국문목차
표제지=0,1,4
감사의 글=0,5,2
목차=1,7,3
LIST OF TABLES=4,10,1
LIST OF FIGURES=5,11,1
ABSTRACT=6,12,2
I. 서론=8,14,4
II. 재료 및 방법=12,18,1
1. 실험재료=12,18,1
1) 시료 채취=12,18,2
2) 시약 및 사용배지=14,20,4
3) 사용기기=17,23,2
2. 실험방법=19,25,1
1) 시료의 전처리=19,25,1
2) 미생물의 분리=19,25,1
(1) 위생지표세균=19,25,1
① 일반세균수 및 대장균군=19,25,3
② Escherichia coli=22,28,1
(2) 공중 부유균의 측정=22,28,2
(3) 병원성 세균=23,29,1
① Salmonella spp.=23,29,1
② Yersinia=24,30,1
③ Listeria monocytogenes=24,30,1
④ Staphylococcus aureus=25,31,2
3) 분리균에 대한 항생제 감수성 검사=27,33,1
III. 결과 및 고찰=28,34,1
1. 위생지표세균의 분석=28,34,1
1) 수질=28,34,1
2) 제조 기구 및 주변 기기=29,35,3
3) 제조 종사자=31,37,2
4) 원료와 제품=33,39,2
2. E. coli=35,41,2
3. 공중부유균 측정=36,42,1
4. 병원성 세균 측정=37,43,1
1) Salmonella spp.=37,43,1
2) Yersinia=38,44,1
3) Listeria monocytogenes=38,44,2
4) Staphylococcus aureus=39,45,3
5. 분리균에 대한 항생제 감수성 검사=42,48,1
1) Escherichia coli 분리균에 대한 항생제 감수성 검사=43,49,2
2) Listeria monocytogenes 분리균에 대한 항생제 감수성 검사=45,51,2
3) Staphylococcus aureus 분리균에 대한 항생제 감수성 검사=47,53,3
4) 항생제 감수성에 대한 종합평가=50,56,2
IV. 적요=52,58,3
V./(VI) 참고문헌=55,61,6
Table1. The kinds and number of samples collected from five sandwich shops for the microbial assessment=13,19,1
Table2. The media used for the measurement ot air-borne microorganism=15,21,1
Table3. The media and reagents used for the isolation of pathogenic bacteria=16,22,1
Table4. Estimation of sanitary indication bacteria on water=28,34,1
Table5. Estimation of sanitary indication bacteria on cooking utensils and surroundings=31,37,1
Table6. Estimation of sanitary indication bacteria on employees=33,39,1
Table7. Estimation of sanitary indication bacteria on raw materials and sandwiches=34,40,1
Table8. Locations of detected E. coli from samples=35,41,1
Table9. Estimation of air-borne cooking areas=36,42,1
Table10. Results of food pathogenic bacteria from samples=40,46,1
Table11. The division of detected Staphylococcus aureus in accordance with the shops=41,47,1
Table12. Antibiotic resistance of E.coIi strains isolated from sandwich shops=44,50,1
Table13. Antibiotic resistance of L. monocytogenes strains isolated from Sandwich shops=46,52,1
Table14. Antibiotic Resistance of S.aureus strains isolated from Sandwich shops=49,55,1
Fig.1. Procedure for isolation of total bacteria and coliform group=21,27,1
Fig.2. Procedure for isolation of microorganism=26,32,1
Fig.3. Photograph of antibiotic suseptibility for S. aureus=42,48,1