표제지
목차
Ⅰ. 서론 9
Ⅱ. 연구사 11
1. 환경개선제 11
2. 효소제를 포함한 환경개선제의 이용효과 14
3. 양돈분뇨의 액비화 16
4. 악취저감 18
Ⅲ. 재료 및 방법 22
1. 시험설계 22
1) 시험설계 22
2) 시험방법 22
2. 조사항목 및 분석방법 23
1) 조사항목 23
2) 분석방법 23
Ⅳ. 결과 및 고찰 26
1. 양돈분뇨 액비화 과정의 악취 26
1) 암모니아 26
2) 황화수소 27
2. 분뇨의 성상 29
1) 온도, pH, 고형물 함량 29
2) 총질소 31
3) 암모니아성 질소 32
4) 총인 33
3. 돈사환경 개선 34
1) 돈사내부환경 34
2) 복합악취 35
Ⅴ. 적요 38
참고문헌 39
ABSTRACT 43
Table 1. Odor detection thresholds for odor ants present in pig slurry 18
Table 2. Effects of the most common sources on air quality in swine building 19
Table 3. 희석배수산정방법(평가과정) 24
Table 4. 희석배수산정방법(계산과정) 25
Table 5. Changes in the characteristics of swine slurry 30
Table 6. 효소복합체 처리 전 36
Table 7. 효소복합체 처리 후 37
Fig 1. Changes in ammonia concentration in the swine slurry storage tank 27
Fig 2. Changes in hydrogen sulfide concentration in the swine slurry storage tank 28
Fig 3. Changes in total nitrogen contents in the swine slurry 31
Fig 4. Changes in ammonia nitrogen contents in the swine slurry 32
Fig 5. Changes in total phosphorus contents in the swine slurry 33
Fig 6. Ammonia and hydrogen sulfide concentrations in the finishing pig building 34