표제지
목차
Ⅰ. 서론 8
Ⅱ. 재료 및 방법 10
1. 실험 재료 10
2. 시약 및 기구 10
3. 포동주 제조방법 11
4. 보당 및 당도 측정 12
5. 포동주의 성분분석 13
6. 관능검사 14
Ⅲ. 결과 및 고찰 15
1. 포동주의 알콜 함량 변화 15
2. pH의 변화 17
3. 산도의 변화 19
4. 당도 변화 21
5. 포동주의 관능평가 23
Ⅳ. 요약 25
Ⅴ. 참고문헌 26
ABSTRACT 29
감사의 글 31
Table 1. The composition of raw materials and fermentation condition for mash 11
Table 2. The sensory test of Grape-Rice wine sample 24
Fig 1. Changes of alcohol content in Grape-Rice wine during fermentation at 30℃ 16
Fig 2. Changes of pH in Grape-Rice wine during fermentation at 30℃ according different time 18
Fig 3. Changes of acidity in Grape-Rice wine during fermentation at 30℃ 20
Fig 4. Changes of sugar content in Grape-Rice wine during fermentation at 30℃ 22