표제지
목차
Ⅰ. 서 론 9
Ⅱ. 이론적 배경 13
1. 소아 및 학동기 비만 13
2. 소아 및 학동기 비만의 관리 13
Ⅲ. 조사대상 및 연구방법 16
1. 연구대상 및 기간 16
2. 실험방법 16
1) 일반환경조사 16
2) 체중조절 및 생활습관에 대한 인지 조사 16
3) 식습관 및 식행동 조사 16
4) 식품섭취 실태조사 16
3. 통계처리방법 17
Ⅳ. 결과 및 고찰 18
1. 조사대상자의 특성 18
2. 체중조절 및 생활습관에 대한 인지 조사 22
3. 식습관 및 식행동 조사 25
4. 식품섭취실태조사 36
Ⅴ. 요 약 39
참고문헌 41
ABSTRACT 46
부록[설문지] 49
감사의 글 55
Table 1. The general environment of the children 19
Table 2. Height, weight and BMI by sex of the children 21
Table 3. Classification of obesity index using BMI by children 22
Table 4. Weight control and life-habit of the children 24
Table 5. General eating habit of the children 26
Table 6. Skipping meal and regular meal 29
Table 7. Pattern of time, frequency and kind of snack 31
Table 8. Dietary Life and factor influenced diet habit 34
Table 9. Food consumption by children 37
Figure 1. Diagram of occupation children's mother 20
Figure 2. Diagram of household's financial situation 20
Figure 3. Spend of leisure time 25
Figure 4. The meals regarded for important during a day 27
Figure 5. Reasons for skipping meals 28
Figure 6. Frequency of breakfast 30
Figure 7. Frequency of snack time 30
Figure 8. Snacking frequency 32
Figure 9. Kinds of snack 33
Figure 10. Kinds of food as eating out 35