표제지
목차
Ⅰ. 서론 9
Ⅱ. 연구사 15
Ⅲ. 재료 및 방법 20
1. 재료 20
2. 실험방법 20
2.1. 산지별 마늘의 화학성분 20
2.1.1. 일반성분 20
2.1.2. 무기성분 21
2.1.3. 유리당 21
2.1.4. 아미노산 21
2.1.5. 지방산 23
2.1.6. 비타민 C 함량 23
2.1.7. 색도 24
2.2. 항균활성 24
2.2.1. 사용균주 및 배지 24
2.2.2. 항균활성 24
2.3. 산지별 마늘 접착제의 이화학적 특성 25
2.3.1. 산지별 마늘 접착제의 제조방법 25
2.3.2. 색도 25
2.3.3. 불휘발분 25
2.3.4. pH 26
2.3.5. 밀도 26
2.3.6. 점도 27
2.3.7. 지촉 건조시간 27
2.3.8. 180° 박리강도 측정 28
2.3.9. 통계처리 29
Ⅳ/Ⅲ. 결과 및 고찰 30
1. 산지별 마늘의 화학성분 30
1.1. 일반성분 30
1.2. 무기성분 31
1.3. 유리당 32
1.4. 아미노산 33
1.5. 지방산 35
1.6. 비타민 C 함량 36
1.7. 색도 37
2. 산지별 마늘의 항균활성 38
3. 산지별 마늘 접착제의 이화학적 특성 42
3.1. 색도 42
3.2. 불휘발분 43
3.3. pH 44
3.4. 밀도 45
3.5. 점도 46
3.6. 지촉 건조시간 48
3.7. 180° 박리강도 49
Ⅴ. 결론 51
참고문헌 53
Abstracts 59
감사의 글 62
Table 1. Advice standard for indoor air quality 11
Table 2. ICP conditions for analysis of minerals 21
Table 3. HPLC conditions for analysis of free sugars 22
Table 4. The operating condition for amino acids autoanalyzer 22
Table 5. GC conditions for analysis of fatty acids 23
Table 6. The proximate composition of garlic from different regions 30
Table 7. Mineral contents of garlic from different regions 31
Table 8. Free sugars content of garlic from different regions 32
Table 9. Amino acids content of garlic from different regions 34
Table 10. Fatty acid compositions of garlic from different regions 35
Table 11. Hunter's color of garlic from different regions 37
Table 12. Antimicrobial activities of garlic water extract from different regions against food pathogens 40
Table 13. Hunter's color of garlic adhesives from different regions 42
Fig. 1. Photograph of garlic. A : Warm region type, B : Cold region type. 20
Fig. 2. Photograph of machine for peel strength measure. A ; 합판에 접착한 면포 B ; 강도 측정을 위한 절단한 시험편 C ; 180° 박리 강도 측정 장치 29
Fig. 3. Ascorbic acid content of garlic from different regions. 36
Fig. 4. Antimicrobial activities of garlic water extract from different regions against Bacillus cereus. 39
Fig. 5. Nonvolatile content of garlic adhesives from different regions. 43
Fig. 6. pH of garlic adhesives from different regions. 44
Fig. 7. Density of garlic adhesives from different regions. 45
Fig. 8. Viscosity of garlic adhesives from different regions. 47
Fig. 9. Set to touch drying time of garlic adhesives from different regions. 48
Fig. 10. Peel strength of garlic adhesives from different regions. 50