험(단보)(Demonstration Trials on Acyranthes bidentata B. Cultivation at Farmer's Field) / 유홍섭 ; 윤종탁 ; 김성국 ; 송득영 ; 유용환 ; 박종욱 ; 정예표 ; 박철규 ; 강석원 ; 박종윤 1262
129. 일당귀 신품종 "진일" 농가실증 시험(단보)(Demonstration Trials on Angelica acutiloba K. Cultivar "Jinil" at Farmer's Field) / 유홍섭 ; 윤종탁 ; 김성국 ; 송득영 ; 유용환 ; 박종욱 ; 정예표 ; 강석원 ; 박종윤 1266
130. 작물보호 및 농업환경의 현장적용 활용성증대 핵심기술(단보)(The Core Technology of Crop protection and Agricultural environment of Rice for Increase of Application at the Farming Level) / 최돈향 ; 한희석 ; 전원태 ; 윤영환 ; 양원하 ; 이영찬 ; 박정화 ; 이유영 ; 박종욱 1272
131. 콩밭 잡초관리 신기술 농가실증시험(단보)(Demonstration Trials at Farmer's Soybean Field on Weed Control) / 송득영 ; 박형호 ; 김성국 ; 윤종탁 ; 유홍섭 ; 유용환 ; 박종욱 ; 황종진 1277
판권기
품종육성 15
Fig. 1. Pedigree diagram of Cheongdambyeo 15
Fig. 2. Genealogical diagram of Cheongdambyeo 16
Fig. 3. Adaptable area of Cheongdam 22
Fig. 1. Pedigree diagram of Gopumbyeo 25
Fig. 2. Genealogical diagram of Cheongabyeo 26
Fig. 3. Adaptable area of "Cheongabyeo" 30
Fig. 1. Pedigree diagram of 'Hongjinju' 33
Fig. 2. Genealogical diagram of 'Hongjinju' 34
Fig. 3. Adaptable area of Hongjinju 39
Fig. 1. Pedigree diagram of 'Dasan 1' 42
Fig. 2. Genealogical diagram of 'Dasan 1' 43
Fig. 3. Adaptable area of 'Dasan 1' 47
Fig. 1. Pedigree diagram of 'Nokyangbyeo' 50
Fig. 2. Genealogical diagram of 'Nokyangbyeo' 51
Fig. 3. Adaptable area of 'Nokyangbyeo' 55
Fig. 1. Parentage of Matnami 58
Fig. 2. Pedigree diagream of Matnami 59
Fig. 1. Pedigree diagram of parent of "Sinsoenhwang" 64
유전육종 73
Fig. 1. Frequency distributions of idsease index for blast nursery test at three regions in two RIL populations 73
Fig. 2. Linkage map and the locations of QTLs regions for leaf blast resistance in recombinant inbred lines of the cross between Suweon365 and Chucheongbyeo 76
Fig. 3. Linkage map and the locations of QTLs regions for leaf blast resistance in recombinant inbred lines of the cross between Ilpumbyeo and Moroberkan 77
Fig. 4. Frequency distributions of disease incidence to leaf and neck blast at blast nursery and the field in populations of BC₃F₂ between Ilpumbyeo4/Moroberekan 77
Fig. 5. Graphical representation on chromosome 4 of the introgression lines in BC₃F₁ of the cross between Ilpumbyeo and Moroberekan. 78
Fig. 6. QTLs variations related to blast resistance at blast nursery test across regions and years in Ilpumbyeo4/Moroberekan BC₃F₂ population 78
Fig. 1. Band patterns produced from RAPD and AFLP marker of 62 rice varieties 87
Fig. 2. Cluster analysis of 62 high-quality Korean breeding varieties by 10 ACP bands and 6 JPSTS band 88
Fig. 3. Cluster analysis of 141 Korean breeding varieties by 10 ACP bands and 6 JPSTS band 89
그림 1. 도감률에 따른 철분 함량 분포 93
그림 2. 도감률에 따른 아연 함량 분포 95
그림 3. 도감률에 따른 칼슘 함량 분포 96
Fig. 1. Screening of F1 plants for reaction to RBSDV. YR25517 and YR25518 showing resistant reaction(left) and Chungcheogbyeo, a susceptible check (right) 122
Fig. 2. Distribution of RBSDV resistance in F3 population of YR25517, Hwaseongbyeo x IR73680-3-1-14-1-4 123
Fig. 3. Example of SSR analysis of a F2 poplulation from a cross of Hwaseongbyeo x IR73384-8-7-13-22-1. RM3668(chromosom 11), RM3404 (chromosome 7) 124
Fig. 4. Callusing of two F1 reomote cross hybrids, YR25517(left, above) and YR25518(right, below), and regenerated plants in the glass house(right) 124
Fig. 1. Screening of F1 plants for reaction to RBSDV. YR25517 and YR25518 showing resistant reaction(left) and Chungcheongbyeo, a susceptible check(right) 141
Fig. 2. Distribution of RBSDV resistance in F3 population of YR25517, Hwaseongbyeo x IR73680-3-1-14-1-4 141
Fig. 3. Callusing of two F1 remote cross hybrids, YR25517(left, above) and YR25518(right, below), and regenerated plants in the glass house (right) 142
Fig. 4. A. distribution patterns of O. minuta introgression lines (HMI) for agronomic traits measured. 143
Fig. 5. A. examples of detecting introgression events among HMI in terms of AFLP polymorphism between Hwaseongbyeo and introgression lines 144
Fig. 6. Example of comparative analysis between AFLP profiles derived from two different population, HC(Hwasongbyeo × Consengla, F2) and HMI 146
Fig. 7. Graphical illustration of chromosomal locations of significant modifiers via comparative AFLP profile comparisons between AFLP profiles derived from two differnet populations, HC(Hwaseongbyeo × Congsengla, F2) and HMI 147
Fig. 8. Dendrogram of 57 rice cultivars including two parental lines, Hwaseongbyeo and Congshengla by 30 AFLP primer set and 525 AFLPs 148
Fig. 9. Distribution of agronomic traits in a F2 population of Hwaseonbyeo × Congshengla 148
Fig. 10. Example of AFLP profile in F2 populaion derived from Hwaseonbyeo × Congshenla. Software geonographer was used to view scorable fragments 149
Fig. 1. Photo of parental lines(left) and segregating F2 population of Hwaseongbyeo × Congshengla 163
Fig. 2. Dendrogram of 57 rice cultivars including two parental lines, Hwaseongbyeo and Conshengla by 30 AFLP primer set and 525 AFLPs 163
Fig. 3. Distribution of agronomic traits in a F2 population of Hwaseonbyeo × Conshengla 164
Fig. 4. Example of AFLP profile in F2 population derived from Hwaseonbyeo × Congshengla. software geonographer was used to view scorable fragments 166
Fig. 1. A. Distribution patterns of O. minuta introgression lines (HMI) for agronomic traits measured. Arrow indicates the performances of Hwaseongbyeo B. Principle coordinate analysis of agronomic traits of HMI. correlation coefficient was used to generate matrix. 199
Fig. 2. A. Examples of detecting introgression events among HMI in terms of AFLP polymorphism between Hwaseongbyeo and introgression lines. 199
Fig. 3. Example of comparative anlysis between AFLP profiles derived from two different populations, HC (Hwaseongbyeo × Consengla, F2) and HMI 202
Fig. 4. Graphical illustration of chomosomal locations of significant modifiers via comparative AFLP profile comparisons between AFLP profiles derived from two different populations, HC (Hwaseongbyeo × Congsengla, F2) and HMI 203
Fig. 1. SSr profiles for marker selections showing high polymorphim among japonica rice varieties 216
Fig. 2. Genomic sequences and repeated motifs of RM257 primer on chromosome 9. the motif of repeated sequences is (ct)30 218
Fig. 3. Genomic sequences and repeated motifs of OSR20 primer on chromosome 12. The motif of repeated sequences if (ct)25. 218
Fig. 4. Gel views and electropherograms for two SSR markers RM257 and RM333 labeled using NED and FAM dyes, respectively 220
Fig. 5. Cluster diagram for 85 japonica rice cultivars are discriminated based on eight SSR markers 221
Fig. 1. Comparison of test method for survival rate of the parents to bean bug 230
Fig. 2. Frequency distribution of susceptibility rating to weevil and bug in mungbean seeds from 381 of F₂₃ individuals from the cross Seonhwanogdu×jangannogdu 232
Fig. 3. Procedure of the selection of RAPD markers by using two step of bulked segregant analysis (BSA)... 232
Fig. 4. Comparison of map constructed by using dominant (A) and co-dominant markers (B). 234
Fig. 5. Agarose gel display of PCR products by RP marker. Templated of PCR were used with defferent DNA J. S. and K meangenotypes of Jangannogdu, Seohwanogdu, and Keumsungnogdu, respectively 236
Fig. 6. Comparison of copy number of RP-like genomic gragments in three genotypes 236
Fig. 7. Phylogenetic tree of several RP-like sequences derived from different templates. 237
Fig. 1. Spectrum of disease reaction to the SMV strains, the size of door genome in foreground region, and agronomic characters in near-isogenic lines for Rsv4 gene in background of Hwangkeukong soybean 246
Fig. 2. Spectrum of diseae reactiion to ten SMV strains, the size of donor genome in foreground region, and agronomic characters in near-isogenic lines for Rsv4 gene in background of Taekwangkong soybean 247
Fig. 3. Spectrum of disease reaction to ten SMV strains, the size of donor genome in foreground region, and agronomic characters in near-isogenic lines for Rsv1 and Rsv3 genes in background of Sowonkong soybean 247
Fig. 1. Silicon content in plant and disease severity at different silicon concentration in solution culture 255
Fig. 2. Disease severity at maximum tillering stage and heading stage by inoculating in different solution culture condition 255
Fig. 3. Atomic force microscopy and solid-state NMR analysis 256
Fig. 1. Disease severity and potential durability of nine cultivars by sequential planting method 263
Fig. 1. Scatter diagram in each line of the transgenic rice deduced from a principal component analysis of the eight agronomic traits and two grain qualities. ND5 : ND115-15-1-B-B, IP12 : IP43-2-19-B 271
Fig. 2. Field performance of herbicide resistant transgenic rice derived from Ilpumbyeo and Nagdongbyeo 271
Fig. 3. Similarity of grain appearance of herbicide resistant transgenic rice derived from Ilpumbyeo and Nagdongbyeo 271
Fig. 4. Southern blot analysis of transgenic rice derived from Nagdongbyeo and Ilpumbyeo with bar specific specific probe. Genomic DNA was digested BamHI 272
Fig. 5. Southern blot analysis of transgenic rice derived from Nagdongbyeo and Ilpumbyeo with Tos 17 specific probe. Genomic DNA was digested XbaI. 272
Fig. 1. Color of collected wheat germplasm 278
Fig. 2. Cluster analysis of wild barley germplasm 286
Fig. 3. Selection of primers for RAPD analysis 286
Fig. 4. DNA band of barley germplasm using opA04 marker 287
Fig. 5. Chromatogram of black colored wheat germplasm compared with black coloerd rice 290
Fig. 6. Color of extract by ethanol of black wheat compared with black colored rice 290
Fig. 1. Frequency distribution of days to flowering of indivisuals in a RIL, population derived Keunolkong × Shinpaldalkong 297
Fig. 2. Frequency distribution of days to matuiry of indivisuals in a RIL. population derived Keunolkong × Shinpaldalkong 297
Fig. 3. Frequency distribution of days to flowering of indivisuals in a RIL. population derived Keunolkong × Iksan 10 298
Fig. 4. Frequency distribution of days to maturity of indivisuals in a RIL. population derived Keunolkong × Iksan 10 298
Fig. 5. QTLs associated with the days to flowering using composite interval mapping (CIM) on the basis of Windows QTL cartographer V2.0) in a RIL population derived Keunolkong × Shinpaldalkong 302
Fig. 6. QTLs associated with the days to maturity using composite interval mapping (CIM) on the basis of Windows QTL cartographer V2.0) in a RIL population derived Keunolkong × Shinpaldalkong 302
Fig. 7. QTLs associated with the days to flowering using composite interval mapping (CIM) on the basis of Windows QTL cartographer V2.0) in a RIL population derived Keunolkong X Iksan 10 303
Fig. 8. QTLs associated with the days to maturity using composite interval mapping (CIM) on the basis of Windows QTL cartographer V2.0) in a RIL population derived Keunolkong X Iksan 10 303
Fig. 1. Comparison of seed characteristic between Whaeomputkong and PI417479.(A : Whaeomputkong ; normal seed B : Whaeomputkong infected seed to PSD, C : PI417479) 310
Fig. 2. Comparison of seed characteristic between selected lines and parents of cross combination SS01415 (A : Whaeomputkong, B : SS01415-9\80-1. C : SS01415-3-4, D : SS01415-44-3, E : PI417479) 311
그림 1. 종자의 장, 폭, 후 323
Fig. 1. HPLC chromatogram of green pigment of green cotyledon in black soybean (peak 1 : Lutein, peak 2 : Chl, b, peak 3 : Chl. a) 346
Fig. 2. The yield trait of T6(이미지참조) lines 367
Fig. 3. The yield trait of T₃ lines 368
Fig. 4. The PCR analysis of crossing lines 369
Fig. 5. The 1,000 seed weight of crossing lines 369
Fig. 1. The a-tocopherol biosynthesis pathway in plant (Sintani and DellaPenna, 1998) and schematic presentation of the binary vector pBK I(Lee et al., 2005) 373
Fig. 2. Confirmation of inheritance of transgenic gene by 0.5% basta treatment (A), Southern blot analysis (B), and Northern blot analysis (C). 375
Fig. 3. The yield trait of T6(이미지참조) lines 376
Fig. 4. The yield traits of T5(이미지참조) lines 376
Fig. 1. Mutants induced by Y-ray. A : Control, B : Narrow leaf, C : Two stems 386
Fig. 1. PCR products by OPC11 primer in Angelica species. line m, marker 1-2. Korean local ; 3-4, Japanese introduced, 5-6, China introduced ; 7-15, the commercial herb medicine 391
Fig. 2. Profiles of PCR products obtained from genomic DNA using the 10-based OPERON primers, OPA-11(A) and OPA-19(B). 391
Fig. 3. Nucleotide sequences of AjR1 clone. SAjR1-F and SAjR1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 392
Fig. 4. Nucleotide sequences of AmR1 clone. SAmR1-F and SAmR1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 392
Fig. 5. Nucleotide sequences of AjR2 clone. SAjR2-F and SAjR2-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 393
Fig. 6. Nucleotide sequences of AjA1 clone. SAjA1-F and SAjA1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 393
Fig. 7. Nucleotide sequences of AmA1 clone. SAmA1-F and SAmA1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 393
Fig. 8. PCR products of A. japonica and A. macroephala plant DNA using SAjR2 (A) and SAmR1 (B) primers. 0.6 kb and 1.2 kb bands were detected only in A. japonica and A. macrocephala, respectively. 393
Fig. 9. Nucleotide sequences of D13 clone. SLcR primer sequences for a SCAR marker are underlined 395
Fig. 10. Result obtained with Ligusticum chuanxiong and Cridium officinale using the SCAR marker SLcR and a Ta of 60 ℃/touch down. 395
Fig. 11. Nucleotide sequences of C18 clone. SAmR sequences for a SCAR marker are underlined 396
Fig. 12. Profiles of PCR products obtained from SAmR. 0.5 Kb SCAR markers were detected in A. membranaceus 396
Fig. 1. Comparison of morphological features among the three different Angelica species by light microscope. 402
Fig. 2. Anatomical characters of Atractylodes spp. 403
Fig. 3. Anatomical characters of C. officiale and L. chuanxiong 404
Fig. 4. Anatomical characters of A. membranaceus(up) and A. mongolicus(down) 405
Fig. 5. Anatomical characters of Paeonia ssp. in root 406
Fig. 6. PCR products by OPC11 primer in Angelica species 406
Fig. 7. Profiles of PCR products obatained from genomic DNA using the 10-based OPERON primers, OPA-11 (A) and OPA-19 (B). 407
Fig. 8. Nucleotide sequences of AjR1 clone. SAjR1-F and SAjR1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 408
Fig. 9. Nucleotide sequences of AmR1 clone. SAmR1-F and SAmR1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 408
Fig. 10. Nucleotide sequences of AjR2 clone. SAjR2-F and SAjR2-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 409
Fig. 11. Nucleotide sequences of AjA1 clone. SAjA1-F and SAjA1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 409
Fig. 12. Nucleotide sequences of AmA1 clone. SAmA1-F and SAmA1-R primer sequences for a SCAR marker are underlined 409
Fig. 13. PCR products of A. japonica and A. macrocephala plant DNA using SAjR2 (A) and SAmR1 (B) primers... 409
Fig. 14. Nucleotide sequences of D13 clone. SLcR primer sequences for a SCAR marker are underlined 411
Fig. 15. Result obatained with Ligusticum chuanxiong and Cnidium officiale using the SCAR marker SLcR and a Ta of 60 ℃/touch down. 411
Fig. 16. Nucleotide sequences of C18 clone. SAmR sequences for a SCAR marker are underlined 412
Fig. 17. Profiles of PCR products obtained from SAmR o.5 Kb SCAR markers were detected in A. membranaceus Lane M, 1kb DNA ladder ; lane 1 to 9 : standard samples of A. membranaceus ; lane 9 to 17 : standard samples of A. mongolicus 412
Fig. 1. Comparison of morphological features among the three different Angelica species by light microscope 419
Fig. 2. Anatomical characters of Atractylodes spp 420
Fig. 3. Anatomical characters of C. officiale and L. chuanxiong 421
Fig. 4. Anatomical characters of A. membranaceus(up) and A. monglicus(down) 421
Fig. 5. Anatomical characters of Paeonia ssp. in root 422
사진 1. 차나무 묘목구입 포장재식 433
그림 1. 전남지역에서 수집된 야생 차나무의 엽형질 특성의 분포 435
그림 2. 엽색계로 측정한 엽색도와 엽록소함량과의 상관 437
그림 3. 전남지역에서 수집된 야생 차나무의 총질소 함량 분포 440
그림 4. 전남지역에서 수집된 야생 차나무의 탄닌 함량 분포 440
그림 5. 전남지역에서 수집된 야생 차나무의 Ca, Mg, K 함량 분포 441
그림 6. 전남지역에서 수집된 차나무 유전자원 293계통을 이용한 주성분분석 442
그림 7. 차엽 분쇄방법에 따른 카페인 및 카테킨 함량 차이(시험재료 : 유다카미도리) 447
그림 8. 메탄올 추출시간에 따른 카페인 및 카테킨 함량차이(시험재료 : Moodeung 3-3) 448
그림 9. 분쇄 전 차엽 상태에 따른 카페인 및 카테킨 함량 차이(시험재료 : Moodeung 3-3) 448
그림 10. 차엽 숙도에 따른 카페인 및 카테킨 함량차이(시험재료 : Moodeung 3-3) 449
그림 11. 수집유전자원의 HPLC 분석에 의한 카페인 분석 450
그림 12. 수집유전자원의 HPLC 분석에 의한 카테킨 분석 450
그림 13. 일본 영양제 품종과 선발우량계통과의 기능성분 함량비교 451
사진 2. DNA 순수분리(Qiagen DNA kit 이용) 451
사진 3. 프라이머선발을 위한 PCR 및 전기영동 452
사진 4. 선발된 프라이머를 이용한 비교실험 453
그림 14. 선발된 마커에 의한 차나무 유전자원의 유전거리분석 453
Fig. 1. 토성에 따른 재배 모구 Pyruvic acid 함량 및 당도, 식미검정 비교 461
Fig. 2. 구중별 Pyruvic acid 함량 461
〈그림 1〉 개화기 차광처리별 하우스내 온도 468
Fig. 1. For detection of OYDV, analysis of PCR products obatained from different samples using leaf or bulb extracts of garlic (Allium sativum L.) 'Godang'. 478
재배생리 486
Fig. 1. Surveyed area of Seosan AB reclaimed land 486
Fig. 2. Relationship between NDVIred and miled rice yield. Red means small area(red). 487
Fig. 3. Classification of paddy rice field 487
Fig. 4. Information extraction method of paddy field zone using raster masking 488
Fig. 5. Extracted NDVIred in KyeongGi-do. the parenthesis means paddy area proportion in south Korea 489
Fig. 6. Relationship between calculated and observed milled rice yield 489
Fig. 1. Changes in Chl meter (SPAD-502) values (A) and Fv/Fm (B) in WT, SNU-SG1 and sgr leaves during dark-induced senscence 494
Fig. 2. Changes in the 1/Fo-1/Fm and Fo in WT, SNU-SG1 and sgr leaves during dark-induced senescense 494
Fig. 3. Changes of the LGCII (A) and D1 (B) protein in WT and sgr leaves during dark-induced sensescence 495
Fig. 1. Frequency of weight and N concentration of bron rice according to thickness of brown rice 504
Fig. 2. Grading brown rice according to thickness with grader 505
Fig. 3. Changes of panicle and grain dry weight during grain-filling period 505
Fig. 4. Changes of panicle and grain N concentration during grain-filling period 506
Fig. 5. Relationship between plant N content and grain number/plant 506
Fig. 6. Relationship between physilogical efficiency of nitrogen and grain N concentration 507
Fig. 7. Changes of air temperature and radiation during growth period in 2005 and 2006 507
Fig. 8. Relationship between plant N content and physiological efficiency of nitrogen 508
Fig. 9. Relationship between NNI at heading stage and brown rice protein concentration 508
Fig. 1. The range of root length and the rate of the range at 30 days after transplanting 514
Fig. 2. The corelation between milled rice yield and the bleeding rate at the heading stage 516
Fig. 3. The correlation between total length of root and bleeding rate at the heading stage 517
Fig. 4. The scenes of root growth after cultivation in the root box for 35 days after transplanting and at the heading stage 519
Fig. 1. Panicle number, straw weight, hill number, tiller number, harvest index of red-rice as affected by seeding position 524
Fig. 1. Gemination rate (%) and seeding length (cm) of red rice as affected by seeding position 526
Fig. 2. Germination percent and seedling length of rice/redrice were as affected by temperature, seeding depth, and soil moisture condition 527
그림 1. 기비 질소량별 유수형성기 벼 질소흡수량 531
그림 2. 질소 시비량 및 시비시기별 수확기 벼 질소흡수량 531
그림 3. 질소시비량 및 시비시기별 벼 수량(현미중) 532
그림 4. 질소시비량 및 시비시기별 백미 단백질 함량 533
Fig. 1. Surveyed area of Seosan AB reclaimed land 538
Fig. 2. Classification of paddy rice field 538
Fig. 3. Information extraction method of paddy rice using raster masking 539
Fig. 4. Relationship between NDVIred and milled rice yield. Red means small area(red) 540
Fig. 5. Extracted NDVIred in KyeongGi-do. The parenthesis means paddy rice area proportion in south Korea 540
Fig. 6. Relationship of milled rice yield between calculated and observed 541
Fig. 7. Temporal changes of backscatter coefficient of 16 unit area(above), and 12 block(below) in 2005 541
Fig. 8. Relationships between time-serial RADARSAT backscatter coefficient and rice growth characteristics in 16 survey area 542
Fig. 9. Comparison of milled rice yield estimated by the regression model formulated with data in 2004 with that estimated by the regression model fomulated with data in 2005 544
Fig. 10. Comparison of milled rice yield observed in Gimje with that estimated by the regression model formulated with Seosan data in 2005 544
Fig. 1. The scene of established rhizon soil moisture samplers in the soil 549
Fig. 2. Variation in the nitrogen content of the rice shoot 551
Fig. 3. The changes of nitrogen concentration in the soil water at each treatment and location in Gopumbyeo(GP) 553
Fig. 4. The changes of nitrogen concentration in the soil water at each treatment and location in Ilpumbyeo(IP) 554
Fig. 1. Change of panicle and grain dry weight during grain-filling period 561
Fig. 2. Change of panicle and grain N concentration during grain-filling period 562
Fig. 3. A. Relationship between plant N content and grain number/plant B. Relationship between physiological efficiency of nitrogen and grain N concentration C. Relationship between plant N content and physiological efficiency of nitrogen 563
Fig. 4. Relationship between NNI at heading stage and brown rice protein concentration 564
Fig. 1. Relationship between plant N content and grain number in experiment 576
Fig. 2. Relationship between physilogical efficiency of nitrogen and grain N concentration in experiment No. 1 and No. 5 576
Fig. 3. Relationship between palnt N content and physiological efficiency of nitrogen and grain N concentration in experiment No. 1 and No. 5 576
Fig. 4. Relationship between NNI at heading stage and grain N concentraion in experiment No. 1 and No. 5 576
Fig. 1. Surveyed area of Seosan AB reclaimed land 585
Fig. 2. Temporal changes fo backscatter coefficient of 16 unit area(above), and 12 block(below) in 2005 586
Fig. 3. Relationship between time-serial RADARSAT backscatter coefficient and rice growth characteristics in 16 survey area 586
Fig. 4. Comparison of milled rice yield estimated by the regression model formulated with data in 2004 with that estimated by the regression model formulated with data in 2005 588
Fig. 5. Comparison of milled rice yield observed in Gimje with that estimated by the regression model formulated with Seosan data in 2005 588
Fig. 2. Hairy vetch seed production 595
Fig. 3. Environment-friendly management in rice production adjusted field using hairy vetch 595
Fig. 1. Changes of daily 03 concentration in field condition during soybean growth period(2004-2005) 601
Fig. 2. Changes of photosynthetic rate and transpiration according to times in 200ppb O₃ treatment 601
Fig. 3. Morphological changes of soybean leaf tissue un different O₃ treatment 601
Fig. 4. Relative water contents in leaf at 7 days O₃ treatment for 5 days at V3 stage in 5 soybean cultivars 602
Fig. 5. Changes of Fv/Fm values according to days after O₃ treatment at V3 and R2 stage in 5 soybean cultivars 603
Fig. 6. Changes of greeness of leaves according to days after O₃ treatment at V3 and R2 stage in 5 soybean cultivars 603
Fig. 7. Increasing rate of stem height and shoot dry weight after UV-B treatment for 5 days at R2 stage 605
Fig. 8. Correlation between physilogical and yield componets TSRL 607
Fig. 1. Cover- cropping with rye and soybean planting by conservation tillage 611
Fig. 2. Two-row cover crop (living mulch) and soybean planting with narrow rotary tillage 611
Fig. 3. Percent of seedling stand affected by cover crop and tillage systems 613
Fig. 4. Weed biomass at 40 days after soybean planting in response to cover crop and tillage treatments 613
Fig. 5. Soybean yield affected by herbicide spray, cover crop and method of conservation tillage ; all weeds were removed at R1 stage of soybean ; ER, LR, MT and ST are the same with table 3 615
Fig. 6. Weed biomass by weed species at 50 days after soybean planting in situation of a) no herbicide, and b) herbicide at soybean planting ; 616
Fig. 7. Soybean yields affected by gerbicide and cover crops in the conservation tillage-seeding system 618
Pic 1. Adaptable in high density 626
Pic 2. No branching type(left), mid-branching type(mid), branching type(right) 627
Fig. 1. Changes of chlorophyll meter readings (SPAD502) of soybean during growth affected by types of oil and N source ; PS-paddy soil, US-upland soil, R-rye green manure, N-N fertilizer (kg/10a) 636
Fig. 2. Dry matter (DM) and nitrogen accumulation (N) in soybean at harvest affected by types of soil and N source ; PS, US1, R and N are the same with Fig. 1 636
Photo 1. Comparison of seed quality according to temperature treatment during reproductive growth period 645
Fig. 1. Comparison of pod set by plant part and daegree of artificial shade during reproductive growth period 645
Fig. 1. Germination response of maize to CO₂ enrichment 655
Fig. 2. Effects of CO₂ enrichment on plant height of two maize varieties at seedling stage 657
Fig. 3. Effects of CO₂ enrichment on plant height of two maize varieties at 5~6 leaves stage 658
Fig. 4. Effects of CO₂ enrichment on plant height of two maize varieties at silking stage 660
Fig. 5. Changes of stoma according to the concentration of CO₂ at early growth stage in the 2 maize varieties 661
Fig. 6. Changes in photosynthetic rate and stomatal conductance according to the CO₂ concentration 661
Fig. 7. Changes in photosynthetic rate and transpiration rate according to the CO₂ concentration 662
그림 1. 묘의 생육정도(육묘 이식재배 직전) 667
그림 2. 찰옥수수 이식재배시 품종간 수량비교 668
그림 3. 육묘일수 및 품종별 이삭모양 669
Fig. 1. Changes of bulk density in cropping systems 675
Fig. 2. Changes of pore space ratio of soil in cropping systems 676
Fig. 3. Changes of the yield index of barley in cropping systems 678
Fig. 4. Changes of the yield index of corn in cropping systems 679
Fig. 5. Changes of the yield index of bean in cropping systems 679
Fig. 6. Changes of the yield index of sesame in cropping systems 680
그림 1. 엽록소 형광 반응 Kautsky Kinetics 683
그림 2. CO₂ 흡수능력과 isoprene 발산량 685
그림 3. Isoprene 처리 후 환경조건별 경시적 변화에 따른 엽의 활성 변화 685
그림 4. Isoprene 처리 후 환경조건별 경량 및 엽온도의 경시적 변화 686
그림 1. 인삼 동일 포장내 해가림 차광말을 걷어 말아 올린 상태와 안걷어 올린 상태 695
그림 1. 고구마 등급 및 표시사항 기재 사례 710
그림 1. 도매시장의 생산년도에 따른 월별 고구마 평균가격 717
그림 1. 순치기와 지역별 사용 수확기의 형태 727
그림 2. 작업체계 시험에 사용한 순치기와 수확기 기종 728
그림 3. 기계수확에 따른 고구마 손상갯수율('05~'06) 729
Fig. 1. Osmotic coefficient measurement of rooting medium in tea plant cutting 736
Fig. 2. Used cutting method in tea plant cutting trial 736
Fig. 3. Establishment of iron pile and prop-stick of a sali in tea plant cutting tunnel 737
Fig. 4. Establishment of double shading net in tea cutting tunnel 738
Fig. 5. Changes of rooting ratio by sand ratio of tea plant cutting in nursery, container, paper pot and mean of all cutting methods 741
Fig. 6. Relationship between the osmotic coefficient and the sand ratio 741
Fig. 7. Relationship between the coefficient of permeablility and the san ratio 741
Fig. 8. Changes of temperature in sealing nursery by shading methods during the rooting period in tea plant cutting 743
Fig. 9. Rooting appearance in tea plant cuttings by nursery depth 745
Fig. 10. Wintering of tea plant cutting nursery(left) and grade of frost damage by wintering methods(right) in Muan 746
Fig. 1. Waist grafting of tea plant 751
Fig. 2. Temperature(upper) and relative humidity(under) by treatments after grafting in 2005 experiment 751
Fig. 3. Taking rate(upper), shoot length(middle) and No. of branches by grafting date and treatments after grafting in 2005 experimet which root stock were adult tea plant(16 years old) 752
Fig. 4. Taken grafting(left) and sprouted branches(right) from stock plant in 2005 experiment which root stock were adult tea plant(16 years old) 752
Fig .5. Taken waist grafting(left) and removing stem of the root stock(right) plant after taking in 2005 experiment which root stock were young tea plant(3 years old) 753
Fig. 6. Cleft grafting(left) and taken plant(right) in 2005 experiment which root stock were young tea plant(3 years old) 753
그림 1. 농가재배 포장 (남양주) 758
그림 2. 추파 하우스재배 및 노지재배 생육 및 식물체 759
그림 1. 마늘 재배기간 동안의 평균기온의 경시적 변화 763
그림 2. 마늘 재배기간 중 관수시기 동안 토양수분의 경시적 변화('05, '06년) 764
그림 1. 기계파종 무멀칭 재배 마늘의 저장중 감모율 및 부패구율('05) 774
그림 1. 농가 수집 종구의 파종 후 출현 소요일수 778
그림 2. 재배지역별 관행 수확기와 비대기 최고평균온도 778
그림 3. 농가 도입 1년차 종구의 초장 및 엽수 779
그림 4. 농가 도입 2, 3년차 종구의 초장 및 엽수 779
그림 5. 농가도입 종구의 연차간 이상현상 발생정도 779
그림 6. 농가 도입 종구 종류별 이상현상 발생정도(도입 당년의 3개년 평균) 780
그림 7. 수확시기 농가도입 종구 종류별 엽수 및 엽면적(2006년조사) 780
그림 8. 농가수집 종구의 연차간 수량특성 780
그림 9. 관행 수량지수(100) 대비한 농가수입종구의 년차간 증수율 변화 781
그림 10. 관행 수량지수(100) 대비한 기관 종구의 년차간 증수율 782
Fig. 1. Hatching rates of M. phaseoli eggs of 0-day after storage for 0, 5, 10, 15, 30, 45 and 60 days at 5℃(left) and of defferent ages after storage for 5, 10 and 15 days at 5℃ (right) 789
품질관리 798
Fig. 1. Frequency rates of rice brands with circulation durations 798
Fig. 2. Rates of brands of 0-10, 0-20, and 0-30 days of circulation duration at different investigation dates 798
Fig. 3. Frequency rate of rice brands grouped by unit at different investigation dates 799
Fig. 4. Frequency rates with the circulation durations of the rice brands collected for all country 802
Fig. 1. Aseptic-packaged cooked rice by varieties 806
Fig. 2. Change of moisture content in aseptic-packaged cooked rice during storage 813
Fig. 3. Change of lightness in aseptic-packaged cooked rice during storage 813
Fig. 1. Change of temperature and humidity at storage place 818
Fig. 2. Change of fat acidity, fresh value, and peroxidase activity at storage periods 818
Fig. 3. Change of moisture content and reducing sugar at storage periods (blue : room temperature, red : low temperature) 819
Fig. 4. Change of whiteness, lightness, redness and yellowness at storage periods 820
Fig. 5. Change of steamed rice volume increased rate, water absorbtion rate, and hardness at storage periods 821
Fig. 1. Head space and GCMS analysis condition for volatile compound in milled rice 826
Fig. 2. Changes of unsaturated fatty acid composition in milled rice during storage 827
Fig. 3. Changes of volatile compounds in milled rice during storage 828
Fig. 1. Minimum marketing amount by the imported rice in 2006 831
Fig. 2. Marketing price of imported cooking rice in Korea (won/kg) 832
Fig. 3. Accumulation amount of imported marketing rice in Korea (%) 832
Fig. 1. Frequency rates of rice brands with circulation durations 837
Fig. 2. Rates of brands of 0-10, 0-20, and 0-30 days of circulation duration at different investigation dates 837
Fig. 3. Frequency rates with the circulation durations of the rice brands collected for all country 839
Fig. 4. Change in fat acidity, fresh value, and peroxidase activity with storage periods 840
Fig. 5. Change of steamed rice volume increased rate, water absorbtion rate, and hardness at storage periods 841
Fig. 6. Changes of unsaturated fatty acid compositions in milled rice during storage 843
Fig. 7. Changes of volatile component peaks 844
Fig. 1. Variation in immuature kernels and brown rice yields with harvest years 853
Fig. 2. Variation in pearling yield and small broken kernel with harvest years 853
Fig. 3. Variation in compositions of milled rice with harvest years 854
Fig. 4. Variation in milling and head rice yields with harvest years 854
Fig. 5. Effects of immature kernel rates on milling properties with harvesting years 855
Fig. 6. Effects of brown yield and pearing yield on milling yields with harvesting years 856
Fig. 7. Effects of pearing and milling yiellds on the occurrence of small broken rice with harvesting years 856
Fig. 8. Effects of milling-related properties on head rice yields with harvesting years 857
Fig. 1. Pictures of immature grain separator and separation sieve 862
Fig. 2. Frequency rate of rice varieties with the thickness of brown rice 863
Fig. 3. A photograph of the brown rice kernels passed through the different slit-sized sieves 867
Fig. 4. Growth separation rate and mature kernel losses with the average kernel thicknesses of ric cultivars at different sieve slit width 867
Fig. 5. Growth separation rate and mature kernel losses with the 1000 grain weight of rice cultivars at different sieve slit width 868
Fig. 1. Scanning electron micorgraphs of the gelatinized granules of Ilpumbyeo (left) and Goami2(right) at 1000× magnification 875
Fig. 2. Comparison of water absorption rate of Goami2 with three other ricece varieties at 21℃(left) and 77℃(right) 876
Fig. 3. Raw materials for blending 879
Fig. 4. Favor component analysis used by GC-MS(A : new harvested rice, B : old rice, C : Flavor rice, D. MS result of Flavor rice) 883
Fig. 5. Changes of acceptability of raw materials by blending rate with new harvested rice 883
Fig. 6. Changes in palatability of blended rice with the addition of head rice processing by-products and their predicated price 885
Fig. 1. Milled rice recovery based on rough rice by waxy rice cultivars in different harvesting time 890
Fig. 2. Correlation between broken ratio and the big broken bits of rate by moisture content and harvesting time 891
Fig. 3. Correlation between rough rice and immediagtely after milled rice of moisture content 891
Fig. 4. Whiteness and transparency of waxy rice by moisture content 892
Fig. 1. Comparison of protein and lipid contents among Korean soybeans and imported soybeans 898
Fig. 2. Changes of water absorption ratio according to the different soaking hour of soybean cultivar 898
Fig. 3. Comparison on fermentation degree of Chungkukjang producted with Korean black soybeans and Chinese black soybeans 901
Fig. 1. Simultaneous isolation of the soybean 7S and 11S globulins 911
Fig. 2. Relationship between 11S/7S globulin ratio and the yield of tofu 912
Fig. 3. Relationship between 11S/7S globuling ratio and the hardness of tofu 912
Fig. 4. Changes of carbon to nitrogen ratio (C/N) and their relationship with fementation degree in soybean seed and in Chongkukjang 913
Fig. 1. Relationship between 11S/7S globulin ratio and the yield of soybean curd 920
Fig. 2. Relationship between 11S/7S globulin ratio and the hardness of soybean curd 920
Fig. 3. Changes of carbon to nitrogen ratio(C/N) and their relationship with fermentation degree in soybean and in Chongkukjang 921
Fig. 4. Chromatogram of peptide fractions separated from Chungkukjang by using W-252 column 922
Fig. 5. Antioxidative acitivity of peptide fractions separated from Chungkukjang 922
Fig. 6. Amino acid composition of peptides separated from Chungkukjang 922
Fig. 7. Antioxidative activity of peptide fractions by FACS methods 923
Fig. 1. Chromatogram of peptide fractions separated from Chungkukjang by using W-252 column 932
Fig. 2. Antioxidative activity of peptide fractions separated from Chungkukjang 932
Fig. 3. Amino acid composition of peptides seprated from Chungkukjang 932
Fig. 4. Antioxidative activity of peptide fractions separated by MTT assay from H4IIE 933
Fig. 5. Antioxidative activity of peptide fractions by FACS methods 933
Fig. 1. Relationship between protein and lipid contents in Korean perilla varieties, 'Yeupsil', and y-TMT transgenic perilla lines 940
Fig. 2. Variation of tocopherol iomers in the plant parts of Korean perlila varieties Yeupsil, and y-TMT transgenic perilla lines 942
Fig. 1. Chemical structrues of investigated ginsenosides from Parax ginseng 948
Fig. 2. HPLC chromatograms from different extraction methods 953
Fig. 3. HPLC chromatograms of 50% MeOH extract from ultrasonic extraction with SPE (A) or without SPE (B) 954
Fig. 4. HPLC profiles of 50 % MeOH extracts of Panax ginseng by different extraction conditions 955
그림 1. 인삼 동체길이 6cm 이상이면서 체형계수가 40~50인 개체 분포율 956
그림 2. 인삼의 체형계수가 40-50이면서 주당무게가 60g 이상 인 개체 분포율 957
그림 3. 인삼 체형계수가 40-50이면서 조직치밀도가 0.085이상인 개체 분포율 957
그림 4. 인삼의 연근별 평균 스펙트럼(좌) 및 주성분(PC 1, PC 2, PC3)에 대한 3차원 산점도(우) 958
그림 5. 정준 판별함수의 개체 도표 (좌) 및 선형 판별 모형에 따른 집단 분류의 결과 (우) 958
그림 1. 인삼시료의 반사도를 흡광도로 전환시킨 후 1차 미분에 의한 spectrum 965
그림 2. 수삼의 내부조직 경도값과 NIR 값과의 상관관계 965
그림 3. 수삼의 조직치밀도가 낮은 표본의 내부조직 모습 966
그림 4. 인삼 동체길이 6cm 이상이면서 체형계수가 40~50인 개체 분포율 967
그림 5. 인삼의 체형계수가 40~50이면서 주당무게가 60g 이상 인 개체 분포율 968
그림 6. 인삼 체형계수가 40~50이면서 조직치밀도가 0.085이상인 개체 분포율 968
Fig. 1. Chemical structures of investigated ginsenosides from Panax ginseng 973
Fig. 2. Procedures of ultrasonication using ultrasonic bats and solid phase extraction using Sep-Pak C18 cartridge of Panax ginseng 974
Fig. 3. HLPC chromatogram of ginsenoside in ad standard solution 975
Fig. 4. HLPC chromatogram from different extraction methods 977
Fig. 5. HLPC chromatogram of 50% MeOH extract from ultrasonic extraction with SPE (A) or without SPE (B) 978
Fig. 6. HLPC profiles of 50% MeOH extracts of Panax ginseng by different extraction conditions 979
그림 1. 현재까지 인삼으로부터 추출된 진세노사이드류 985
그림 2. 인삼의 연근별 평균 스펙트럼(좌) 및 주성분(PC 1, PC 2, PC3)에 대한 3차원 산점도(우) 986
그림 3. 정준 판별함수의 개체 도표 (좌)및 선형 판별 모형에 따른 집단 분류의 결과 (우) 987
그림 4. 황기의 연근별 평균 스펙트럼(좌) 및 주성분(PC 1, PC 2, PC3)에 대한 3차원 산점도(우) 987
그림 5. MSCA (Multi-level Simultaneous Component Analysis)에 따른 시간 요인에 대한 첫 번째 주성분 scores 도표(좌) 및 loading 값(우) 988
그림 6. 정준 판별함수의 개체 도표(좌) 및 선형 판별 모형에 따른 집단 분류의 결과(우) 988
그림 7. 인삼의 연구수 증가에 따른 주요한 진세노사이드류의 함량 비교 989
그림 8. 인삼에서 PPT 계열 진세노사이드의 생성 기작 990
그림 9. 인삼에서 PPD 계열 진세노사이드의 생성 기작 991
Fig. 1. No. of tea commodities by the type of tea industry(Inner circle : manufacturing enterprise, outter circle : shopping mall) 995
Fig. 2. Production area of leaf tea(upper), tea bag(middle) and powdered tea(under) declared on the commodities 996
Fig. 3. Packing size of leaf tea(upper), tea bag(middle) and powdered tea(under) declared on the commodities 997
Fig. 4. Distribution of unit price in leaf tea(upper), tea bag(middle) and powdered tea(under) declared on the commodities 998
Fig. 5. Distribution of manufaturing methods in leaf tea 998
Fig. 6. Declaring type of commodity name in leaf tea 999
Fig. 7. Declaring type of commodity name in tea bag and powder tea 999
작물보호 1008
Photo 1. Pictures of field and roots of Ginseng damaged by Meloidogyne hapla 1008
Fig. 1. Comparison of root galls in ginseng roots after the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1009
Fig. 2. Comparison of % dead ginseng after the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1009
Fig. 3. Seasonal changes of dead ginseng after the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1010
Photo 2. Picture of ginseng plant after the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1010
Fig. 4. Comparison of root length and relative root length after the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1011
Fig. 5. Comparison of root weight and relative root weight after the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1011
Photo 3. The roots of ginseng damaged by Meloidogyne hapla on the treatment of Meloidogyne hapla juveniles 1012
그림 1. 쪽과 흑색썩음균핵병 약제 방제효과(2005~2006 평균) 1036
그림 1. 남부 파 주산지역의 병해충 피해 조사 1044
그림 2. 파굴파리의 발생장소(무안, 파 시험포장) 1045
그림 3. 파좀나방의 발생소장 및 피해엽율 1045
그림 4. 파밤나방의 발생소장 및 피해엽율 1045
그림 5. 담배거세미나방의 발생소장 및 피해엽율 1046
그림 6. 파총채벌레 발생소장(피해정도 1-소, 2-중, 3-심) 1046
그림 1. 약제 처리 후 파굴파리 성충에 의한 흡즙흔 수의 경시적 변동(2003년) 1048
그림 2. 가을출하 작형 파에서 파굴파리 약제 체계 처리시 경시적 밀도변동 1048
그림 3. 겨울출하 작형 파에서 파굴파리 약제 체계 처리시 경시적 밀도변동 1049
Fig. 1. Changes of air and soil temperature during cultivation time 1051
Fig. 2. Changes of water potential in the soil position during cultivation time 1052
Fig. 3. White rot pathogens, sclerotia, was remained in infested plants and the rest in soil after harvesting time 1053
Fig. 4. Distribution sclerotia in soil through infested plant residues and then contaminate the soil area 1053
그림 5. 균핵채취 1053
그림 5-1. 균핵수 조사 1053
그림 6. 이병 잔조물 접종에 따른 흑색썩음균핵병 �M병추이 1054
그림 1. 약제처리 시기별 이병율 변화('04~'05) 1055
그림 1. 쪽파 흑색썩음균핵병 약제 방제효과(2005~2006 평균) 1058
그림 1. 잡초성벼 방제효과(2005.06.20촬영, 右4.18파종, 左5.9파종) 1065
그림 2. 년도별 사마귀풀, 피 및 잡초성벼 출아시기와 부분경운직파 벼파종 1067
그림 3. 제초제 Haloxyfop-R-methyl 처리시 안정제 Chlorpyrifos-methyl+Mancozeb+Chlorthaloril 혼용 효과 1070
그림 4. 파종직후 2일간 시험포의 물관리 상황 1071
기술지원 1107
그림 1. 벼 종이멀칭 기계이양용 제조공정과정 1107
그림 3. 멀칭이앙광경, 성숙기 연시교육 및 평가 1109
그림 1. 벼(현미) 품질 1136
그림 1. 헤어리베치 실증시험 평가 1148
그림 2. 헤어리베치 실증시험 관심도 1148
그림 3. 친환경 농법 1148
그림 4. 헤어리베치 실증시험 평가 1150
그림 5. 헤어리베치 실증시험 관심도 1151
그림 6. 친환경 농법 1151
사진 1. 분얼기 포장전경 1152
사진 2. 물벼룩에 이하 토양교질입자 교란 1152
Fig. 1. The changes of ripening rate by different soaking time in Goami 2 1161
Fig. 2. The changes of ripening rate at the 3-5 minutes soaking time in Daeanbyeo 1161
Photo 1. Comparison of large and small vascular bundle of rice stems(SEM) 1162
그림 3. 안동지역의 농가반응 1177
그림 4. 안동농가의 애로사항 1177
그림 5. 포항지역의 농가반응 1178
그림 6. 포항농가의 애로사항 1178
그림 1. 실증연구 참여농가 선정 및 포장사진 1187
그림 2. 옥수수-콩 작부체계 시험포장 전경 1188
그림 3. 담배-콩 작부체계 시험포장 전경 1189
그림 1. 청두1호 특산단지 기술지원 추진경과(태안) 1205
그림 2. 대풍콩 특산단지 기술지원 추진경과(진천, 2006) 1206
그림 3. 농가 포장 평가회 설문조사 결과(2006) 1206
그림 4. 대풍콩 특산단지 기술지원 추진경과(속초, 2006) 1208
그림 5. 대풍콩 특산단지 기술지원 추진경과 1209
그림 1. 2004년도 농가실증 시험 포장 전경 1212
그림 2. 신품종 농가실증 시험포장 전경(2006, 연천) 1215
그림3. 신품종에 대한 현장평가 설문조사 결과(2005, 연천) 1217
그림 4. 신품종에 대한 현장평가 설문조사 결과(2006, 태안) 1218
그림 1. 주요 작물의 연차별 가격변동조사(2001~2006) 1232
그림 2. 주요 작물의 월별 가격변동조사(2001~2006) 1232
그림 3. 쌀의 재배면적, 생산량 및 가격(1995~2004) 1232
그림 4. 콩의 재배면적, 생산량 및 가격(1995~2004) 1233
그림 1. 콩, 참깨의 품종별 재배현황 1246
그림 1. 작기 중 순별 평균기온의 추이 1254
그림 2. 금강밀의 월동 후 생육(좌) 및 출수기 생육(우) 모습 1254
그림 1. 방풍의 지상부 및 뿌리생육 비교 1260
그림 1. 우슬의 지상부 및 뿌리생육 비교(좌:도입종, 우:국내종) 1265
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0001239064 | 633.0072 ㄴ293ㅈ | v.8 | 서울관 서고(열람신청 후 1층 대출대) | 이용불가 |
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