표제지
목차
1. 서론 11
2. 재료 및 방법 16
2.1. 나노물질과 식품 성분 준비 및 ZnO NPs의 물리화학적 특성 분석 16
2.2. ZnO NPs의 정량분석을 통한 검정곡선 작성 16
2.3. ICP-AES를 이용한 Zn 정량 분석 17
2.4. ZnO NPs의 용해도 분석 17
2.4.1. DW 및 세포배양액 조건 17
2.4.2. 라이소좀 모사용액 조건 17
2.4.3. In vitro 3 step 연속 소화 모델 20
2.5. ZnO NPs와 단백질 상호작용 분석 23
2.6. SDS-PAGE 분석 23
2.7. 세포주 및 배양 조건 24
2.8. 단기 세포 성장 저해 실험(WST-1 assay) 24
2.9. 세포막 손상 확인 실험(Lactate dehydrogenase leakage assay) 25
2.10. 세포 내 활성산소종 정량(ROS generation assay) 25
2.11. 장관 세포 내 나노물질의 유입 양상 비교 26
2.12. In vitro 위장관 흡수 메커니즘 비교 26
2.13. 통계분석 29
3. 결과 및 고찰 30
3.1. ZnO NPs의 물리화학적 특성 분석 30
3.2. ZnO NPs의 정량분석법 확립 35
3.3. ZnO NPs의 용해도 분석 38
3.3.1. DW, 세포배양액 및 라이소좀 모사용액 조건에서의 용해도 38
3.3.2. In vitro 3 step 연속 소화모델에서의 용해도 43
3.4. ZnO NPs와 단백질 상호작용 분석 45
3.5. SDS-PAGE 50
3.6. 단기 세포 성장 저해 실험(WST-1 assay) 53
3.7. 세포막 손상 확인 실험(Lactate dehydrogenase leakage assay) 56
3.8. 세포 내 활성산소종 정량(ROS generation assay) 58
3.9. 장관 세포 내 나노물질의 유입 양상 비교 60
3.10. In vitro 위장관 흡수 메커니즘 비교 62
4. 결론 64
5. 참고문헌 66
ABSTRACT 73
Table 1. Composition of the artificial lysosomal fluid (ALF). 19
Table 2. Composition of the juices for in vitro digestion model. 21
Table 3. Particle fractions and hydrodynamic diameters of ZnO NPs dispersed in different matrices for 0.5h, followed by dilution in DW... 32
Table 4. Surface charge of ZnO NPs dispersed in different matrices for 0.5h, followed by dilution in DW or MEM for analysis... 33
Table 5. Quantitative analysis of ZnO NPs. 36
Table 6. Quantitative analysis of ZnO NPs in liver. 37
Table 7. pH of ZnO NPs in different food matrices. 40
Table 8. IC50 of ZnO NPs suspended in food matrices.[이미지참조] 55
Figure 1. Scheme for in vitro 3 step digestion model. 22
Figure 2. Scheme for Caco-2 monolayer model and FAE model. 28
Figure 3. Characterization of ZnO NPs dispersed in different matrices for... 34
Figure 4. Calibration curves for determination of ZnO NPs in by ICP-AES analysis. 36
Figure 5. Calibration curves for determination of ZnO NPs in liver by... 37
Figure 6. Dissolution properties of ZnO NPs in incubated with casein,... 40
Figure 7. Dissolution properties of ZnO NPs incubated with casein,... 41
Figure 8. Dissolution properties of ZnO NPs incabated with casein,... 42
Figure 9. In vitro dissolution properties of ZnO NPs incabated with... 44
Figure 10. Fluorescence spectrum of proteins depending on... 46
Figure 11. Fluorescence quenching ratio and (B) fluorescence... 47
Figure 12. Fluorescence quenching ratio and (B) fluorescence... 48
Figure 13. Fluorescence quenching ratio and (B) fluorescence... 49
Figure 14. Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis... 51
Figure 15. Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) of food proteins incubated with... 52
Figure 16. Effects of ZnO NPs suspended in distilled water (DW)... 55
Figure 17. Effects of ZnO NPs suspended in distilled water (DW)... 57
Figure 18. Effects of ZnO NPs suspended in distilled water (DW)... 59
Figure 19. Cellular uptake of ZnO NPs suspended in distilled water (DW),... 61
Figure 20. Intestinal transport of ZnO NPs using (A) in vitro models of... 63