표제지
목차
국문초록 10
I. 서론 12
II. 연구방법 15
1. 실험 재료 및 추출물 제조 15
가. 실험 재료 15
나. 추출물 제조 15
2. 실험 방법 18
가. 꽃차 30종 추출물의 품질 평가 18
나. 꽃차 30종 추출물의 항산화 효과 측정 19
다. 꽃차 30종 추출물의 elastase 저해 효과 측정 20
라. 꽃차 30종 추출물의 In vitro tyrosinase 활성 저해 효과 측정 21
마. 꽃차 30종 추출물의 α-glucosidase 저해 효과 측정 21
바. 꽃차 30종 추출물의 세포에 대한 안전성 21
사. 꽃차 30종 추출물의 항균 효과 측정 22
3. 통계 24
III. 결과 및 고찰 25
1. 꽃차 30종 추출물의 품질평가 25
가. 꽃차 30종 추출물의 색 값 25
나. 꽃차 30종 추출물의 pH와 당도 29
2. 꽃차 30종 추출물의 항산화 효과 31
가. 총 폴리페놀과 총 플라보노이드 함량 31
나. DPPH 라디컬 소거능 34
다. ABTS 라디칼 소거능 37
라. SOD 유사활성 40
3. 꽃차 30종 추출물의 elastase 저해 효과 43
4. 꽃차 30종 추출물의 In vitro tyrosinase 저해 효과 46
5. 꽃차 30종 추출물의 α-glucosidase 저해 효과 49
6. 꽃차 30종 추출물의 세포에 대한 안전성 52
가. MTT assay를 이용한 세포 생존율 52
7. 꽃차 30종 추출물의 항균 효과 55
가. Staphylococcus epidermidis 항균 효과 55
나. Propionibacterium acnes 항균 효과 58
다. Escherichia coli 항균 효과 61
라. Streptococcus mutans 항균 효과 64
마. Streptococcus sobrinus 항균 효과 67
바. Corynebacterium xerosis 항균 효과 70
사. Candida albicans 항균 효과 73
아. Malassezia furfur 항균 효과 76
차. Trichophyton mentagrophytes 항균 효과 79
IV. 결론 82
참고문헌 86
ABSTRACT 92
Table 2-1. 30 kinds of edible flower tea 16
Table 2-2. List of microorganism used for antimicrobial experiment. 23
Table 3-1. Measuring the chromaticity of 30 edible flower tea extracts. 26
Table 3-2. Measuring of pH and sugar content of 30 edible flower tea extracts. 30
Table 3-3. Total polyphenols and total flavonoids contents of 30 edible flower tea extracts. 32
Table 3-4. DPPH scavenging activity of 30 edible flower tea extracts. 35
Table 3-5. ABTS scavenging activity of 30 edible flower tea extracts. 38
Table 3-6. SOD-like activity of 30 edible flower tea extracts. 41
Table 3-7. Elastase inhibitory effect of 30 edible flower tea extracts. 44
Table 3-8. Tyrosinase inhibitory effect of 30 edible flower tea extracts. 47
Table 3-9. α-Glucosidase inhibitory effect of 30 edible flower tea extracts. 50
Table 3-10. Safety of 30 edible flower tea extracts on cells. 53
Table 3-11. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Staphylococcus epidermidis. 56
Table 3-12. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Propionibacterium acnes. 59
Table 3-13. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Escherichia coli. 62
Table 3-14. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Streptococcus mutans 65
Table 3-15. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Streptococcus sobrinus 68
Table 3-16. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Corynebacterium xerosis 71
Table 3-17. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Candida albicans 74
Table 3-18. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Malassezia furfur. 77
Table 3-19. Antibacterial effect of 30 edible flower tea extracts on Trichophyton mentagrophytes. 80