표제지
목차
I. 서론 8
II. 연구 방법 및 내용 10
1. 연구대상 및 기간 10
2. 연구방법 10
3. 실험방법 15
1) 미생물 측정 15
III. 결과 및 고찰 21
1. 제조환경의 미생물학적 위해요소 분석 21
1) 작업장 공중낙하균(일반세균, 대장균군) 분석 21
2) 제조설비의 표면오염도 분석 22
2. 작업자의 위생상태 분석 24
3. 원·부재료 병원성 미생물 분석 25
4. 용수의 미생물 분석 26
5. 포장재의 미생물 분석 27
6. 알로에 음료의 열처리 전·후 미생물 변화 분석 28
1) 열처리 공정 검증 28
2) 완제품 검증 28
IV. 요약 30
참고문헌 33
Abstract 35
Table 1. Current status of HACCP 9
Table 2. Classification according to the kind of biological hazard 11
Table 3. Detail description the Aloe vera drink 12
Table 4. Air-borne microbial levels at working area in the factory 22
Table 5. Evaluation of sanitary indication bacteria on manufacture equipment 23
Table 6. Microbial contamination levels of employees hand 24
Table 7. Microbiological level of raw material for Aloe vera drink 25
Table 8. Microbiological level of water 26
Table 9. Microbiological level of packing material 27
Table 10. Microbiological hazard analysis for Aloe vera drink 29
Table 11. Microbiological Hazard Analysis of Drink Manufacturing Processes. 32
Fig. 1. Flow diagram for production and packaging of aloe vera drink 14