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자료명/저자사항
전통 생활도자기 경량화 기술개발 [전자자료] / 글: 피재환, 김근희, 곽안나, 이은미, 박흥규, 조우석, 김경자 인기도
발행사항
서울 : 한국세라믹학회 : 한국세라믹총협회 : 한국파인세라믹스협회, 2011
수록지명
세라미스트. 제14권 제6호 (2011년 12월)
청구기호
전자형태로만 열람 가능함
자료실
전자자료
내용구분
연구자료
출처
외부기관 원문
면수
7
제어번호
NONB1201417393
원문

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목차

1. 서론 1

2. 경량화 기술개발 1

2.1. 기공형성제 첨가에 의한 경량화 2

2.2. 고온 발포법에 의한 경량화 3

3. 고강도 기술개발 3

3.1. 뮬라이트 (Mullite) 생성에 의한 강도증진 3

3.2. 표면강화에 의한 강도향상 4

4. 경량 도자기 시제품 현황 5

5. 결론 5

참고문헌 5

Table 1. Chemical Composition of Commercial Whiteware Slurry 2

Fig. 1. Microstructure of balloons ((a) PMMA, (b) PAHM, (c) GHM, and (d) FAHM). 2

Fig. 2. Lightweight of porous matrix produced by various balloons. 2

Fig. 3. Weight loss of CeO₂ during heating process (a) and (b) weight loss produced at 1100, 1200, 1300 for 1h continuously). 3

Fig. 4. Microstructure of fired body without CeO₂ (a) and with CeO₂ (b). 3

Fig. 5. Microstructure of general whiteware (a) and strengthen porcelain (b). 4

Fig. 6. Surface microstructure of porous samples fired at 900℃ (a) and vitrified at 1250℃ after infiltration process by aluminum source (Al(NO₃)₃9H₂O) (b). 4

Fig. 7. Bending strength of samples strengthened by infiltration process ((a) PAHM 0.2wt%, (b) PAHM 0.4wt%, and (c) PAHM 0.6wt%). 5

Fig. 8. (a) Photographs of general tableware (689g) and (b) lightweighted tableware (363g). 5

Fig. 9. (a) Photographs of general washbowl (7.44kg) and (b) lightweighted washbowl (5.36kg). 5

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