표제지
목차
Ⅰ. 서론 9
Ⅱ. 이론적 배경 11
1. 학교급식의 의미 11
2. 학교급식의 변천 12
3. 우리나라의 학교급식 현황 12
4. 대전지역의 급식실시 현황 13
Ⅲ. 연구내용 및 방법 14
1. 조사대상 및 기간 14
2. 조사내용 및 방법 14
3. 통계처리 14
Ⅳ. 결과 및 고찰 15
1. 조사대상자의 일반적인 사항 15
2. 학교급식에 대한 필요성 및 인지도 조사 16
3. 기초식습관 조사 21
4. 음식의 맛과 영양에 대한 만족도 및 잔반에 관한 조사 26
5. 위생에 관한 만족도 31
6. 학교급식 운영 및 급식시설 이용에 관한 만족도 35
7. 급식 시 불편한 사항에 관한 조사 41
Ⅴ. 요약 및 제언 45
References 49
ABSTRACT 53
부록: 설문지 58
Table 1. Physical characteristics of the subjects 16
Table 2. Degree of recognition and necessity in school food-service 19
Table 3. Survey of the basic eating habits 24
Table 4. Degree of satisfaction in the taste, nutrition of food and leaving of meal 29
Table 5. Degree of Satisfaction degree of sanitation 33
Table 6. Degree of recognition and necessity in school food-service 38
Table 7. Inconvenience factors at food-service time 43
Figure 1. Necessity in school food-service by sex and school 17
Figure 2. The purpose of the food service 18
Figure 3. Status of having breakfast by sex and school 22
Figure 4. Degree of satisfaction in taste by sex and school 27
Figure 5. Degree of satisfaction in nutrition by sex and school 28
Figure 6. Cleaning condition of tools, dish and spoon 32
Figure 7. Management type of union food-service by sex and school 36
Figure 8. Management type of food-service that they hope by sex and school 36
Figure 9. Inconvenience factors at food-service time 42