표제지
목차
List of Abbreviation 12
Part I. Formazan을 이용한 신속 간편한 감광활성 분석 및 정량화 방법 개발 14
I.I. 서론 15
1.1. 감광반응의 성질 및 감광물질 분석 18
1.2. 다양한 감광제의 특성 28
1.3. 연구 목적 32
I.II. 재료 및 방법 34
2.1. 실험 재료 34
2.2. 빛 조사 시 감광제에 의한 formazan 탈색 효과 34
2.3. DCFH를 이용한 감광활성 측정 35
2.4. TBA를 이용한 감광활성 측정 35
2.5. 탈색 formazan에 대한 환원제의 영향 36
2.6. 다양한 라디칼에 의한 formazan 탈색 양상 분석 36
2.7. LC-MS/MS를 이용한 MTT-F의 산화물 분석 37
2.8. 광 노출 이력 평가 37
I.III. 결과 및 고찰 39
3.1. 각 감광제와 formazan dye의 흡광 특성 39
3.2. 빛 조사 시 감광제에 의한 formazan 탈색효과 42
3.3. 조도 변화가 감광제에 의한 formazan의 탈색에 미치는 영향 49
3.4. 감광제 농도가 formazan 탈색에 미치는 영향 61
3.5. DCFH를 이용한 감광제의 감광활성 측정 71
3.6. TBA를 이용한 감광제의 감광활성 측정 77
3.7. 탈색 formazan에 대한 환원제의 영향 81
3.8. 다양한 라디칼에 의한 formazan 탈색 양상 86
3.9. LC-MS/MS를 이용한 MTT-F의 산화물 분석 93
3.10. Formazan probe를 사용한 감광활성 반응 분석과 정량화 97
3.11. 식용 색소류의 감광활성 평가 109
3.12. Formazan을 이용한 광 노출 이력 평가 113
I.IV. 참고문헌 117
Part II. Polyvinyl alcohol에 의한 쿠쿠민의 화학적 특성 및 생리활성 변화 123
II.I. 서론 124
II.II. 재료 및 방법 130
2.1. 실험 재료 130
2.2. 산화방지 활성 측정 130
2.3. 용해도, 화학안정성 및 분산 안정성 측정 131
2.4. 세포 내 흡수율 측정 132
2.5. 쿠쿠민의 세포독성 효과 분석 132
II.III. 결과 및 고찰 134
3.1. PVA에서의 쿠쿠민의 형광 및 흡광 분석 134
3.2. PVA에 의한 쿠쿠민의 화학안정성, 분산안정성 변화 137
3.3. 산화방지 활성 변화 141
3.4. PVA에 의한 쿠쿠민의 세포 내 흡수량 변화 146
3.5. PVA에 의한 쿠쿠민의 세포독성 효과 변화 148
II.III. 참고문헌 152
Part III. 염, 당, 산 침지조건에서 심황색소의 추출특성 및 화학적 특성 변화 154
III.I. 서론 155
III.II. 재료 및 방법 157
2.1. 실험재료 및 시약 157
2.2. 심황색소의 추출 및 저장 157
2.3. 색도, 단백질 및 총페놀성 성분 함량 158
2.4. 산화방지활성 측정 158
2.5. H₂O₂ 생성량 분석 158
2.6. 쿠쿠미노이드 함량 및 화학안정성 분석 158
2.7. 침지용매에서 심황색소의 분산 안정성 측정 159
III.III. 결과 및 고찰 160
3.1. 강황 추출물의 색도 및 성분, 산화방지활성 분석 160
3.2. 각 침지용액에서의 쿠쿠미노이드 수준 165
3.3. 침지용액 상에서의 심황색소의 안정성 169
3.4. 침지용액에서 심황색소의 분산안정성 173
III.IV. 참고문헌 177
ABSTRACT 180
Part I 11
Table 1. Evaluation of correlation coefficients of photosensitizers between... 102
Table 2. Linear correlation equations of light exposure time with formazan... 116
Part II 11
Table 1. Operating condition of HPLC for curcuminoid analysis 129
Part III 11
Table 2. Levels of hydrogen peroxide (µM) from turmeric (50 µg/mL) dissolved in different concentrations of NaCl,... 168
Part I 8
Fig. 1. Structures of MTT-F 3-(4,5-dimethyl-2-thiazolyl)-2,5-diphenyl-... 24
Fig. 2. Mechanisms of type I and II photooxidation... 25
Fig. 3. Structures of photosensitizers used in the present study. 27
Fig. 4. Absorbance spectrum of different photosensitizer and formazans used... 41
Fig. 5. Effects of various photosensitizers on degradation of 3 formazans... 48
Fig. 6. Degradation of MTT-F by photosensitizers under different fluorescence... 52
Fig. 7. Degradation of TP-F by photosensitizers under different fluorescence... 56
Fig. 8. Degradation of INT-F by photosensitizers under different fluorescence... 60
Fig. 9. Concentration-dependent effects of photosensitizers on decolorization of MTT-F 64
Fig. 10. Concentration-dependent effects of photosensitizers on decolorization... 67
Fig. 11. Effects of acridine (AD) and 5-ALA on MTT-F. 70
Fig. 12. Analysis of photosensitizing properties of different photosensitizers... 76
Fig. 13. Analysis of photosensitizing properties of different photosensitizers... 80
Fig. 14. Effects of N-acetylcystein and β-mercaptoethanol (β-ME) on... 85
Fig. 15. Reaction properties of the formazans with ABTS radical. 90
Fig. 16. Reaction properties of the formazans with AAPH radial and... 92
Fig. 17. LC-MS/MS analysis of reaction products of MTT-F with ZnPP and PPIX 96
Fig. 18. Correlation between photosensitizing activity and various reaction factors 101
Fig. 19. Comparison of photosensitizing activities of photosensitizers used... 108
Fig. 20. Evaluation of photosensitizing properties of natural dietary pigments. 112
Fig. 21. Formazan decolorization patterns in the presence of different... 115
Part II 9
Fig. 1. Structures of curcumin (Cur, A), demethoxycurcumin, (DMC, B),... 128
Fig. 2. Changes in absorbance and fluorescence spectrum of curcumin in the... 136
Fig. 3. Changes in color intensity, chemical stability, and solution stability of... 140
Fig. 4. Modulation of DPPH and ABTS radical scavenging activities of... 144
Fig. 5. Modulation of AAPH radical scavenging activities of curcumin by PVA 145
Fig. 6. Modulation of cellular uptake of curcuminoids by PVA. 147
Fig. 7. Changes in curcumin cytotoxicity against HCT 116 and INT-407 cells... 151
Part III 10
Fig. 1. Characteristics of turmeric infusion using NaCl, sucrose, or acetic acid solution. 163
Fig. 2. Radical scavenging activities of turmeric infusion (each 2 mg/mL, 3... 164
Fig. 3. Chemical stability of turmeric pigments dissolved in different... 167
Fig. 4. Chemical stability of turmeric pigments dissolved in different... 172
Fig. 5. Changes in solution stability of turmeric pigments in different... 176