표제지
목차
국문초록 8
I. 서론 9
II. 이론적 배경 11
1. 모발의 색소 11
2. 염색 및 탈색 12
가. 염색의 역사 12
나. 염색 및 탈색의 원리 13
3. 천연염색 15
가. 천연염색의 특성 15
나. 천연염료의 종류 16
4. 마키베리 및 포도 20
가. 마키베리 20
나. 포도 21
다. 안토시아닌 21
III. 실험 23
1. 실험재료 23
가. 마키베리와 포도 혼합추출액 23
나. 모발시료 23
2. 실험방법 24
가. 안토시아닌의 최대흡수파장 24
나. 마키베리와 포도 혼합추출액의 모발 염색 24
다. 염색온도 및 염색시간에 따른 모발 염색효과 26
라. pH 변화에 따른 모발 염색효과 26
마. 매염효과 27
바. 세정견뢰도 27
IV. 결과 및 고찰 28
1. 마키베리와 포도 혼합추출액의 최대흡수파장 28
가. 안토시아닌의 최대흡수파장 28
2. 탈색모의 색차값 29
3. 염색온도 및 염색시간에 따른 모발염색 29
가. 마키베리 29
나. 포도 30
다. 마키베리와 포도 혼합추출물 31
4. pH 변화에 따른 모발 염색효과 35
5. 매염효과 38
6. 세정견뢰도 40
V. 결론 43
참고문헌 45
ABSTRACT 49
Table 1. Monogenetic dye. 18
Table 2. Polygenetic dye. 19
Table 3. Colorimeter values of bleached hair 29
Table 4. Colorimeter values of hair dyed with maqiberry in diverse dyeing 30
Table 5. Colorimeter values of hair dyed with grape in diverse dyeing 31
Table 6. Colorimeter values of hair dyed with extracts of Maquiberry and Grape in diverse... 33
Table 7. Colorimeter values of hair dyed with extracts of Maquiberry and Grape in diverse... 36
Table 8. Colorimeter values of hair dyed with mquiberry and grape in diverse mordant 38
Table 9. Change of K/S values of dyed hair with mquiberry and grape as washing sampoo 41
Figure 1. Molecular structure of anthocyanin derivatives 22
Figure 2. Structure of anthocyanin depending on pH 22
Figure 3. Spectrum of anthocyanin in mixed extracts from maquiberry and grape 28
Figure 4. Relationship between K/S and dyeing time at 40℃ 33
Figure 5. Relationship between L* and dyeing time at 40℃ 34
Figure 6. Relationship between a* and dyeing time at 40℃ 34
Figure 7. Structure of anthocyanin depending on pH 35
Figure 8. Relationship between K/S and pH. 36
Figure 9. Relationship between L* and pH. 37
Figure 10. Relationship between a* and pH. 37
Figure 11. Relationship between K/S and mordants. 39
Figure 12. Relationship between L* and mordants.[이미지참조] 39
Figure 13. Relationship between a* and mordants.[이미지참조] 40
Figure 14. Change of K/S values of dyed hair with mquiberry and grape as washing sampoo 42