표제지
목차
Ⅰ. 서론 11
Ⅱ. 재료 및 방법 14
1. 실험재료 14
1) 시료 14
2) 사용배지 14
2. 실험방법 15
1) 균주의 분리 및 선정 15
2) 분리균주의 검정 15
3) 분리균주의 동정 15
4) 버섯 균사생육 촉진물질 분석 16
5) 분리 균주의 배지개발 17
6) 분리균주의 처리시기 및 방법 18
Ⅲ. 결과 및 고찰 19
1. 버섯 생육촉진 미생물의 분리 19
1) 다양한 시료로부터 미생물의 분리 19
2) 분리균주의 검정 22
3) 버섯균사와 분리균 70-14의 상호작용 29
4) 분리 균의 최적 생육조건 32
5) 분리 균의 동정 35
2. 버섯균사 생육촉진 성분의 분석 37
1) Pseudomonas sp. 7014 배양액 중의 아미노산 37
2) 아미노산이 버섯균사 생육에 미치는 영향 41
3. Pseudomonas sp. 7014의 대량 배양을 위한 배지 개발 44
1) 배지의 제조 44
2) 배지 중의 무기성분 분석 47
3) 열수 추출배지가 Pseudomonas sp. 7014 생육에 미치는 영향 49
4) 열수 추출배지가 버섯의 균사 생육에 미치는 영향 51
5) Pseudomonas sp. 7014 배양액 처리에 따른 버섯의 배양특성 조사 53
6) Pseudomonas sp. 7014 배양액 처리에 따른 버섯의 생육 특성 56
4. 배지 종류에 따른 Pseudomonas sp. 7014 배양액의 처리 58
1) 톱밥종균에 Pseudomonas sp. 7014의 처리 58
2) 액체종균에 Pseudomonas sp. 7014의 처리 62
Ⅳ. 요약 66
인용문헌 68
Abstract 72
감사의 글 75
Table 1. Characteristics of solated strains from various samples. 20
Table 2. HPLC condition for amino acid analysis 38
Table 3. Composition of amino acids in the culture supernant of Psedomonas sp. 7014 40
Table 4. Effect of added amino acids on mycelial growth of Pleurotus eryngii 42
Table 5. Medium components for mass culture of Pseudomonas sp. 7014 45
Table 6. Mineral analysis of mass culture medium for Pseudomonas sp. 7014 48
Table 7. Effect of the heat exract from mass culture medium on the mycelial growth of Pleurotus eryngii 52
Table 8. Effect of the Pseudomonas sp. 7014 inoculated in heat extract from mass culture medium on the mycelial growth of Pleurotus eryngii 54
Table 9. Effect of the Pseudomonas sp. 7014 on the sawdust spawn of Pleurotus eryngii 59
Table 10. Effect of Pseudomonas sp. 7014 on the cultivation of Pleurotus eryngii 61
Table 11. Effect of different concentration of Pseudomonas sp. 7014 on the cultivation of Pleurotus eryngii 63
Table 12. Effect of different concentration of Pseudomonas sp. 7014 on the cultivation of Pleurotus eryngii 65
Fig. 1. Detection of the mushroom-growth-promoting ability 21
Fig. 2. Effect of the isolated strain on the mycelial growth of Pleurotus eryngii 24
Fig. 3. Effect of the isolated strain on the mycelial growth of Pleurotus eryngii in a column 25
Fig. 4. Effect of the isolated strain on the mycelial growth of Pleurotus eryngii in a column 26
Fig. 5. Effect of the isolated strain on the mycelial growth of Pleurotus eryngii in a bottle 27
Fig. 6. Effect of the isolated strain on the mycelial growth of Pleurotus eryngii in a bottle 28
Fig. 7. Scanning electron micrographs of mycelium treated with the isolate 70-14. Bacteria are surround to the surface of mycelia 30
Fig. 8. Scanning electron michrograph of the isolate 70-14. scale bar indicates 200 ㎛200㎛ 31
Fig. 9. Growth rate of the isolate 70-14 by temperature 33
Fig. 10. Growth rate of the isolate 70-14 by pH 34
Fig. 11. Phyogenic relationship of the isolated bacterium 70-14 and other closely related bacteria based on the partial 16S rDNA sequences. 36
Fig. 12. HPLC chromatogram of the culture supernant of Pseudomonas sp. 7014 cultivation solution 39
Fig. 13. Effect of added amino acids on mycerial growth of Pleurotus eryngii 43
Fig. 14. Heat extract from mass culture medium for Pseudomonas sp. 7014 46
Fig. 15. Effect of the heat extract froom mass culture medium on the growth of Pseudomonas sp. 7014 50
Fig. 16. Effect of the Pseudomonas sp. 7014 inoculated in heat extract from mass culture medium on the mycelial growth of Pleurotus eryngii in a bottle 55
Fig. 17. Effect of the Pseudomonas sp. 7014 on the growth of Pleurotus eryngii in bottle 57
Fig. 18. Effect of the Pseudomonas sp. 7014 on the sawdust spawn of Pleurotus eryngii in a bottle 60
Fig. 19. Effect of the Pseudomonas sp. 7014 on the liquid spawn of Pleurotus eryngii 64