표제지
목차
I. 緖論 7
II. 硏究史 9
III. 材料 및 方法 11
1. 材料 11
2. 方法 11
IV. 結果 및 考察 13
1. 표고버섯 원목재배와 균상재배의 상이점 13
2. 공정별 특징 14
2-1. 균상표고버섯 재배의 준비 14
2-2. 입봉 16
2-3. 살균 16
2-4. 냉각 18
2-5. 접종(시설 및 설비) 18
2-6. 배양 19
2-7. 발생 22
2-8. 수확 30
2-9. 수확 후의 균상관리 32
2-10. 잡균오염 33
2-11. 해균(害菌) 33
2-12. 균상 폐기 34
V. 結論 35
참고문헌 36
Abstract 39
감사의 글 43
Table 1. Difference of log and mycelium cultivation 14
Table 2. Difference of normal and high pressure sterilizers 18
Table 3. Growing conditions of Lentinula edodes mushroom 26
Plate I 41
Quercus spp. 41
sawtooth oak 41
rice bran 41
wheat bran 41
Mixer 41
Mycelium bed cultivation 41
Plate II 42
Put mycelium 42
Sterilization 42
Inoculate 42
Inundator machine 42