표제지
목차
국문초록 및 주제어 9
ABSTRACT 12
I. 서론 15
1. 연구의 필요성 15
2. 연구의 목적 및 방법 17
II. 이론적 배경 20
1. 김해차의 유래 및 특징 20
(1) 김해차의 정의 및 유래 20
(2) 김해차의 특징 22
2. GABA홍차의 유래 및 특징 23
(1) GABA홍차의 정의 및 유래 23
(2) GABA홍차의 특징 24
III. 제다방법의 비교 26
1. 제다에 사용되는 용어 정립 26
2. 대만 GABA홍차 제조 공정 27
3. 김해 GABA홍차 제다 공정 31
IV. 재료 및 방법 35
1. 재료 및 시약 35
2. 추출물 제조 36
3. 추출물 품질 조사 38
(1) pH, 색도, 갈색도 및 탁도 조사 38
(2) 유리아미노산 함량 분석 38
(3) 데아플라빈류 함량 분석 40
4. 생리활성 측정 41
(1) 총 폴리페놀 함량 측정 41
(2) 총 플라보노이드 함량 측정 41
(3) DPPH radical 저해 활성 측정 41
(4) ABTs radical 저해 활성 측정 42
(5) SOD radical 저해 활성 측정 43
5. Acetylcholinesterase 저해 활성 측정 43
6. 세포 독성 및 NO 저해 활성 측정 44
(1) 세포 배양 44
(2) 세포생존율 측정 44
(3) Nitric Oxide(NO) 저해 활성 측정 44
7. 통계 처리 45
V. 실험결과 및 고찰 46
1. 추출물 품질 변화 46
(1) pH, 색도, 갈색도 및 탁도 변화 46
(2) 유리아미노산 함량 변화 50
(3) 데아플라빈류 함량 변화 53
2. 생리활성 변화 56
(1) 총 폴리페놀 및 총 플라보노이드 함량 변화 56
(2) DPPH radical 소거 활성 변화 59
(3) ABTs radical 소거 활성 변화 62
(4) SOD radical 소거 활성 변화 64
3. Acetylcholinesterase 저해 활성 변화 66
4. 세포 독성 및 NO 저해 활성 변화 68
VI. 결론 72
참고문헌 75
Table 1. HPLC conditions for analytical conditions of free amino acid 39
Table 2. HPLC conditions for analytical conditions of theaflavin 40
Table 3. Changes of pH, brown color and turbidity in kinds of tea... 48
Table 4. Changes of Hunter's color value in kinds of tea extracts 49
Table 5. Free amino acid contents in green, black and GABA black tea... 52
Table 6. Ultrasonic extraction of theaflavins from kind of tea extract 55
Table 7. Total polyphenol and total flavonoid content from kind in tea... 58
Table 8. Acetylcholinesterase inhibitory activities of green tea, black tea... 67
Figure 1. Jeddah Processing of GABA black in Taiwan 30
Figure 2. Jeddah Processing of GABA black in Gimhae (I) 33
Figure 3. Jeddah Processing of GABA black in Gimhae (II) 34
Figure 4. A kinds of tea extracts 37
Figure 5. HPLC conditions for analytical conditions of free amino acid 39
Figure 6. DPPH radical scavenging activity of green tea, black tea and... 61
Figure 7. ABTs radical scavenging activity of green tea, black tea and... 63
Figure 8. SOD radical scavenging activities of green tea, black tea and... 65
Figure 9. MTT and NO production activity of tea extracts. 71